UFC

(VIDEO) Moicanov govor za pamćenje: ‘Francuska revolucija pokušala je obrisati postojanje Boga, vaša vlast je užasna!‘

Michael Bisping (lijevo), Renato Moicano (desno)

 Screenshot (youtube, Ufc)
UFC-ov borac lake kategorije održao je vrlo kontroverzan govor pred prepuno Accor Arenom u Parizu

Renato Moicano još krajem 2014. godine debitirao je pod okriljem UFC-a. Tada 25-godišnji Brazilac porazio je Toma Niinimakija, ali sve do sredine 2016. godine čekali smo novi Moicanov nastup.

Renato je nakon debija svladao Zubairu Tukhugova i Jeremyja Stephensa, a te pobjede brzo su ga gurnule visoko u poretku perolake kategorije. Uslijedio je poraz u meču protiv Briana Ortege, ali Moicano je potvrdio kvalitetu porazivši Calvina Kattara i Cuba Swansona u sljedeća dva nastupa.

Talentirani Brazilac vrlo brzo došao je do statusa ponajvećeg potencijala u perolakoj kategoriji, a početkom 2019. godine dobio je priliku boriti se protiv jednog od svojih uzora. Jose Aldo bio je njegov protivnik, ali nažalost po Moicana, meč je potrajao nešto dulje od pet minuta. Aldo je početkom druge runde nokautirao Renata, a nekoliko mjeseci kasnije Moicano je nokautiran i od strane Chan-sunga Junga.

Renato je nakon toga uzeo nešto dulju pauzu i odlučio je napraviti tranziciju u laku kategoriju. Skidanje kilograma za perolaku kategoriju postajalo je preteško, a Moicano je shvatio kako ipak nema kvalitetu za sam vrh te kategorije. Prelaskom u višu kategoriju nastavila se ista priča.

Moicano je pobjeđivao borce za koje se očekivalo da će ih poraziti, ali kada bi naišao na nešto kvalitetnije protivnike poput Rafaela Fizieva ili Rafaela dos Anjosa, Moicano bi gubio. Sve više je Moicano dobivao nekakvu sporednu ulogu i svojevrsni status "gatekeepera" za top 15, a fanovima nije bio pretjerano interesantan.

Nagli preokret dogodio se u 11. mjesecu 2022. godine. Moicano je na velikom UFC 281 eventu u New Yorku porazio Brada Riddela "submissionom" u prvoj rundi. No, još značajniji za Moicanovu reputaciju bio je govor koji je uslijedio nakon meča.

"Morate me uvrstiti u top 15, ovo je nepoštovanje. Prihvatio sam meč protiv Dos Anjosa na ‘short notice‘ pet dana prije održavanja. Prije toga sam jeo odreske i pio pivo u Brazilu. Nazvali ste me, došao sam se boriti, a trenirao sam samo jedan dan. Hoću da me poštujete i želim bonus. Moicano želi novac!", izderao se Renato u mikrofon pritom nasmijavši Joea Rogana, ali i sve fanove koje je pridobio tim govorom.

U periodu koji je uslijedio Moicano je postao aktivan na svom YouTube kanalu, a svojim humorom konstantno je povećavao svoju bazu fanova. Naravno, ključ je da sve to prate i dobri rezultati, a Renato je nakon Riddella porazio Drewa Dobera i Jalina Turnera. Unatoč sjajnim nastupima, Moicano je i dalje borac oko kojeg postoje određene sumnje, pa se tako vjerovalo da je poslan u Francusku kako bi Benoit Saint Denis vratio samopouzdanje.

"Tjerate me da kažem nešto što se UFC-u neće svidjeti. Ali ja mislim da UFC voli Benoita Saint Denisa. UFC želi gurati Saint Denisa i to je istina. Znam da je Europa veliko tržište, a trenutno nema puno Europljana koji bilježe dobre rezultate. Benoit Saint Denis opasan je borac i UFC ga voli. Mlad je, iz Europe je i može se marketinški iskoristiti. On može donositi dobar novac UFC-u. Ali znate što? UFC je nazvao krivog tipa, jer ja dolazim tamo i prebit ću ga.", poručio je Moicano za MMA Fighting, nekoliko dana uoči meča.

