UFC

(VIDEO) Jedan od najimpresivnijih finiša u Jonesovoj karijeri: Prisjetite se kako je ugušio Machidu

Lyoto Machida

 Screenshot (youtube, Ufc)
Jon Jones porazio je Lyota Machidu u 12. mjesecu 2011. godine, a finiš je bio zastrašujuć

Lakoćom je Jon Jones prolazio kroz sve svoje protivnike u prvih 15 profesionalnih MMA nastupa. Istina da je službeno izgubio od Matta Hamilla, ali bio je to poraz diskvalifikacijom zbog nedozvoljenih udaraca u meču kroz koji je apsolutno dominirao.

2011. godine u svom 14. profesionalnom nastupu Jones je osvojio UFC-ovu titulu prvaka u poluteškoj kategoriji. Legendarni Mauricio ‘‘Shogun‘‘ Rua bio je uništen od strane borca koji je označio dolazak nove, kompletnije generacije. Jones je zapravo bio ispred svoje generacije i s vremenom se izgradio u jednog od najvećih boraca ikad.

Međutim, na određene probleme naišao je u svom 16. profesionalnom nastupu. Lyoto Machida našao se s druge strane kaveza, a Jones je u prvoj rundi imao podosta problema s brzim i tehničkim vrlo kvalitetnim Machidom. Minutu prije kraja prve runde, Machida je ljevicom jako lijepo kontrirao Jonesov desni ‘‘low kick‘‘ i mnogi su tu sekvencu isticali kao onu u kojoj je Jonesu napravljeno najviše problema u dotadašnjoj karijeri.

Unatoč nešto lošijoj drugoj rundi, Jones je već u drugoj pokazao svoj šampionski mentalitet, ali i nevjerojatno visok borilački IQ. Adaptirao se Jones na igru Lyota Machide i sve je očitije preuzimao incijativu u kavezu.

Kulminacija borbe nastupila je ‘‘submissionom‘‘ koji krasi mnoge ‘‘highlightse‘‘, a bio je to sjajan, ali i brutalan potez Jona Jonesa. Sjajnim udarcem ljevicom uzdrmao je Machidu, a nedugo poslije zaključao je ‘‘giljotinu‘‘ iz stojećeg položaja i pritisnuo je Machidu uz ogradu kaveza. Lyoto nije imao šanse izvući se iz te pozicije i ubrzo je ostao bez svijesti. Jones ga je u tim trenucima pustio, a Machida je pao na tlo poput beživotnog tijela.

Srećom, Lyoto je nedugo poslije došao do svijesti bez ikakvih težih posljedica, a Jones je upisao svoju drugu obranu titule prvaka. Nije to bio jedan od impresivnijih nastupa Jona Jonesa, ali sami finiš jedan je od najimpresivnijih u njegovoj karijeri.

Jonesa 4. ožujka (treći mjesec) čeka debi u teškoj kategoriji i borba za pojas. Ususret toj borbi koja nam je sve bliže, pogledajte snimku kompletnog Jonesovog meča protiv Machide. Video je ispod teksta.

Linker
28. travanj 2024 09:11