UFC

(VIDEO) Sean O‘Malley pokazao svoju prvu amatersku borbu: ‘Bože, nisam znao ništa!‘

Sean O‘Malley

 Paul Rutherford/Getty images/Profimedia
Vrlo popularni ‘‘Suga‘‘ je trenutno jedna od najvećih UFC-ovih zvijezda, a kako je sve počelo...

Sean O‘Malley ovog vikenda brani svoju UFC titulu u bantam kategoriji na spektakularnom događaju u The Sphere areni u Las Vegasu. No, prije nego što je postao velika MMA zvijezda, O‘Malley je započeo svoj put u borilačkom sportu na skromnijem mjestu.

O‘Malleyjeva prva amaterska MMA borba dogodila se 2013. godine u njegovom rodnom gradu Helena, u Montani, pred malom publikom u skladištu prepunom lokalnih gledatelja. Danas, godinama kasnije, sprema se za glavnu borbu večeri na UFC-u 306.

Na sreću, ne samo da postoji snimka prve O‘Malleyjeve MMA borbe, već i komentari samog borca, koji je reagirao na video svoje prve borbe na svom YouTube kanalu prije četiri godine.

"Ovo je moja prva MMA borba ikad. Sjećam se da sam izašao uz pjesmu ‘Go to Sleep‘ od Eminema, bilo je malo intenzivno. Sjećam se da sam drijemao kod prijatelja i pomislio: ‘Čovječe, ovo je čudno, večeras se borim u MMA borbi.‘ Prije toga sam se bavio kickboxingom i boksom, ali ovo je bilo drugačije.", rekao je ‘‘Suga‘‘.

O‘Malley, koji je tada imao samo 18 godina, istaknuo je kako je bio izuzetno nervozan zbog ideje da se bori u MMA-u, posebno nakon što je vidio svog protivnika Steina Andersona nekoliko sati prije početka borbe.

"Na jutarnjem sastanku boraca vidio sam ovog tipa i pomislio: ‘Čovječe, ovaj je nabijen‘, bio je u tridesetima i puno veći od mene – pa sam bio prilično nervozan."

No, čak i kao mlad i neiskusan borac, O‘Malley je već tada predviđao ishod svojih borbi, slično kao i Conor McGregor, poznat po nadimku ‘‘Mystic Mac‘‘.

"Rekao sam svojim prijateljima, svojim trenerima i tati da ću kružiti oko njega, napraviti okret za punih 360 i onda izvesti udarac šakom (spinning backfist) – doslovno, to mi je bio plan za ovu borbu... Kružim oko ovog majstora i onda bum! Prvi j****i udarac koji sam izveo u MMA borbi, doslovno nisam znao ništa o hrvanju ili jiu-jitsi... Bum, udarac nogom u glavu – opet ga obaram, ali nisam imao snage u udarcima koji su slijedili, i sad mislim ‘Kvragu, umoran sam, ali ako sada izgubim, barem sam već napravio dvije sjajne stvari‘."

Ipak, nije sve išlo po planu, jer je O‘Malley objasnio kako nije imao pojma što radi kad je riječ o grapplingu.

"Bože, nisam znao ništa na u parteru, nevjerojatno je misliti ‘Da, borit ću se u MMA borbi‘, a da ne znaš ništa o tome, nisam znao kako ustati – sjećam se da sam vidio ljude u teretani kako rade jiu-jitsu i mislio sam ‘Eh, to je nekako glupo, ne znam baš o tome‘."

Od tada je O‘Malley postigao status smeđeg pojasa u brazilskom jiu-jitsuu i sudjelovao je u raznim grappling turnirima s izvanrednim uspjehom – uključujući pobjedu prisiljavanjem na predaju protiv Takanorija Gomija 2019. godine.

Dok je publika od nekoliko stotina ljudi gledala O‘Malleyja kako pobjeđuje u svojoj amaterskoj debi borbi, malo tko je mogao predvidjeti da će ovaj upečatljivi borac postati velika zvijezda kakva je danas.

"Ovo je bilo u mom rodnom gradu u Heleni, Montana, pred pristojnom malom publikom; nisu znali da će mali ‘Suga‘ postati j****a superzvijezda."

Iako priznaje da je bilo mnogo pritiska na njegovim mladim ramenima jer je obećao majci da će pronaći ‘normalan‘ posao ako izgubi od Andersona, O‘Malley se sada s osmijehom prisjeća svojih ranih dana: "Dobre uspomene, dobre j****e uspomene."

O‘Malley sada predvodi UFC 306 u Las Vegasu gdje će braniti svoju bantam titulu protiv Meraba Dvalishvilija 14. rujna. Njegova priča, od skromnog početka do globalne zvijezde, inspiracija je mnogima u MMA svijetu.

Linker
11. rujan 2024 11:37