UFC

(VIDEO) Colby Covington sasuo paljbu po LeBronu Jamesu: ‘Ako ti se ne sviđa ova država, idi u Kinu gdje iskorištavaš radnike‘

Colby Covington (lijevo) i LeBron James (desno)

 David Becker/Getty Images/Profimedia| Str/Afp/Profimedia
UFC-ov velteraš godinama već proziva ponajboljeg košarkaša svih vremena

Colby Covington uvjerljivo je najveći pobornik Donalda Trumpa među UFC-ovim borcima i to nije tajna. Covington se i na jučerašnjoj konferenciji za medije pojavio u odijelu kojim daje podršku Donaldu Trumpu, a zatim se dotaknuo politike i pojašnjavao je kako se trenutna vlast boji Donalda Trumpa.

‘‘On (Trump) se zauzima za demokraciju i njima se to ne sviđa. Hrpa komunista trenutno vodi ovu državu i moramo ih se riješiti. Naše granice širom su otvorene, a inflacija je veća nego ikad. Ulice gore, a mi novac šaljemo Ukrajini. Zašto? Što je s Amerikom? Što se dogodilo s onim da je Amerika na prvom mjestu. To je ono za što se Donald Trump zauzima, Amerika pa onda ostali. Moramo Ameriku ponovno učiniti velikom. 2024. godina naša je posljednja šansa. Ako se Donald Trump ne vrati u (predsjednički) ured, ova država je gotova.‘‘, poručio je Covington, a nedugo poslije napustio je konferenciju za medije.

Međutim, to nije bio kraj. Vrlo brzo Colby se vratio za mikrofon i sasuo je paljbu po LeBronu Jamesu, najpopularnijem košarkašu na svijetu. James je ujedno i jedan od najboljih košarkaša u povijesti te igre, ali Covington ga odlučio žestoko kritizirati.

‘‘Ako toliko mrziš Ameriku i ne sviđa ti se ova država koja ti je dala milijarde dolara, napusti ju ili se suoči sa mnom. Idi u Kinu, idi u tvornice u kojima zapošljavaš sve one potplaćene radnike. Iskorištavaš žene i plaćaš im nekoliko centi po dolaru kako bi sebi zarađivao milijune. Nosi se Lebrone Jamesu, kukavice jedna. Ti si beskičmenjak i kuja.‘‘, poručio je Colby, a zatim je definitivno napustio konferenciju za medije.

Zašto Colby Covington mrzi LeBrona Jamesa?

Oni koji su bolje upućeni, već odavno znaju da između Covingtona i Jamesa postoji određeni animozitet. Točnije, LeBron zasad ne pridaje pozornost Colbyjevim izjavama, ali Colby ga proziva još od 2019. godine.

Tada se dogodio famozni slučaj Daryla Moreyja, tada glavnog menadžera NBA momčadi Houston Rockets. Morey je putem Twittera pozvao na podršku prodemokratskim prosvjednicima u Hong Kongu. Stanovnici Hong Konga prosvjedovali su jer su smatrali da im Kina postepeno sve više oduzima slobodu i određeni stupanj autonomije koji im je zajamčen. Morey je svojim ‘‘tvitom‘‘ izazvao bijes među Kinezima, a kineska nacionalna televizija (CCTV) obustavila je prijenos NBA lige na godinu dana. Navodno je NBA liga bila zakinuta za milijarde dolara zbog Moreyjevog ‘‘tvita‘‘.

Tadašnji potpredsjednik Mike Pence (Trumpov suradnik) podržao je Moreyja i kritizirao je NBA ligu jer nisu zauzeli isti stav.

‘‘Neki od najvećih igrača i vlasnika u NBA-u koji redovno koriste svoju slobodu kako bi kritizirali svoju državu, utihnuli su kada je riječ o slobodi i pravima drugih ljudi. Nike se promovira kao pobornik socijalne pravde, ali kada je riječ o Hong Kongu, više vole ostaviti svoju društvenu savjest kod kuće.‘‘, neke su od riječi Mikea Pencea koje je izrekao tijekom govora u Wilson Centru.

LeBron James nije bio jedan od utihnulih među NBA zvijezdama, ali James je zauzeo suprotnu stranu. On je kritizirao Moreyja nazvavši ga ‘‘neinformiranim‘‘ i stao je u obranu Kine. Poznato je da LeBron ima dobre odnose s Kinom, a odnosi se uvelike baziraju na činjenici da Nike sponzorira Jamesa i slavni košarkaš zarađuje velike novce od te sponzorske suradnje. Nike velik dio svoje proizvodnje obavlja na teritoriju Kine, a nerijetko su na udaru zbog navodnog iskorištavanja i potplaćivanja radnika koji rade u katastrofalnim uvjetima, za mizerne plaće. Često su i djeca zaposlenici u takvim tvornicama obuće.

Odbijao se James oglasiti i po pitanju ‘‘re-edukacijskih kampova‘‘ u koje Kinezi smeštaju ujgurske muslimane, a navodno ih čak i izgladnjuju unutar tih kampova. Nikada James nije kritizirao Kinu zbog kršenja ljudskih prava, a nekadašnji NBA košarkaš Royce White jednom prilikom je izjavio kako James vjerojatno dobiva novac od kineske vlade kako bi ih javno podržavao.

Sve to prikazuje Jamesa kao velikog licemjera, jer radi se o sportašu koji nerijetko koristi svoju platformu kako bi kritizirao SAD. Donald Trump često je bio na meti njegovih kritika, a James je glasno podupirao kontroverzni pokret pod nazivom ‘‘Black Lives Matter‘‘. Na meti Jamesovih kritika nerijetko su se nalazile i policijske službe, a sve to navelo je Covingtona da javno proziva ovog megapopularnog košarkaša koji nerijetko samog sebe želi prikazati kao humanitarca i borca za ljudska prava. Bilo je i raznih situacija gdje je Covington pozivao Jamesa i na međusobni obračun.

"Čuo sam da su leš Nate Robinsona konačno sastrugali s poda Staples Centra. Ja bih LeBrona Jamesa natjerao da poljubi pod za upola manje vremena. Svi znaju da su današnji NBA igrači najmekši i najprivilegiraniji sportaši svijeta.‘‘, izjavio je Covington još 2020. godine, nedugo nakon što je Jake Paul nokautirao Natea Robinsona

LeBron zasad mudro šuti i ignorira Colbyja. James je jednostavno takav, šutljiv kad god ispliva njegovo licemjerje, ali vrlo glasan kad treba kritizirati one s čijim se odlukama i stavovima ne slaže.

Linker
26. travanj 2024 16:34