UFC

(VIDEO) Od ‘gatekeepera‘ do megazvijezde: Prisjetite se Masvidalove najbolje godine u karijeri

Jorge Masvidal

 Screenshot (youtube, Ufc)
Jorgeu Masvidalu život se drastično promijenio tijekom 2020. godine

Sve do 2019. godine, Jorge Masvidal bio je MMA borac koji nije uživao naročitu slavu, a njegov ‘‘score‘‘ koji je tada iznosio 32-13 odavao je dojam da se radi o borcu koji je u najboljem slučaju ‘‘gatekeeper‘‘ za top 15 i teško će napraviti išta više od toga.

Dva poraza zaredom upisao je Masvidal tijekom 2017. godine, a bolji su bili Demian Maia i Stephen ‘‘Wonderboy‘‘ Thompson. ‘‘Gamebred‘‘ nakon toga uzima 16 mjeseci pauze, tijekom kojih je sudjelovao i u nekakvom ‘‘realityju‘‘ po uzoru na ‘‘Survivor‘‘, a u kavez se vratio u trećem mjesecu 2019. godine.

UFC ga je upario s Darrenom Tillom, tada ponajvećim talentom UFC-ove velter kategorije. Till je u taj meč ulazio nakon poraza u borbi za titulu prvaka protiv Tyrona Woodleyja, te se očekivalo da se vrati pobjedama u meču protiv Masvidala.

Uspio je Till baciti Masvidala i u nokdaun tijekom prve runde, te se činilo da će se Jorge teško nositi s Darrenom. Jorge se međutim samo razbjesnio nakon tog nokdauna, a sredinom druge runde brutalno je nokautirao Tilla u glavnoj borbi večeri na UFC-ovoj priredbi u Londonu.

Nedugo nakon borbe, Masvidal se potukao i s Leonom Edwardsom u ‘‘backstageu‘‘, a s tri udarca u lice napravio je i manju posjekotinu na licu Edwardsa. Jorgeova popularnost naglo je skočila nakon tog londonskog eventa, ali to je bio samo početak njegove najbolje godine u karijeri.

Došao je sedmi mjesec i Masvidal je bio uparen s Benom Askren. ‘‘Funky‘‘ je tada bio neporažen borac s 19 pobjeda iza sebe, a protiv Masvidala je upisao drugi UFC nastup. Puno se očekivalo od Askrena koji je u UFC došao u razmjeni između ONE Championshipa i UFC-a. UFC je u drugom smjeru poslao Demetriousa Johnsona, nadajući se da će Askren postati novom zvijezdom velter kategorije.

Masvidal je te ambicije ugasio nakon samo pet sekundi borbe. Jorge se munjevito zaletio prema Askrenu, Ben je instinktivno reagirao pokušajem rušenja, ali Masvidal ga je pogodio ‘‘letećim koljenom‘‘ ravno u glavu. Bio je to najbrži nokaut u povijesti UFC-a, ali i jedan od najbrutalnijih. Umjesto Askrena koji je trebao preuzeti status ponajveće zvijezde, taj status preuzeo je Jorge Masvidal tim spektakularnim potezom.

‘‘Gamebred‘‘ je u tim trenucima uživao toliku popularnost da je UFC izmislio pojas zbog njega i Natea Diaza. Masvidal i Diaz borili su se za izmišljenu titulu ‘‘Najopakijeg tipa‘‘ (BMF), a Masvidal je sjajnim nastupom prebio Diaza i došao je do pobjede prekidom nakon isteka treće runde.

Tri pobjede u jednoj godini, status megazvijezde i BMF pojas. Sve to Masvidal je ostvario tijekom 2020. godine, a ususret njegovom nastupu koji ga čeka 9. travnja (četvrti mjesec) protiv Gilberta Burnsa, UFC nas podsjeća na tu Masvidalovu sjajnu 2020. godinu.

Video se nalazi ispod ovog teksta, a vrijedi se prisjetiti kako je Masvidal harao te godine.

Linker
20. travanj 2024 04:35