UFC

(VIDEO) Možda i najimpresivnijih godinu dana u karijeri jednog borca: Jon Jones imao je sjajnu 2011.

Jon Jones

 Screenshot (youtube, Ufc)
Jon Jones je 2011. godine odradio četiri nevjerojatno impresivna nastupa i teško je nadmašiti takvu godinu

‘‘Greatest Year‘‘ naziv je UFC-ovih videopriloga kroz koji odaberu jednu kalendarsku godinu odabranog borca, te ju uz sažetke izdvoje kao najbolju godinu u karijeri borca koji je u fokusu tog videouratka.

Jon Jones ovaj put je borac kojeg su odabrali, a najbolja godina u njegovoj karijeri definitivno je 2011. godina. Jon Jones te je godine prešao iz statusa ‘‘perspektivnog borca‘‘ u status najboljeg borca na svijetu.

U drugom mjesecu te godine UFC ga je upario s Ryanom Baderom. Bio je to obračun dvojice tada najperspektivnijih boraca UFC-ove poluteške kategorije, a trebali smo saznati tko će biti sljedeći ‘‘big thing‘‘. Nešto manje od pune dvije runde trebale su nam da saznamo kako će to ipak biti Jon Jones, a 12 godina kasnije možemo sa sigurnošću reći da je Jones uistinu nadmašio Badera na svim poljima.

‘‘Submissionom‘‘ u drugoj rundi prisilio je Badera na predaju i nanio mu je prvi poraz u karijeri. Bila je to sjajna pobjeda, ali ono što je uslijedilo za Jonesa bilo je još veće. Joe Rogan odmah u kavezu otkrio je vijest da je Rashad Evans otkazao meč za titulu zbog ozljede. ‘‘Shogun‘‘ Rua trebao je zamjenskog protivnika, a 23-godišnji Jon Jones pristao je uskočiti mjesec i pol dana uoči borbe.

‘‘Bonesu‘‘ se otvorila prilika postati najmlađim prvakom u povijesti UFC-a, a Jones ju je objeručke prihvatio. ‘‘Shoguna‘‘ je demolirao, a do pobjede je došao tehničkim nokautom sredinom treće runde. Tada je bilo jasno da Jones više nije samo mladi, talentirani borac, nego jedna zaokružena cjelina. Nije Jones više bio samo budućnost poluteške kategorije, nego je postao i sadašnjost.

Do kraja te kalendarske godine Jones je odradio još dva nastupa. Pojas je branio protiv Quintona ‘‘Rampagea‘‘ Jacksona i Lyota Machide. Obojicu je porazio prekidom i godinu je zaključio s četiri pobjede prekidom u jednako toliko nastupa. Tri od četiri borbe bile su za titulu i radi se o zbilja nevjerojatnom postignuću u tako kratkom razmaku.

Nije ovo samo Jonesova najbolja godina u karijeri. Ovo je općenito jedna od najimpresivnijih godina u karijeri bilo kojeg MMA borca. Zbilja se teško sjetiti impresivnije kalendarske godine od strane nekog borca.

Ususret Jonesovom nastupu na UFC 285 eventu koji se održava 4. ožujka (treći mjesec), UFC nas je odlučio podsjetiti na Jonesovu spektakularnu 2011. godinu, a video se nalazi ispod ovog teksta. Uživajte!

Linker
20. travanj 2024 15:26