UFC

(VIDEO) Sinonim za nasilje: Prisjetite se najboljih trenutaka u karijeri legendarnog Wanderleija Silve

Wanderlei Silva

 Screenshot (facebook, Ufc Fight Pass)
UFC nas je počastio pravom poslasticom

Nova generacija MMA boraca nesumnjivo je tehnički i taktički potkovanija od ‘‘pionira‘‘ ovog sporta, što je uostalom logičan slijed događaja. Sport konstantno napreduje, napreduju metode treninga, a samim time gledamo i vještije borce.

Međutim, one starije generacije boraca uvijek su se mogle pohvaliti mnoštvom istinskih ratnika, takoreći ‘‘sinonima za nasilje‘‘. Jedan od predvodnika među takvim borcima svakako je Wanderlei Silva, legendarni brazilski borac.

Wanderlei Silva bio je daleko od tehničkog savršenstva, ali svojim ‘‘uličarskim stilom‘‘ borbe osvajao je fanove od samih početaka svoje karijere. Silva je jedan od brojnih izdanaka slavne Chute Boxe akademije u Curitibi, a već u tinejdžerskim godinama Silva je nastupao na Vale Tudo turnirima u Brazilu.

Radilo se o svojevrsnoj preteči MMA-a, s jako malo pravila, odnosno, malo toga bilo je nedozvoljeno u mečevima prema Vale Tudo pravilima. Borci su nastupali goloruki, odnosno bez rukavica, a Vale Tudo dugo je uživao veliku popularnost u Brazilu.

Wanderlei Silva skupljao je iskustvo i brusio je svoje vještine na takvim turnirima, a još 1998. godine odradio je svoj UFC debi. Vitor Belfort nokautirao je Wanderleija u prvoj rundi, ali Wanderlei nije posustao i upisao je šest uzastopnih pobjeda nakon toga.

‘‘Wand‘‘ je sreću pronašao u Prideu i kroz godine se iskristalizirao kao jedan od najboljih Prideovih boraca. Wanderlei je u jednom trenutku imao niz od 16 uzastopnih mečeva bez poraza, ali svojim stilom borbe oduševljavao je još više nego rezultatima.

Beskompromisno od prve do posljednje sekunde, tako se borio Wanderlei Silva. Naravno da je Wanderlei s godinama i tehnički značajno napredovao te je bio itekako kvalitetan borac. No, koliko god Wanderlei napredovao tehnički, ‘‘uličarski stil‘‘ borbe nikada ga nije napustio. Wanderlei se uvijek dolazio potući, a UFC nas je odlučio podsjetiti na neke od najboljih Silvinih trenutaka u karijeri.

Na Facebook stranici UFC-ovog Fight Passa objavljeni su sažeci njegove karijere, a radi se o devet minuta čiste uživancije. Video završava isječcima Wanderleijeve borbe protiv Briana Stanna, a radi se o UFC-ovom klasiku iz 2013. godine.

Ako ste ljubitelj ovog sporta, ne sumnjamo da respektirate Wanderleija Silvu i jedva čekate pogledati ove sažetke. Ukoliko pripadate mlađoj generaciji koja je propustila gledati Wanderleija Silvu na djelu, ovi sažeci odlična su prilika da se zaljubite u njegov lik i djelo.

Video je ispod teksta, uživajte!

Linker
24. travanj 2024 20:31