UFC

Usman izdominirao Masvidala, kontroverzna odluka u meču Volkanovski-Holloway, Rusija ima novog prvaka!

Alexander Volkanovski, Kamaru Usman, Jorge Masvidal i Petr Yan
 Screenshot
Završio je veliki UFC-ov borilački spektakl koji se u nedjelju održao na Otoku Yas (Abu Dhabi)

Kamaru Usman obranio je svoju titulu u velter kategoriji, Alexander Volkanovski kontroverznom je odlukom zadržao pojas u perolakoj, a Petr Yan brutalnom je završnicom postao novi kralj bantama.

Pa krenimo s glavnim zvijezdama večeri...

Nakon dobre Masvidalove (35-14) uvodne runde, aktualni prvak Usman (17-1) u glavnoj je borbi UFC 251 priredbe uglavnom kontrolirao događanja u sljedeće četiri te klinčom i rušenjima kroz veći dio meča skupljao bodove i u konačnici stigao do trijumfa jednoglasnom sudačkom odlukom.

Već nam je prvih pet minuta pokazalo koliko je Masvidal opasan na nogama. Brzi udarci, žestoke razmjene... Nije to bila borba u kojoj se Usman htio zadržati pa tako vrlo brzo seli akciju u parter. No, tek možda na minutu jer toliko je otprilike trebalo 'Gamebredu' da se vrati na noge i tamo opet pokaže svoje udaračke tehnike.

U nastavku okršaja prvak pametno inicira klinč i borbu uz ogradu, a možemo i vidjeti kako Jorge sve više krvari iz dvije posjekotine koje su, izgleda, izazvali sudari glavama. Pored toga, Masvidal sve teže i diše što nas zapravo ne treba čuditi s obzirom na to da je prije otprilike tjedan dana prihvatio ovaj meč zamijenivši Gilberta Burnsa.

U trećoj rundi uslijedio je jedan kratki prekid nakon što je Usman u međunožje pogodio svog izazivača. 'Gamebred' tu hvata nešto zraka, a u nastavku borbe Usman ga ruši i s kontrolom te nekoliko laktova osvaja tu dionicu. U posljednjih 10 minuta gledali smo uglavnom veliku kontrolu Usmana, pogotovo u zadnjoj rundi u kojoj je veći dio proveo u dominantnoj poziciji u parteru. Tek se u posljednjih 20-ak sekundi Masvidal pridigao na noge, ali za nekakav preokret bilo je prekasno.

Na kraju je pao sportski pozdrav, a suci su jednoglasno presudili meč u korist aktualnog prvaka (50-45, 50-45, 49-46).

Volkanovski kontroverznom odlukom obranio naslov

Alexander Volkanovski (22-1) ostao je nakon sunaslovne borbe večeri na tronu perolake kategorije, a pojas je zadržao nakon vrlo tijesnog meča u kojem je jasno izgubio prve dvije runde.

Max Holloway (21-6) je odlično otvorio otvorio ovaj susret. Smiren, opušten i precizan bio je izazivač koji je po jednom i u prvoj i u drugoj rundi rušio aktualnoga prvaka. Na samom kraju uvodnih pet minuta Volkanovski se našao na podu nakon jednog 'high kicka', dok ga je u drugoj zamalo do poraza doveo jedan Hollowayev aperkat. No, obje spomenute situacije dogodile su se u samim završnicama pa Max nije imao previše vremena da pokuša privesti meč kraju.

Treća runda već je bila puno izjednačenija. Holloway je pogodio nešto više udaraca, ali bilo je jasno da je Volkanovski ubacio u višu brzinu. To se pogotovo vidjelo u četvrtoj koja je vjerojatno jedina za koju možemo reći da je čisto pripala prvaku, dok je posljednjih pet minuta ponovno bilo vrlo izjednačeno.

