UFC

Usman preživio pakleni uvod pa zaustavio Burnsa i postavio novi UFC-ov rekord!

Kamaru Usman
 Screenshot (YouTube, UFC)
UFC-ov prvak svladao je nekadašnjeg timskog kolegu i u Las Vegasu ispisao povijest

Kakav meč i kakva pobjeda Kamarua Usmana (18-1)! Ako je postojala ikakva dvojba, dvojbe više nema - ‘The Nigerian Nightmare‘ trenutno je najbolji velteraš svijeta i to je potvrdio kada je u ranim nedjeljnim satima na UFC-u 258 zaustavio nekadašnjeg timskog kolegu Gilberta Burnsa (19-4).

U lasvegaškom APEX kompleksu gledali smo ludo otvaranje borbe u kojem je izazivač vrlo agresivno krenuo u meč, a takav pristup se u uvodnom dijelu Burnsu itekako isplatio. Brazilac je već u prvoj minuti strašnom desnicom uzdrmao prvaka koji je nakratko pokleknuo pa primio još nekoliko teških udaraca. U jednom trenutku Burns baca i ‘high kick‘, no gubi ravnotežu i pada na pod što je prvaku dalo dovoljno vremena za oporavak, ali i priliku da s nogu kickovima i udarcima zada nekoliko preciznih i snažnih udaraca. Burns se u završnici runde vraća na noge i odmah pogađa snažnim koljenom... Kraj runde - kakvo otvaranje borbe!

U drugoj rundi gledali smo vrhunsku izvedbu aktualnog prvaka. Usmanov prednji direkt bio je savršen, a odlično odmjerena i snažna desnica u nastavku je borbe teško uzdrmala Burnsa. Kamaru je nanjušio krv, krenuo po prekid, no smireno i bez nepotrebnih poteza. A ta smirenost se isplatila nekoliko trenutaka kasnije. Usman prednjim direktom ruši ‘Durinha‘ koji je nekako izdržao do pauze, no vidjelo se da je izgubio dosta snage.

Za prekid u nastavku borbe nismo morali dugo čekati. Odmah na otvaranju treće runde Kamaru prednjim direktom ruši, a potom i ‘ground and poundom‘ završava Burnsa, upisuje treću uspješnu obranu naslova, ali i 13. uzastopnu velterašku pobjedu čime je ispisao povijest i nadmašio legendarnog Georgesa St-Pierrea s kojim je dosad bio izjednačen na 12.

Važne pobjede za Grasso i Gasteluma

U sunaslovnoj borbi večeri do velike je pobjede stigla Alexa Grasso (13-3). 27-godišnja Meksikanka u jednom je sjajnom meču pobijedila Maycee Barber (8-2) i tako stigla do svoje druge uzastopne pobjede otkako se preselila u muha kategoriju. Alexa je bolje otvorila ovaj meč te preciznijim i učestalijim udarcima osvojila prve dvije runde. Grasso je pokazala snalažljivost u klinču, ali i napredak u borbi u parteru gdje se snalazila bolje nego što su neki očekivali. Svjesna zaostatka, 22-godišnja Barber krenula je u posljednjoj dionici na sve ili ništa, bila je agresivna, pogodila je u tih pet minuta puno više značajnih udaraca, ali Grasso je izdržala i mladoj Amerikanki nanijela drugi poraz u nizu.

Kelvin Gastelum vratio se pobjedničkim navikama. Pobjednik 17. sezone The Ultimate Fightera prekinuo je negativni niz od tri poraza i jednoglasnom odlukom sudaca svladao Iana Heinischa. Kroz 15 minuta borbe, Kelvin je ponudio sve što ima za ponuditi, kako na nogama, tako i u parteru te je u konačnici stigao do prve pobjede još od svibnja 2018. kada je svladao Ronalda Souzu.

Do pobjeda u Las Vegasu na glavnom su dijelu programa stigli i Ricky Simon koji je jednoglasnom sudačkom odlukom svladao Briana Kellehera te Julian Marquez koji je ugušio Makija Pitola.

Iz uvodnih borbi izdvojimo pobjedu Anthonyja Hernandeza koji je gušenjem (giljotinom) iznenadio višestrukog BJJ svjetskog prvaka Rodolfa Vieiru. Belal Muhammad jednoglasnom je odlukom sudaca slavio protiv Dhiega Lime, a polugom na ruci do svoje je druge uzastopne pobjede stigla Polyana Viana koja je za otprilike tri minute borbe zaustavila Amerikanku Mallory Martin.

UFC 258 rezultati:

Kamaru Usman def. Gilbert Burns via TKO (R3, 0:34)

Alexa Grasso def. Maycee Barber via jednoglasna odluka (29-28 x3

Kelvin Gastelum def. Ian Heinisch via jednoglasna odluka (30-27, 29-28 x2

Ricky Simon def. Brian Kelleher via jednoglasna odluka (30-27 x3)

Julian Marquez def. Maki Pitolo via sub (anaconda choke) (R3, 4:17)

Uvodne borbe

Anthony Hernandez def. Rodolfo Vieira via sub (guillotine) (R2, 1:53)

Belal Muhammad def. Dhiego Lima via jednoglasna odluka (30-27 x3)

Polyana Viana def. Mallory Martin via sub (armbar) (R1, 3:18)

Chris Gutierrez def. Andre Ewell via jednoglasna odluka (30-26, 29-28, 29-27)

Gabe Green def. Phil Rowe via jednoglasna odluka (30-27, 29-28 x2)

Jim Miller vs. Bobby Green - otkazano
Miranda Maverick vs. Gillian Robertson - otkazano

Linker
17. travanj 2024 15:19