UFC

(VIDEO) Jones na obljetnicu svog nenadmašenog uspjeha: ‘Samo mršavi klinac koji radi muški posao!‘

Jon Jones, 2010. godine
 Francis Specker/Alamy/Alamy/Profimedia
U jutarnjim satima 20. ožujka 2011. godine, Jon Jones postao je UFC-ov prvak poluteške kategorije

Prošlo je čitavo desetljeće otkako smo Jona Jonesa prvi put vidjeli na UFC-ovom tronu. 23 godine, osam mjeseci i jedan dan imao je "Bones", tada ekstremno talentirani mladi borac, kad je dobio priliku oduzeti pojas borcu koji je već tada bio legenda i ikona, Mauriciju Shogunu Rui. On je u tome uspio, nakon čega se priča o borcu kojeg danas mnogi smatraju najvećim svih vremena krenula graditi.

U to vrijeme Jones iza sebe nije imao povijest incidenata, kontroverznih izjava te čak i sukoba s neistomišljenicima. Bio je tek mladi borac iz Jackson Winkeljohn dvorane, u koju je doputovao iz rodnog New Yorka, borac koji je u svojim prvim nastupima unutar Octagona oduševio kombinacijom talenta, taktičke potkovanosti i fizikalija. No, tko je mogao vjerovati da će i deset godina kasnije taj momak biti neporažen (ako izostavimo diskvalifikaciju protiv Hamilla)?

"Samo mršavi 23-godišnjak koji odrađuje muški posao", ono je što je Jones imao reći o svom velikom uspjehu na njegovu desetu godišnjicu, uz fotografiju koju je podijelio na Twitteru.

I bio je to fizikalijama i stilom borbe jedan drugačiji Jones. Momak koji je puno toga odrađivao na čisti talent i nevjerojatan osjećaj za borbu. Način na koji je od prve minute dominirao protiv Shoguna bio je fascinantan. Kao da je osjetio svaki korak Brazilca i kao da je par sekundi unaprijed znao što treba napraviti. Pune dvije runde ostavljao ga je Jones bez ikakve šanse, da bi u trećoj završio posao i skratio muke Shoguna te svih onih milijuna navijača koji ga prate još od vremena kad je oduševljavao u Prideu kao najatraktivniji borac na svijetu.

Tog dana postignut je uspjeh kojem do danas nitko nije došao niti blizu. Jones je uvjerljivo najmlađi UFC prvak u povijesti. Bilo je pokušaja rušenja, imali su takve ambicije borci ili borkinje poput Michaela McDonalda te u novije vrijeme Macy Barber ili Edmena Shahbazyana. Svi su oni pali na svom putu prema tronu. Jonesu se to nije dogodilo.

U današnje vrijeme, kad je sve više uspjeha izvan Octagona potrebno za dogurati do UFC-a, teško je zaključiti koliko je Jonesov rekord uopće dostižan. U UFC-u se godišnje pojavi možda tek jedno ili dva imena u početnih 20-im godinama života. Osim toga, danas je jača konkurencija i potrebno naslagati više pobjeda nego nekad, da bi se došlo u priliku boriti se za titulu. Trebaš imati karizmu koja će ti pomoći da preskočiš neke stepenice, borilačku kvalitetu, a i uvijek ti se neke stvari jednostavno moraju posložiti. Može li se dogoditi da netko to uspije prije nego navrši 23 godine i osam mjeseci? Do sada nitko nije došao niti blizu i upravo to onaj uspjeh Jona Jonesa čini jednim od najvrjednijih UFC rekorda. Osim toga je od svih glavnih rekorda i najdulje živući. I čini se da će potrajati još neko vrijeme.

Linker
16. travanj 2024 15:24