UFC

(VIDEO) Kakav event za kraj ovog mjeseca! Pogledajte UFC-ovu najavu za spektakularni UFC 291

Dustin Poirier

 Screenshot (youtube, Ufc)
Najpopularnija MMA organizacija okončat će mjesec nezaboravnim eventom

Nerijetko nam UFC u sedmom mjesecu unutar kalendarske godine ponudi dvije PPV priredbe, a tako će biti i ove godine. Nakon fantastičnog UFC 290 eventa koji smo gledali prvom polovicom mjeseca, UFC će srpanj (sedmi mjesec) okončati UFC 291 eventom.

Radi se o još jednom spektakularnom eventu, ali ovaj put nećemo imati niti jedan meč u kojem će UFC-ova titula prvaka biti ulog. Naime, akteri glavne borbe večeri obračunati će se za ‘‘BMF‘‘ titulu (‘Baddest Motherfu**er‘) i nakon Jorgea Masvidala, dobit ćemo drugog nositelja te titule.

UFC-ovi ‘‘matchmakeri‘‘ odlučili su upariti Dustina Poiriera i Justina Gaethjea u meču za ‘‘BMF‘‘ titulu. Istina da postoji pregršt odgovarajućih kandidata za taj meč, ali nitko im ne može zamjeriti jer su odabrali baš ovu dvojicu. Dustin Poirier kroz karijeru se borio s gotovo svim najvećim imenima unutar lake i perolake kategorije, a Justin Gaethje borac je koji u svakom svom meču priušti nezaboravno uzbuđenje.

Nema sumnje da ćemo gledati fantastičan okršaj, a radi se ujedno i o revanšu ove dvojice boraca. Poirier i Gaethje borili su se u četvrtom mjesecu 2018. godine, a Dustin je tada slavio tehničkim nokautom početkom četvrte runde. U više navrata Poirier je opisivao kako mu je to bio jedan od najtežih mečeva u karijeri i da nije siguran koliko dugo bi još izdržao na nogama. ‘‘Low kickovi‘‘ Justina Gaethjea radili su veliku štetu nogama Dustina Poiriera, ali ‘‘Diamond‘‘ je uspio ‘‘stisnuti zube‘‘ i doći do pobjede nokautom.

Oba borca napredovala su od 2018. godine i bit će zanimljivo vidjeti tko je trenutno bolji između njih dvojice. Poiriera smo gledali u 11. mjesecu prošle godine kada je ‘‘submissionom‘‘ u trećoj rundi porazio Michaela Chandlera. Poirieru je to bio jedini nastup tijekom 2022. godine, a ove godine još nije nastupio. Gaethje je također samo jednom nastupio u 2022. godini, a u petom mjesecu prošle godine izgubio je od Charlesa Oliveire. U kavez se vratio u trećem mjesecu ove godine i sjajnom izvedbom porazio je Rafaela Fizieva. Meč između Poiriera i Gaethjea veliki je kandidat za najbolji meč u ovoj kalendarskoj godini i niti jedan fan borilačkog sporta ovo jednostavno ne smije propustiti.

U sunaslovnoj borbi večeri čeka nas obračun poluteškaša. Alex Pereira nakon osvajanja titule, a zatim gubitka iste u srednjoj kategoriji, odlučio se za prelazak u višu kategoriju. Mnogi su smatrali da je Brazilac oduvijek i pripadao toj kategoriji, jer bio je uistinu golem u usporedbi s većinom ostalih boraca srednje kategorije.

‘‘Poatan‘‘ će svoj prvi UFC nastup u poluteškoj kategoriji odraditi protiv Jana Blachowicza, trećerangiranog izazivača unutar poluteške kategorije. Porazi li Blachowicza, Pereira će odmah biti u konkurenciji za napad na upražnjenu titulu. Podsjećamo, ranije ovaj mjesec Jamahal Hill odrekao se titule zbog ozljede ahilove tetive koja će ga na dulje vrijeme udaljiti iz kaveza.

Poljak Jan Blachowicz u drugom mjesecu proslavio je 40. rođendan i radi se o pravom veteranu iza kojeg je 39 MMA nastupa. Posljednji meč odradio je krajem prošle godine remiziravši protiv Magomeda Ankalaeva u meču za titulu prvaka. Tron je i tada bio upražnjen nakon što se Prochazka odrekao titule, ali Blachowicz ju nije uspio osvojiti drugi put u svojoj karijeri.

Jan je kao MMA borac puno zaokruženija cjelina od kickboksača Pereire, ali ‘‘Poatan‘‘ jednim dobrim udarcem može završiti meč u bilo kojem trenutku. Nokautersku snagu posjeduje i Blachowicz, a jako male su šanse da će ovaj meč otići do sudačke odluke. Bit će ovo jedan od onih mečeva koji vas navodi da s velikim uzbuđenjem pratite od prve do posljednje sekunde.

Ususret UFC 291 eventu, UFC je po običaju započeo ‘‘fight week‘‘ svojim ‘‘Countdown‘‘ (‘Odbrojavanje‘) videom. Samo glavnu i sunaslovnu borbu večeri obuhvatili su unutar tog videa, ali nemojte zaboraviti da ostatak ‘‘carda‘‘ također nudi spektakl. Tony Ferguson bori se protiv Bobbyja Greena, Stephen Thompson okušat će se protiv Michela ‘‘Demolidora‘‘ Pereire, a sjajan će biti meč između Michaela Chiese i Kevina Hollanda. Tu je i novi nastup Derricka Lewisa kojeg čeka Marcos Rogerio de Lima, a s velikim zanimanjem popratiti ćemo i meč srpskog borca Uroša Medića. Medić je na ‘‘short notice‘‘ uskočio u meč protiv Matthewa Semelsbergera i ovu borbu odradit će u velter kategoriji.

Puno ćemo vamo još pisati o spektaklu koji nas čeka u noći sa subote (29.7.) na nedjelju, ali zasad preporučamo UFC-ov ‘‘Countdown‘‘. Nema boljeg uvoda u ‘‘fight week‘‘, a video se nalazi ispod ovog teksta.

Linker
03. svibanj 2024 04:06