Neki, poput komentatora Michaela Bispinga, smatrali su da je na ulasku u petu Holloway imao 3-1 i da je vjerojatno napravio dovoljno za povratak na tron. No, dvojica sudaca imala su drugačije mišljenje i to je ono što se na kraju broji koliko se god neki nisu slagali s njihovom odlukom (47-48, 48-47, 48-47).

Yan u petoj rundi stigao do titule prvaka!

Petr Yan (15-1) novi je prvak u bantam kategoriji. 27-godišnji Rus u jednom je taktički i tehnički odličnom meču u petoj rundi zaustavio Josea Alda (28-7) i osvojio titulu koju je do odlaska u mirovinu držao Henry Cejudo.

Već u uvodnih pet minuta Yan je jednim udarcem u tijelo bacio legendarnog Brazilca u probleme, ali dogodilo se to pred sami kraj runde i nije mu ostalo dovoljno vremena da stigne do prekida. Potom gledamo jednu izjednačenu borbu u sljedećih deset minuta gdje oba borca odlično kombiniraju udarce u tijelo i glavu.

No, u četvrtoj rundi 'No Mercy' ubacuje u višu brzinu, a posebno je precizan bio u posljednje dvije minute ove dionice tijekom kojih je napao Alda brutalnim 'ground and poundom'. Ono što smo gledali u četvrtoj, samo se nastavilo u posljednjoj rundi u kojoj je Yan odmah uzdrmao bivšeg prvaka i jednom kišom udaraca iz gornje pozicije raskrvario Brazilca te natjerao suca na prekid meča.

Yanu je ovo bila 10. pobjeda u nizu, a ujedno i najveća u karijeri koju je započeo 2013. godine.

Ribas zaustavila VanZant, Prochazka uspavao Oezdemira

Od ostalih dvoboja istaknimo pobjedu Rose Namajunas koja se u okršaju bivših prvakinja podijeljenom odlukom sudaca revanširala Jessici Andrade.

Uspješna je na otvaranju glavnog dijela programa bila i 26-godišnja Brazilka Amanda Ribas koja je opravdala 'hype' i u svom četvrtom UFC nastupu tako što je sredinom prve runde polugom na ruci zaustavila popularnu Paige VanZant.

Uvodni program brutalnim je nokautom u prvoj minuti druge runde zatvorio češki nokauter Jiri Prochazka. Bivši Rizinov prvak otvoreno je pozvao bivšeg UFC izazivača Volkana Oezdemira na razmjenu te u prvoj rundi primio nekoliko teških udaraca, a jedan takav ritam borbe isplatio mu se na početku druge kada je kombinacijom lijevog direkta i ubojite desnice pogodio bradu i uspavao svog suparnika.

UFC 251 rezultati:

Kamaru Usman def. Jorge Masvidal via jednoglasna odluka

Alexander Volkanovski def. Max Holloway via podijeljena odluka

Petr Yan def. Jose Aldo via TKO, (R5, 3:24)

Rose Namajunas def. Jessica Andrade via podijeljena odluka

Amanda Ribas def. Paige VanZant via submission (poluga na ruci) (R1, 2:21)

Uvodne borbe:

Jiri Prochazka def. Volkan Oezdemir via KO (R2, 0:49)

Muslim Salikhov def. Elizeu Zaleski via podijeljena odluka (30-27, 29-28, 28-29)

Makwan Amirkhani def. Danny Henry via sub (anakonda gušenje) (R1, 3:15)

Leonardo Santos def. Roman Bogatov via jednoglasna odluka (29-26 x3)

Marcin Tybura def. Maxim Grishin via jednoglasna odluka (30-27 x2, 30-26)

Raulian Paiva def. Zhalgas Zhumagulov via jednoglasna odluka (29-28 x3)

Karol Rosa def. Vanessa Melo via jednoglasna odluka (30-26 x2, 30-27)

Davey Grant def. Martin Day via KO (R3, 2:38)

Linker
19. travanj 2024 00:36