UFC

‘Vi ste svi glumci!‘ Sterling krenuo u obračun pa priznao: ‘Uplašio sam se da neću dobiti novu priliku‘

Aljamain Sterling
 Screenshot (YouTube, A. Sterling)
26 minuta traje epizoda podcasta Aljamaina Sterlinga, u kojoj je analizirao borbu protiv Petra Yana

Puno prašine diglo se nakon borbe kojom je Aljamain Sterling postao novi UFC-ov prvak bantam kategorije i teško će se ista još neko vrijeme slegnuti. Nitko prije njega nije do pojasa došao na ovaj način, odnosno diskvalifikacijom protivnika radi ilegalnog udarca. Mogao je to prije točno dvije godine napraviti Anthony Smith, kad ga je Jon Jones pogodio zabranjenim udarcem u vrlo sličnoj situaciji, no "Lionheart" je tim putem nastavio borbu koju je na kraju uvjerljivo izgubio, unatoč dva negativna boda dodijeljena Jonesu. Sterling borbu nije nastavio, suci su napravili ono što im nalažu pravila i pojas ima svog novog vlasnika.

Nakon prvobitne izjave Joeu Roganu te statusa na Twitteru, kao i Instagram statusa kojim je odgovorio Yanu, Sterling je kompletnu analizu borbe odradio putem monologa na svojoj YouTube stranici. U svojevrsnom obliku podcasta prokomentirao je ono što se dogodilo, držeći pojas prvaka pored sebe. I odmah je otkrio kako nije sretan načinom na koji je do pojasa došao, ali očito mu ne stvara problem njime se pohvaliti.

"Ja sam sad tehnički novi UFC-ov svjetski prvak. Gorko-slatki je to osjećaj, jer nisam do pobjede došao onako kako sam htio. Dogodilo se do ilegalnim potezom protivnika i njegovom diskvalifikacijom. Nije to način kako sam htio pobijediti. Samo da znate, ne osjećam se zbog toga kao prvak. No, pravila su tu s razlogom. Nevjerojatna mi je sama pomisao da čovjek poput Yana, borac koji je došao do takvog kalibra, najvišeg od najviših, i koji je postao svjetski prvak, i dalje može napraviti neku takvu pogrešku", rekao je novi UFC-ov prvak bantam kategorije.

Najzanimljiviji dijelovi ipak su oni u kojima je krenuo u svojevrsne obračune s kritičarima. Ipak, samo jednog od njih je baš doslovno imenovao. To je legendarni, no ujedno i bivši MMA sudac, John McCarthy. On danas radi kao Bellatorov komentator, ali i podcaster te je upravo u novoj epizodi svog podcasta s Joshem Thomsonom prokomentirao kraj borbe Yana i Sterlinga. Objasnio je što bi on napravio u tom slučaju, a to se Aljamainu nije svidjelo te je "Big Johnu" posvetio par minuta.

"Nemam problema s Johnom McCarthyjem, ali nekad se ponaša arogantno, kao da njegovo mišljenje treba biti zlatni standard te kako on sve zna. On je rekao da bi, da je on sudio, uveo liječnika i doveo do toga da suci presude borbu na račun tog što se dogodilo do četvrte runde. Rekao je kako smatra da titula nije trebala promijeniti vlasnika zbog diskvalifikacije. No, kad on misli da bi itko trebao biti diskvalificiran? Zašto postoje pravila o tome ako ih nećemo koristiti. Čovjek je namjerno, kažem namjerno, pogodio zabranjeni udarac. Tim udarcem me povrijedio i izbacio iz borbe. McCarthyjeva izlika je da Yan nije znao što radi. I to kad su mu treneri rekli što da napravi. Ja sam mislio da će borba biti poništena. Nisam tražio pojas, nisam tražio diskvalifikaciju ili pobjedu. Samo sam se bojao situacije da neću dobiti novu priliku. Očekivao sam diskvalifikaciju, ali nisam očekivao da ću dobiti pojas. Nemam ništa protiv McCarthyja, on je vjerojatno privatno sjajan tip, ali ponaša se kao da nikad nije pogriješio, što nije istina. Ponaša se kao da je sve što govori istina, što nije točno te kao da sve zna bolje od ostalih, što također nije točno. Dosta toga se promijenilo otkako je on radio taj posao", odradio je taj dio posla Sterling, prije nego se okrenuo svom viđenju kraja borbe, ali i svega onoga što mu je prolazilo kroz glavu u trenucima dok je ležao u neizvjesnosti što će se iduće dogoditi:

