UFC

(VIDEO) Kako poraziti Alexa Pereiru? Pogledajte kako je to učinio borac koji ga je posljednji porazio

Alex Pereira (lijevo) i Artem Vakhitov (desno)

 Screenshot (youtube, Glory)
Artem Vakhitov ime je borca koji je zaslužan za posljednji poraz Alexa Pereire

Alex Pereira aktualni je UFC-ov prvak srednje kategorije, a prije nego se otisnuo u MMA, Pereira je godinama bio jedan od najboljih kickboksača na svijetu. Pojas je osvojio u Gloryjevoj srednjoj, ali i u poluteškoj kategoriji, a uoči svog posljednjeg kickboksačkog nastupa, Pereira je bio u nizu od devet uzastopnih pobjeda.

Od Gloryja i kickboksa ipak se oprostio porazom. Pereira se u devetom mjesecu 2021. godine borio protiv ruskog borca Artema Vakhitova, a nakon pet odličnih rundi, Vakhitov je slavio većinskom sudačkom odlukom (48-46, 48-46, 49-45, 47-47, 46-48).

Vrlo šaroliko su izgledale sudačke kartice. Pereira je meč dobio prema mišljenju jednog suca, jedan je borbu označio neriješenim ishodom, a trojica su bodovala meč u korist Vakhitova. ‘‘Poatan‘‘ je dobro otvorio borbu, djelovao je bolje nakon prve dvije runde, a Vakhitov se ‘‘probudio‘‘ u trećoj koju je dobio na svih pet sudačkih kartica.

Prekretnica borbe dogodila se u četvrtoj rundi. Nakon višestrukih upozorenja borcima da ne forsiraju klinč, sudac je odlučio zaustaviti akciju i kaznio je Pereiru oduzimanjem jednog boda. Vrlo kontroverzna odluka s obzirom da su obojica inicirali klinč kroz cijelu borbu, a nešto ranije tijekom meča sudac je i upozorio obojicu. Na kraju je samo Pereira snosio posljedice i oduzimanje boda dosta je i psihički utjecalo na njega. Brazilac je postao neoprezniji u želji da što dominantnije odradi rundu, a Vakhitov je postajao sve precizniji i konkretniji.

Ruski borac jako je lijepo miksako ‘‘low kickove‘‘ i boksačke kombinacije koje su se pretežno sastojale od krošea kojima je čisto pogađao Pereiru. Nije se Vakhitov ustručavao upustiti u otvorene razmjene se Pereirom. Konstantno je bio u dometu i razmjenjivali su serije. Morao se Vakhitov boriti na skraćenoj distanci, jer Pereira je osjetno viši i duljih ekstremiteta od ruskog kickboksača.

image

Pereira vs. Vakhitov 2 - statistika udaraca po rundama

Screenshot (youtube, Glory)

Statistika pogođenih udaraca bila je na strani Pereire (123-81), ali meč je na kraju ipak otišao na stranu Vakhitova. Mnogi su mišljenja da su suci prevagnuli na stranu ruskog borca jer je bilo poznato da Pereira napušta Glory nakon te borbe, te su ga odlučili ispratiti s porazom. Naravno, to su samo nagađanja, a činjenica je da se radilo o jako tijesnom meču koji je mogao otići na obje strane.

Jako tijesan bio je i njihov prvi međusobni obračun koji su odradili početkom 2021. godine. Vakhitov i Pereira tada su također odradili svih pet rundi i pružili su još bolji meč nego što je bio njihov revanš. Bio je to po mnogima jedan od najboljih mečeva godine, a Pereira je slavio podijeljenom sudačkom odlukom (48-47, 49-46, 49-46, 46-49, 45-50).

Sudačke kartice sve vam govore. Jedan sudac bodovao je meč 50-45 u korist Vakhitova, a drugi je imao 49-46 za Artema. Unatoč tome, ostala trojica sudaca vidjeli su Pereiru kao boljeg i konkretnijeg, a Brazilcu je to bilo dostatno za pobjedu podijeljenom sudačkom odlukom.

Ogromna razlika u bodovanju kod svih tih sudaca, ali stvarno težak meč za bodovanje. Neki opći dojam je da su Vakhitovu navukli pobjedu u revanšu, ali Pereiri su navukli pobjedu u prvom međusobnom obračunu.

Sve u svemu, bila su to dva vrhunska kickboksačka meča, a Vakhitov i Pereira prezentirali su kako izgleda meč dvojice elitnih kickboksača. Niti jedan od njih više nije član Gloryja. Pereira se otisnuo u MMA i postao je UFC-ovim prvakom, a Vakhitov je dobio raskid ugovora nakon početka rata između Ukrajine i Rusije. U drugom mjesecu ove godine odradio je meč pod okrilje Muaythai Factoryja u Rusiji, te je slavio jednoglasnom odlukom.

Vakhitov je jedini borac koji je uspio poraziti Pereiru u skorije vrijeme. Prije toga, Pereira je posljednji poraz upisao još u četvrtom mjesecu 2017. godine, a bolji je bio Yousri Belgaroui. Ukupno je Pereira sedam puta gubio u kickboksu, a samo dvaput prekidom. Kad je MMA u pitanju, jedini poraz upisao je još 2015. godine u svom debiju.

Na YouTube postoji i kompilacija ‘‘Poatanovih‘‘ poraza, a ne sumnjamo da je i Israel Adesanya dobro proučio sve njegove poraze u pripremi svoje taktike za njihov četvrti međusobni obračun. Ipak, izuzev jako tijesnog poraza od Vakhitova, Pereira jako dugo nije osjetio poraz i Adesanyu čeka strašno težak posao u glavnoj borbi večeri na UFC 287 eventu.

Linker
27. travanj 2024 15:17