UFC

UFC se nakon 20 godina vraća u Miami! Saznajte sve najbitnije informacije o UFC 287 eventu

Alex Pereira (lijevo) i Israel Adesanya (desno)

 Louis Grasse/Zuma Press/Profimedia
Večeras od ponoći čeka nas event od kojeg se jako puno očekuje

Uvijek je UFC kroz svoju povijest imao raznorazna velika rivalstva koja su privlačila posebnu pažnju publike. Jedno od takvih svakako je i rivalstvo između Alexa Pereire i Israela Adesanye.

Rivalstvo Alexa Pereire i Israela Adesanye glavna je priča ovog eventa

Njihov rivalitet traje već sedam godina, a započeo je puno prije nego su se obojica našli u UFC-u. Još 2016. godine na Glory of Heroes 1 eventu održanom u Kini, Pereira i Adesanya ispisali su prvu stranicu svog rivalstva. Adesanya je u kickboksački meč ušao nakon 11 pobjeda zaredom, dok Pereira nije imao takav niz, odnosno imao je jednu pobjedu u protekla dva nastupa uoči tog.

Bio je to na kraju vrlo tijesan meč u kojem se teško odlučiti tko je zapravo bio bolji. Suci su proglasili Pereiru pobjednikom, a i sam Brazilac djelovao je pomalo iznenađen kad mu je sudac podigao ruku nakon čitanja službene odluke. Otprilike godinu dana kasnije, Adesanya je dobio priliku revanširati. Silno je ‘‘Izzy‘‘ htio dokazati da je bio bolji u prvom meču, a čak je pristao otići u Sao Paulo, na gostujući teren kod Alexa Pereire.

Toliko je Adesanya bio uvjeren u sebe samog, a kako je meč odmicao, činilo se da je s pravom bio samouvjeren. Dominirao je Israel u toj borbi, imao je Pereiru na konopima, jako blizu nokautu. Međutim, Brazilac se sabrao između druge i treće runde, a u trećoj je brutalno nokautirao Adesanyu. Bio je to prvi i do prošle godine jedini Adesanyin poraz nokautom u kompletnoj borilačkoj karijeri. Podsjećamo, Adesanya ima 80 kickboksačkih i 25 MMA mečeva.

Israel se nakon toga u potpunosti posvetio MMA-u, ubrzo je dogurao do UFC-a i bio je na putu da postane jedan od najvećih boraca u povijesti. Suvereno je dominirao srednjom kategorijom, gotovo da je ‘‘počistio‘‘ kompletnu težinsku kategoriju, a neke vrhunske izazivače poput Roberta Whittakera i Marvina Vettorija uspio je dvaput poraziti.

Adesanya je motivirao Pereiru na prelazak u MMA

Alex Pereira istovremeno je gurao svoju kickboksačku karijeru te se prometnuo u jednog od najboljih kickboksača u proteklih 10-ak godina. Pereira je osvojio dvostruku titulu u Gloryju, ali jedan Adesanyin intervju iz 2020. godine posebno ga je motivirao da napravi tranziciju u MMA. Adesanya je 2020. izjavio:

‘‘On gleda sve moje borbe, radi kao sat svaki put kad se ja borim. Uvijek ima te fore kako me je pobijedio. Na kraju dana, nikoga nije briga tko je taj tip. Sad kad sam ja legenda, on hoda po kafićima i priča kako me je pobijedio.‘‘

Te riječi duboko su se urezale u glavu Alexa Pereire i pobudile su u njemu posebnu motivaciju. ‘‘Poatan‘‘ je odlučio još jednom ušutkati Adesanyu, makar to značilo da će u potpunosti morati promijeniti sport te da će morati dogurati do samog vrha najjače svjetske MMA organizacije kako bi ga ušutkao.

‘‘Kad je Israel Adesanya došao u UFC, pozorno sam pratio jer sam i ja imao veliki interes boriti se u MMA-u. Postoji video s Israelovim intervjuom u kojem me je Adesanya jako motivirao. Osjećao sam se izazvanim. A kad me netko izazove, ništa me ne može spriječiti. Htio sam novi izazov, a UFC je bio upravo to‘‘, rekao je Pereira u ‘‘Countdown‘‘ videu objavljenom ovaj tjedan.

Alex je u devetom mjesecu 2021. godine odradio posljednji kickboksački meč. Tijesnom i spornom sudačkom odlukom izgubio je od Artema Vakhitova te se u potpunosti posvetio MMA-u. Vrata UFC-a bila su mu širom otvorena, jer naravno da je najveća MMA organizacija gajila velik interes ka uparivanju Pereire i Adesanye.