"Sjećam se da sam upitao koliko još vremena imam, zato što sam htio nastaviti. No, u tom trenutku je jako puno stvari krenulo prolaziti kroz moju glavu. Dana mi neće dati novi napad na titulu. Borba će biti poništena. Dana će možda reći kako sam gubio borbu u četvrtoj rundi te da nema smisla ponavljati i zašto da mi daju novu priliku? Može reći kako su svi vidjeli put kamo borba vodi pa ćemo se pomaknuti dalje od toga. Onda sam pomislio kako možda više nikad neću dobiti tu priliku. Morat ću pobijediti u nove tri ili četiri borbe samo da bih se vratio u ovu poziciju. To su misli koje su u tim trenucima prolazile kroz moju glavu. Govorio sam sebi samom da sam ovdje došao postati svjetski prvak. Nisam ni mislio da može doći do ovako nečega, a onda sam opet pomislio kako me obitelj i prijatelji gledaju. Potrošili su svoje novce zbog mene. Željeli su biti ponosni mojim nastupom i ponašanjem. Svi znaju kako ovo nije način kojim sam ja htio pobijediti, no i dalje govore kako sam ja prvak. I postigao sam to, težak je posao samo doći u poziciju boriti se za svjetsku titulu."

Možda njemu dok je to izgovarao tako nije zvučalo, no mnogi smatraju kako je Sterling ovime priznao da je u trenutku odlučio ne vratiti se u borbu. Napravio to namjerno ili ne, njegov postpupak zapravo ima smisla. Nakon takvog udarca nikako se ne bi u borbu vratio isti te bi mu posao da ju preokrene bio još teži nego do tog trenutka. Svoj potez on tako ne smatra bijegom od borbe ili pokušajem lakšeg dolaska do pobjede. I zapravo je jako ljut na kolege borce koji su ga za tako nešto optužili.

"Za borce koji govore da sam pobjegao i iskoristio situaciju, nešto odglumio. Jeste li me vi ikad vidjeli gdje se predajem, odustajem ili tražim bijeg? Vi ste mekušci koji, u situaciji kad im netko ima poluzatvoreno gušenje s leđa, samo gledaju okolo i govore si da sad mogu tapkati i predati. Ja sam uvijek davao sve od sebe i nisam imao namjeru odustati u ovoj borbi. Bio sam spreman izdržati, pronaći način kako prijeći preko toga što mi se dogodilo te na kraju pronaći način kako pobijediti poput čovjeka jer to je ovo što sam htio. Ja u sebi nemam poriv za odustajanjem. Nema u meni dugmeta za kraj. Vama je to sve jednostavno, govorite o Oscarima i sličnim stvarima. Zapravo ste vi glumci i to vam se jednog dana može vratiti", glasio je još jedan žestok odgovor.

Sterling će sad odmoriti, a onda se posvetiti pripremama za iduću borbu, koja bi po svemu sudeći trebala biti revanš protiv Yana. To je i dodao pred sam kraj, još jednom objasnivši kako smatra da se njega osobno nizašto ne treba kriviti.

"Tip je znao što radi i napravio je to smisleno. Što sam ja to napravio krivo? Svi vi trebate njega kritizirati. On je trebao biti diskvalificiran i slažem se da treba biti revanša. To je ono što mogu reći. Veselim se tom revanšu jer znam što trebam promijeniti za njega da bi došao do sigurne pobjede", zaključio je Funkmaster.

Naravno, kako je cijeli monolog trajao punih 26 minuta, nisu svi dijelovi njega obuhvaćeni u ovom tekstu. Što je još rekao u jednom vrlo elokventnom izlaganju, slobodno možete pogledati u videu podijeljenom ispod teksta.

Linker
27. travanj 2024 02:09