UFC

Ušli smo u najiščekivaniji ‘fight week‘ ove godine: Meč Oliveire i Islama najveći je MMA meč u 2022.

Charles Oliveira

 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
UFC 280 event u Abu Dhabiju održava se u subotu (22.10.), a startat će od 16:00h po našem vremenu!

Još sredinom sedmog mjeseca UFC nam je potvrdio održavanje meča koji je vjerojatno najbolji meč koji promocija realno može ponuditi u ovoj godini. Naravno, u Jon Jones u teškoj kategoriji i povratak Conoa McGregora u nekoj su ‘‘posebnoj ligi‘‘ kad su u pitanju veliki mečevi, ali upravo zato naglašavamo da ovdje pričamo o realnim opcijama.

Uparivanje Islama Makhacheva i Charlesa Oliveire u meču za titulu prvaka u lakoj kategoriji neko vrijeme je djelovalo kao vrlo realna opcija. Brazilac je u nizu od 11 uzastopnih pobjeda, dok je Dagestanac na 10. Još krajem drugog mjeseca, Makhachev se trebao boriti protiv Beneila Dariusha za ulogu sljedećeg izazivača, ali Dariush je meč otkazao i Bobby Green je uskočio kao zamjena. Makhachev je lakoćom pobijedio nerangiranog protivnika, a Dana White isticao je kako to ne može biti pobjeda kojom će dobiti ‘‘title shot‘‘.

U petom mjesecu obračunali su se Charles Oliveira i Justin Gaethje za titulu prvaka UFC-ove lake kategorije. Oliveira je pao vagu za 0,23 kg i ostao je bez pojasa. Samo je Justin Gaethje bio u igri za titulu, ali nije ju osvojio, jer Oliveira ga je završio u prvoj rundi. Tada je White priznao kako mnogi uključujući i Joe Rogana vrše pritisak da upari Makhacheva i Oliveiru. Sredinom sedmog mjeseca konačno smo dočekali i službenu potvrdu - Islam Makhachev i Charles Oliveira predvodit će UFC 280 event u Abu Dhabiju, a pobjednik će postati novim prvakom UFC-ove lake kategorije.

Oba borca kao što je već navedeno, uživaju nevjerojatne pobjedničke nizove, a fanovi se mjesecima raspravljaju i diskutiraju oko toga čiji će stil borbe prevagnuti. Islam Makhachev fizička i kondicijska je ‘‘zvijer‘‘, a njegovo hrvanje i kontrola u parteru su besprijekorni. Gotovo nikad se ovaj Dagestanac ne dovodi u opasnost i iz gotovo svakog meča izlazi neokrznut. Naglasak na ‘‘gotovo svakog‘‘ jer 2015. godine nokautirao ga je Adriano Martins u prvoj rundi. Nakon toga je i uslijedio sjajan pobjednički niz Islama Makhacheva koji će ovog vikenda pokušati i doslovno naslijediti Khabiba Nurmagomedova.

Khabib se povukao u desetom mjesecu 2020. godine, a postane li Makhachev prvak, ostvarit će se predviđanje, točnije plan Khabibova pokojnog oca, Abdulmanapa Nurmagomedova.

‘‘Mislim da Islam može pobijediti bilo koga. On je mlađi, gladniji i trebao bi preuzeti Khabibovo mjesto. Na taj način zacementirat će se i moje trenerske vještine. Khabib će se umiroviti, a iskočit će novi prvak koji je također moj učenik.‘‘, jednom prilikom izjavio je Abdulmanap.

Charles Oliveira s druge strane potpuna je suprotnost od Islama Makhacheva kad je u pitanju pristup borbi i atraktivnost mečeva koje pruža. Dok se Makhachevu često zamjera da je dosadan, a zapravo je samo previše dominantan, Oliveirini mečevi pravi su kaos. Brazilac je u posljednja tri nastupa pobijedio Michaela Chandlera, Dustina Poiriera i Justina Gaethjea, a gotovo u svakom od tih mečeva dogodio se segment gdje se našao u određenim problemima, nekad većim, nekad manjim. Od prve sekunde Oliveira potencira kaos u kavezu, ali kombinacija velikog iskustva, samopouzdanja, ali i potkovanosti u svim segmentima MMA-a čine ga nevjerojatno opasnim u takvom kaosu.

Dodatna zanimljivost leži u tome što će Makhachev sigurno hrvati u tom meču i pokušat će odvesti borbu u parter. Međutim, Oliveira je jedan od najvećih majstora ‘‘submissiona‘‘ u povijesti UFC-a i sa 16 pobjeda ‘‘submissionom‘‘, rekorder je UFC-a. Mnogi njegovi bivši protivnici uopće nisu htjeli upustiti se u parter s njime, ali Makhachev planira dokazati da su njegove sambo vještine superiornije od Charlesovih BJJ vještina.

Brazilac je definitivno puno iskusniji borac od Makhacheva, naročito kad su u pitanju mečevi na najvišoj razini. Ipak, Oliveira se kroz karijeru pokazao i puno ranjivijim te je upisao osam poraza u dosadašnjoj karijeri. Kladionice su se odlučile nakloniti Makhachevu kad su koeficijenti u pitanju i Dagestanac je osjetni favorit (1,55-2,55 u korist Makhacheva).

Hoćemo li u subotu oko 23:00h ponovno čuti rečenicu ‘‘Prvak ime ime i to je Charles Oliveira‘‘ ili će se plan Khabibova oca ostvariti u potpunosti, uistinu je teško reći. Čeka nas nevjerojatno uzbudljiv i zanimljiv meč, bez dileme najveći MMA meč u 2022. godini. Fanovi se moraju strpiti još nekoliko dana, a u subotu ćemo svi uživati u ovom spektaklu. To je ono što sa sigurnošću možemo reći.

Bonus na sve ovo jeste ostatak programa UFC 280 eventa. Aljamain Sterling branit će titulu u bantam kategoriji, a protivnik će mu biti T.J. Dillashaw. Petr Yan i Sean O‘Malley borba je koja bez problema može predvoditi UFC-ov event, kao i ona između Beneila Dariusha i Mateusza Gamrota. Više o tim mečevima pročitajte u narednim danima.

Bit će ovo jako uzbudljiv tjedan.

Linker
22. travanj 2024 05:46