UFC

(VIDEO) Jedna od najimpresivnijih izvedbi u 2023. godini: Prisjetite se kako je Topuria ‘rastavio‘ Josha Emmetta

Josh Emmett (donji) vs. Ilia Topuria (gornji)

 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
27-godišnji Ilia Topuria sredinom prošle godine dokazao je kako posjeduje kvalitetu za napad na sam vrh

Ilia Topuria na mala vrata ušao je u UFC. Sjajni španjolski borac gruzijskih korijena priliku je dobio 2020. godine, a zapravo je uskočio na ‘‘short notice‘‘ nakon ozljede Seunga Woo Choija. Youssef Zalal trebao je novog protivnika samo devet dana uoči eventa, a UFC-ovi ‘‘matchmakeri‘‘ pronašli su Topuriju i angažirali su ga kao kasnu zamjenu.

Youssef Zalal u tim trenucima bio je borac od kojeg se puno očekivalo. Tri pobjede u jednako toliko nastupa upisao je Zalal pod okriljem UFC-a te se očekivao nastavak njegovog pobjedničkog niza. Međutim, Topuria je razotkrio sve manjkavosti marokanskog borca, porazio ga je jednoglasnom odlukom sudaca i Zalalova karijera krenula je strmoglavo prema dolje nakon tog poraza. Zalal je izgubio i naredna dva meča, zatim je remizirao u meču protiv Da‘Mona Blacksheara, nakon čega je uslijedio otkaz od strane UFC-a. Zalal je trenutno u seriji od tri uzastopne pobjede u nešto manjim organizacijama i možda s vremenom izbori povratak u UFC.

No, vratimo se na Topuriu. Ilia je te večeri nagovijestio da se radi o velikom talentu, a iz meča u meč potvrđivao je svoju kvalitetu. Nakon nešto manje od tri i pol godine unutar UFC-a, Topuria će se boriti za titulu prvaka u perolakoj kategoriji. 17. veljače (drugi mjesec) Ilia će zajedno s prvakom Alexanderom Volkanovskim predvoditi UFC 298 event, a pobjednik meča kući će otići s pojasom prvaka.

Topuria je napad na titulu izborio nakon šest uzastopnih pobjeda unutar UFC-a, a posebno impresivna bila je ona posljednja. Ilia je u šestom mjesecu prošle godine totalno deklasirao veterana Josha Emmetta.

Jedan od sudaca meč je bodovao rezultatom 50-42, druga sudačka kartica pokazala je rezultat 50-45, dok je pomalo nejasno zašto je Eric Colon jednu rundu bodovao u korist Emmetta, pa je njegova kartica pokazala 49-45 za Topuriju.

Fantastično je Topuria izgledao te večeri u Jacksonvilleu. Odlično je kombinirao udaračke i hrvačke tehnike, dominirao je u svim segmentima borbe, a prezentirao je i jako dobru fizičku i kondicijsku spremu. Kondicija ga nije izdala tijekom borbe na pet rundi i postalo je jasno da Topuria ima kvalitetu boriti se za sam vrh.

Teško je riječima opisati koliko je dobar bio njegov nastup protiv Josha Emmetta, ali sjajna je stvar da nas je UFC odlučio podsjetiti na taj meč. Ususret nadolazećem UFC 298 eventu, na UFC-ovom YouTube kanalu objavljena je snimka kompletnog meča između Topurije i Emmetta. Video se nalazi ispod ovog teksta, a toplo vam preporučamo da pogledate jednu od najboljih izvedbi u protekloj kalendarskoj godini.

Linker
18. svibanj 2024 06:08