Ti pobjede u razmaku nešto manjem od osam mjeseci upisao je Pereira. Redom su padali Andreas Michailidis, Bruno Silva i Sean Strickland, a ‘‘Izzy‘‘ je sve pomno pratio. Početkom sedmog mjeseca Pereira i Adesanya nastupili su na istom eventu (UFC 276) i obojica su upisali pobjede. Pereira je brutalno nokautirao Seana Stricklanda, a ‘‘Izzy‘‘ je upisao petu obranu pojasa porazivši Jareda Cannoniera.

‘‘Sada si u poziciji gdje si porazio gotovo sve borce u kategoriji...‘‘, govorio je Joe Rogan u razgovoru s Israelom neposredno nakon borbe, a ‘‘Izzy‘‘ ga je ekspresno prekinuo.

‘‘Znamo tko je sljedeći. Ta ‘‘Poatan‘‘ kuja.‘‘, poručio je Adesanya, dok je Pereira pomno promatrao iz publike.

Četiri mjeseca kasnije, Adesanya i Pereira našli su se na suprotnim stranama po treći put u svojim karijerama. I ponovno smo svjedočili već viđenom scenariju. Adesanya je dominirao, vodio je 3-1 u rundama nakon prve četiri runde, ali Pereira je uoči pete runde ponavljao sam sebi:

‘‘Ubit ću te!‘‘

Dodao je Brazilac gas u toj petoj rundi, iskoristio je činjenicu da je Adesanyi umrtvio nogu i završio ga je tehničkim nokautom nakon dvije minute pete runde. Adesanya je bio u nevjerici, ponovno mu se dogodio poraz u meču u kojem je dominirao, a opet je bio bolji Alex Pereira. Drugi je to ‘‘Izzyjev‘‘ poraz prekidom u karijeri, a oba je upisao protiv Pereire.

‘‘Izzy‘‘ ide na sve ili ništa, rizik je jako velik

Ono što mu je išlo u prilog jest činjenica da je još jedanput pružio odličan otpor i time je zaslužio priliku za instantni revanš. Israelov trener Eugene Bareman smatra da je pogreška tako brzo uskočiti u novi meč protiv Pereire. Mnogi analitičari se slažu, ali Adesanyu nije briga. Od samih početaka UFC karijere, Adesanya se dokazao kao istinski borac koji ne bježi od izazova i spreman je riskirati sve.

Hoće li mu se to isplatiti, ili će rivalstvo završiti četvrtom pobjedom Alexa Pereire, saznat ćemo u ranim nedjeljnim satima.

‘‘Kralj Miamija‘‘ pokušat će sjajnim nastupom izboriti napad na titulu

Osim Pereire i Adesanye, UFC 287 event nudi još pregršt fantastičnih mečeva i radi se o zbilja fantastičnom ‘‘fight cardu‘‘. U sunaslovnoj borbi večeri, Jorge Masvidal će pred domaćom publikom pokušati upisati prvu pobjedu nakon 11. mjeseca 2020. godine.

Tri poraza je Masvidal upisao nakon pobjede nad Nateom Diazom, ali nemojte ga otpisati unaprijed. ‘‘Gamebred‘‘ je gubio dvaput od Kamarua Usmana i jednom od Colbyja Covingtona, a to su borci koji su sama elita velter kategorije. Gilbert Burns kao večerašnji Masvidalov protivnik ipak je za nijansu lošiji borac od Usmana i Colbyja, a Masvidal ulazi u ovaj meč s posebno velikim motivom.

Jorge planira pružiti spektakularan nastup kojim će se istaknuti svoju kandidaturu za sljedećeg izazivača Leonu Edwardsu. ‘‘Gamebred‘‘ i Edwards potukli su se još 2019. godine u ‘‘backstageu‘‘ UFC-ovog eventa u Londonu, a Edwards je izvukao deblji kraj u tom sukobu. Nikad nam UFC nije omogućio taj meč, a Masvidal vjeruje da će mu UFC pružiti ‘‘title shot‘‘ ako uvjerljivo porazi Gilberta Burnsa.

Ali neće mu biti lako. ‘‘Durinho‘‘ je borac nevjerojatnog seta vještina. Radi se o renomiranom BJJ majstoru s reputacijom ponajboljeg majstora partera na cijelom UFC-ovom rosteru. Osim sjajnih BJJ vještina, Burns je proteklih godina izbrusio i svoje kickboksačke vještine trenirajući u KillCliff dvorani. Radi se o ponajboljem MMA timu na svijetu, a glavni trener je Henri Hooft, umirovljeni nizozemski kickboksač.

Burns je na ceremonijalnom vaganju pružio dašak Khabibove energije

‘‘Durinho‘‘ cijeli tjedan ističe da je Masvidal itekako ozbiljan protivnik i nimalo ga ne podcjenjuje. Detaljno je sa svojim timom analizirao sve njegove prednosti i mane, a iako među njima dvojicom vlada uzajamno poštovanje, sinoć je ‘‘zaiskrilo‘‘ na ceremonijalnom vaganju.

