UFC

Usman se planira okušati u poluteškoj kategoriji, ali odbacuje meč s Jonesom: ‘Smirimo se, on je prekrupan‘

Kamaru Usman i Jon Jones

 Screenshot (youtube, Ufc)
Prvak UFC-ove velter kategorije sve je glasniji po pitanju napada na titulu u poluteškoj kategoriji

Već neko vrijeme šuška se o mogućem prelasku Kamarua Usmana u polutešku kategoriju. Prvak UFC-ove velter kategorije želi dokazati da uistinu zaslužuje prvo mjesto na ‘‘P4P‘‘ ljestvici, a srednju kategoriju bi preskočio jer tamo je prvak njegov prijatelj Israel Adesanya.

Kako bi se Usman nosio s osjetno većim borcima koji nastupaju dvije kategorije iznad njegove, teško je reći. Tijekom UFC 276 eventa, Usman je odradio prijateljsko sučeljavanje s Janom Blachowiczem, a razlika u veličini nije djelovala tako drastično.

‘‘Želim da me se poštuje. Dakle, kada izađem tamo i sve ih prebijem, želim da me poštujete. Dakle, kada kažem da sam prebio sve u svojoj diviziji i da ću preskočiti jednu, želim vam nešto dokazati. Govore kako sam najbolji ‘pound-for-pound‘, ali to je samo teorija. Ja želim to dokazati i u praksi, neovisno o kategoriji sam najbolji‘‘, rekao je Usman ranije ovog tjedna na upite o prelasku u polutešku kategoriju.

Na jučerašnjoj konferenciji za medije uoči UFC 278 eventa, Usmanov prelazak u polutešku kategoriju ponovno je bio jedna od glavnih tema, iako Kamarua ovaj vikend čeka Leon Edwards i obrana titule u velter kategoriji.

‘‘Mislim da će moj sljedeći meč biti ogromna borba, neovisno protiv koga se budem borio. Već sam rekao da želim titulu u poluteškoj kategoriji. Mnogim ljudima to zvuči suludo, ali mnogo toga djeluje suludo, sve dok ne bude ostvareno. Nakon što pobijedim Edwardsa, Dana White i ja ćemo sjesti za stol te odraditi razgovor oko prelaska u polutešku.‘‘, rekao je Usman.

Prvak UFC-ove poluteške kategorije u ovom trenutku je Jiri Prochazka, a on će vrlo vjerojatno raditi revanš s Gloverom Teixeirom u 12. mjesecu ove godine. Usman bi se rado obračunao s prvakom, no kad je u pitanju Jon Jones, najveći borac u povijesti poluteške kategorije, Usman spušta loptu na zemlju. ‘‘Bones‘‘ posljednje dvije godine radi na nabijanju mišićne mase i prelasku u tešku kategoriju. Teško će se Jon ikada više vratiti u polutešku kategoriju i Usman je svjestan razlike u veličini.

‘‘Moramo se smiriti ipak sa svim ovim scenarijima. Jon je Jon, on je strašno krupan i zato može lako odraditi tranziciju u tešku kategoriju. Ako bi mi ponudili dobar novac, okušao bih se i protiv njega, ali Jon je velik. On je sjajan natjecatelj i definitivno jedan od najboljih.‘‘, dodao je Kamaru.

Usman je borac zavidne fizičke konstitucije i definitivno je jedan od fizički najsnažnijih boraca u velter kategoriji. Unutar poluteške kategorije vjerojatno ne bi imao tu prednost, ali on ističe kako je njegova snaga nešto posebno.

‘‘Ne trebam nabijati previše kilaže. Ljudi ne razumiju kako je jak moj ‘smrtonosni grip‘. Ja se mogu omotati oko vas, a nije me briga jeste li teškaš ili poluteškaš. Mnogi ne razumiju koliko sam snažan.‘‘, poručio je Kamaru.

Hoće li do pokušaja osvajanja titule u poluteškoj kategoriji doći ili ne, preostaje nam vidjeti. Usmanu prije svega slijedi Leon Edwards i prilika za šestu obranu titule u velter kategoriji.

Linker
02. svibanj 2024 06:49