Moicano je bio u pravu. Brazilac je uistinu prebio Benoita Saint Denisa. Od samog početka meča Moicano se nametnuo kao autoritet unutar kaveza. Uhvatio je Saint Denisov "kick", odveo je borbu u parter i dominirao je cijelom prvom rundom. Saint Denis je pretrpio ogromnu štetu na svom licu i nikad ga nitko nije pretukao na takav način. Hrabri Francuz nastavio je s borbom, ali liječnik je sugerirao sucu da prekine meč po završetku druge runde i Moicano je došao do druge uzastopne pobjede.

Svi su nestrpljivo iščekivali ono što će uslijediti neposredno nakon meča. Moicano se našao za mikrofonom i pružio je još jedan epski govor. Michael Bisping intervjuirao je Moicana i pokušao je izvući osvrt Moicana na sam meč. Renato nije bio naročito zainteresiran za takve teme, a Bispinga je već u startu ekspresno prekinuo.

"Gledao sam video u kojem je Michael Bisping rekao kako nikada nisam vidio i čuo nešto poput francuske publike. Što ćemo sada?", rekao je Moicano dok je tribinama Accor Arene vladao muk nakon poraza njihovog junaka, a zatim je uslijedio politički govor Renata Moicana.

"Prije svega, Francuzi, došao sam ovdje i htio sam pričati puno sranja o Francuskoj. Ali, posjetio sam Louvre i puno prekrasnih mjesta u Parizu, a sada imam samo jednu stvar za reći. Ljudi iz Francuske nisu loši, ali njihova vlada je užasna! Francuska revolucija pokušala je 1789. godine pokušala je obrisati postojanje Boga, ali pogodite što. Isus Krist je život, danas više nego ikad prije!", rekao je Moicano, zatim je odšetao nešto dalje od Bispinga i pokazivao je križić koji je nosio oko vrata.

Michael Bisping ponovno je pokušao skrenuti fokus s politike i povijesti te je pitao Moicana koga želi kao sljedećeg protivnika. Moicano ipak još uvijek nije bio spreman za takve teme, odnosno njegov politički govor nije završio. Na tapeti se našao i francuski predsjednik Emmanuel Macron koji očito ne uživa simpatije Moicana.

"Nosi se Macrone i nosite se globalisti. Svi globalisti pokušavaju progurati koruptivnu agendu. Ako želite nešto naučiti o politici, pročitajte knjigu "Democracy - The God That Failed" od Hansa Hermanna Hoppea. Nadam se da ćete shvatiti da je demokracija zabluda/pogreška. Demokracija nije prava vlast. Molim vas, pročitajte Hansa Hoppea i shvatit ćete zašto je svijet poludio. Hvala vam Francuzi, Pariz je stvarno prekrasan.", dodao je Moicano.

image

Sažetak Moicanovog govora

Screenshot (twitter, The Chivalry Guild)

Kako se njegov govor ne bi sveo isključivo na političke teme, Moicano je ipak odgovorio na pitanje o sljedećem protivniku. Brazilac je istaknuo dva imena.

"Želim laku lovu. Paddy Pimblett - laka lova, Dan Hooker - laka lova. Ne dolazite mi s teškim mečevima i tipovima koji su čvrsti. Želim lake mečeve. Upravo sam porazio strašnog borca. Svi su govorili o Benoitu Saint Denisu, ali znate što? ‘Money‘ Moicano je faca večeras!"

Moicano je uistinu "faca", a prije nego završimo s tekstom, spomenut ćemo kako Moicano nije nagrađen bonusom za svoj nastup. Čini se da je bio u pravu kada je navodio da UFC voli Saint Denisa, a čelnicima vodeće svjetske MMA organizacije možda je "stao na žulj" i svojim političkim govorom. Šteta, jer bonus je definitivno zaslužio!

Njegov govor nakon pobjede nad Saint Denisom možete pogledati klikom na LINK.

Linker
29. rujan 2024 19:02