UFC

(VIDEO) Jedan od najboljih nokauta u ovoj kalendarskoj godini: Prisjetite se kako je Poirier ‘ugasio‘ strašnog Francuza

Benoit Saint Denis (lijevo) vs. Dustin Poirier (desno)

 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
Legendarni Dustin Poirier ušutkao je kritičare u trećem mjesecu ove godine

‘‘Tko ne riskira, ne profitira.‘‘, izreka je koju ste vjerojatno nebrojeno puta čuli tijekom vaših života. Česti su slučajevi gdje ta uzrečica biva potkrijepljena konkretnim primjerima, a jedan takav primjer dobili smo ranije ove godine.

Dustin Poirier pristao se boriti protiv Benoita Saint Denisa u trećem mjesecu ove godine. ‘‘Diamond‘‘ je često bio na meti kritičara koji su navodili njega, Justina Gathjea i Michaela Chandlera kao borce koji ne zaslužuju tako visoku poziciju u poretku i da izbjegavaju mečeve protiv mladih, nadolazećih izazivača. Gaethje je te kritike ušutkao deklasiravši Rafaela Fizieva prošle godine, a Dustin Poirier nešto slično napravio je ove godine.

Benoit Saint Denis ušao je u meč protiv Poiriera kao 12-rangirani izazivač unutar lake kategorije. Francuza su mnogi već počeli gurati kao borca koji predstavlja potencijalno najveću prijetnju prvaku Islamu Makhachevu i Saint Denis je zapravo preskočio barem jednu stepenicu. Poirier je prihvatio taj meč s treće pozicije u poretku izazivača i naočigled nije mogao puno toga dobiti u toj borbi. Pobjedom bi zadržao mjesto u poretku, a porazom bi izgubio nekoliko pozicija i potpuno bi se udaljio od potencijalnog napada na pojas. Uz sve to, odvažio se na meč protiv jako, jako opasnog borca.

Nije meč najbolje započeo po Dustina Poiriera. Benoit Saint Denis nametnuo je visok tempo kao u svim svojim mečevima. Pritiskao je Poiriera, lijepo je miksao hrvanje s udaračkim tehnikama i zapravo je dominirao borbom. Poirier je frustrirao svoje trenere i fanove učestalim pokušajima ‘‘giljotine‘‘ koji nikako nisu uspijevali. Odlično je Saint Denis izgledao tijekom prvih pet minuta i sve je upućivalo da je BSD uistinu spreman pobjeđivati borce iz samog vrha.

Druga runda donijela je preokret. Tempo Francuza više nije bio tako visok, ali Saint Denisa najviše je koštao pretjerano samouvjeren pristup. Upuštao se Benoit u otvorene razmjene s udaračem kakav je Poirier, vjerujući kako je nadmoćniji i u takvim situacijama. Malo je boraca koji si mogu dopustiti nešto takvo u mečevima protiv ‘‘Diamonda‘‘, a Benoit Saint Denis zasad nije jedan od takvih.

Poirier je sredinom druge runde sjajno pogodio ljevicom i vidno je uzdrmao Saint Denisa. Uslijedio je novi neuspješni pokušaj ‘‘giljotine‘‘. Saint Denis uspio se izvući iz tog zahvata, ali kraj je bio neizbježan. Poirier je po tko zna koji put prezentirao svoje vrhunske boksačke vještine. Desnim krošeom Dustin je brutalno nokautirao BSD-a, a dodatni udarac iz gornje pozicije vjerojatno nije bio niti potreban. Stigao je Poirier ipak zadati taj popratni udarac, prije nego se sudac umiješao i prekinuo meč.

Benoit Saint Denis ostao je ležati gotovo van svijesti, a Dustin Poirier podsjetio je sve kritičare zašto je i dalje pri samom vrhu lake kategorije. Blizu smo polovice ove kalendarske godine, a Poirierov nokaut nad Saint Denisom jedan je od pretendenata za nokaut godine.

Vratimo se nakratko uzrečici s početka ovog teksta. Poirieru se rizik isplatio, jer pobjedom nad Saint Denisom došao je do novog napada na titule. Neke okolnosti poklopile su se Poirieru i otvorila su se vrata za njegov treći ‘‘title shot‘‘. Hoćemo li u ranim nedjeljnim satima pričati o takozvanoj ‘‘trećoj sreći‘‘ ili će Poirier ponovno ostati kratak u napadu na titulu, vrijeme će pokazati.

Kako god se odvio meč protiv Islama Makhacheva, Dustin Poirier uvijek će imati mjesto među velikanima ovog sporta. Ovakvi borci rijetko se rađaju, a ususret nadolazećem UFC 302 eventu, prisjetite se kako je Dustin nokautirao zastrašujućeg Francuza.

Video je ispod teksta.

Linker
22. lipanj 2024 17:39