‘‘Ništa osobno brate, ali moram te nokautirati sutra!‘‘, poručio je Masvidal uz gromoglasnu podrške domaće publike u Miamiju, a Burnsa je vidno nabrijala atmosfera publike kojoj je poručio:

‘‘Zadržite tu energiju, sutra ću ubiti vašeg dečka. Idemo!‘‘, uzvratio je Burns na zvižduke publike, a mnogima je takvom izjavom pobudio svojevrsni ‘‘Khabib vibe‘‘.

Burns u ovom meču ima jasan put do pobjede. Bude li uspješno hrvao i odvodio borbu u parter, Masvidal mu neće moći parirati. Ipak, Masvidala nije tako lako srušiti, a ponese li Burnsa atmosfera s tribina, lako je moguće da u njemu proradi onaj ‘‘južnoamerički fajterski štih‘‘ koji će ga navesti da se upusti u otvorenu razmjenu s Masvidalom. To mu nije pametna ideja, jer Masvidal je oduvijek na glasu kao ponajbolji udarač u velter kategoriji. Burns je prošle godine protiv Chimaeva pokazao da se itekako voli potući i nemojte ostati iznenađeni ako nam Burns i Masvidal ponude pravi rat.

Najmlađi UFC-ov borac u povijesti traži drugu UFC pobjedu, a čeka nas nekoliko fantastičnih mečeva

Uzbuđenjima tu nije kraj. Uvijek zanimljivi Kevin Holland borit će se protiv Santiaga Ponzibbija. Holland je borac koji se jako teško nosi s elitnim hrvačima, ali kad ga se upari s borcem koji preferira stojku, njegovi izgledi drastično rastu. Ponzinibbio je borac kojem su stojka i pobjede nokautom zaštitni znak, a pravo iznenađenje će biti ako ovaj meč dogura do sudačke odluke.

Otvorenu borbu u stojci trebali bi nam priuštiti Rob Font i Adrian Yanez također, a čeka nas i novi nastup Raula Rosasa Jr.-a. 18-godišnji Meksikanac prošle godine je izborio ugovor s UFC-om još prije nego je postao punoljetan. Debi je odradio u 12. mjesecu, a Jayja Perrina lakoćom je prisilio na predaju.

Christian Rodriguez predstavlja puno teži izazov od spomenutog Perrina, ali Raul Rosas ima jasne namjere, a to je pobjeda i ništa drugo. Nevjerojatno je samopouzdanje kojim zrači ovaj supertalentirani Meksikanac. Rosas već sada tvrdi da može lakoćom završiti i prvaka bantam kategorije, ali fokus je sada na Christianu Rodriguezu koji bi nam trebao otkriti više toga o Rosasu.

Prelimsi također nude odličan ‘‘fight card‘‘

Preliminarni dio eventa nudi neke potencijalno vrhunske mečeve. Kelvin Gastelum i Chris Curtis garancija su vrhunske borbe, a gledat ćemo i nove nastupe Michelle Waterson, Ignacija Bahamondesa, ali i jako interesantnog Joea Pyfera.

Pyfer je borac srednje kategorije, a iza njega je jako zanimljiva i inspirativna životna priča. Više o njegovom teškom odrastanju, kao i o samoubilačkim tendencijama možete pročitati klikom na LINK, a večeras ga čeka obračun protiv iskusnog i uvijek nezgodnog Gralda Meerscaherta.

Gdje i kada pogledati spektakl u Miamiju?

Spektakularni UFC 287 event održava se u Miamiju, a UFC je u Miamiju gostovao samo jednom u svojoj 30-godišnjoj povijesti. Bilo je to davnog 25. travnja (četvrti mjesec) 2003. godine, a u Miamiju se tada održao UFC 42 event. Matt Hughes branio je pojas u velteru, a jednoglasnom odlukom je porazio Seana Sherka. Jedini aktivni UFC-ov borac koji je nastupio na tom eventu je Robbie Lawler, ali njega večeras nažalost nećemo gledati. Lawler je na UFC 43 eventu izgubio tehničkim nokautom od Petea Spratta, a radilo se o prekidu zbog ozljede koljena.

Šteta što ovakav event ne počinje u nekom nama povoljnijem terminu. Rani preliminarni dio starta od ponoći, dok ‘‘main card‘‘ sačinjen od ukupno pet mečeva započinje u 4:00h ujutro.

Prijenos možete pogledati na portalu gol.hr kao i na kanalu SK Fight.

Što dodati, osim da se strpite još nekoliko sati, a zatim se opustite i uživajte u ovom eventu koji će nam pružiti nekoliko uistinu fantastičnih mečeva.

Linker
19. travanj 2024 11:20