UFC

(VIDEO) Ususret 30. rođendanu UFC-a: Vrijeme je da se prisjetimo kako je započela najbolja MMA promocija

Teila Tuli

 Screenshot (youtube, Ufc)
UFC ove godine slavi 30. rođendan i ususret obljetnici priredit će nam pregršt zanimljivog materijala

UFC ove godine ima jedan jako bitan i velik jubilej za proslaviti. Naime, najbolja svjetska MMA organizacija slavi 30. rođendan i nema sumnje da će ga dostojno proslaviti, uz pregršt zanimljivog sadržaja koji će nam prirediti.

Ususret samom rođendanu, UFC je odlučio složiti kompilaciju koja obuhvaća neke od najznačajnijih evenata tijekom njihovog 30-godišnjeg postojanja. Kako su naveli u opisu prvog videouratka posvećenog toj temi, ‘‘putovanje započinje UFC 1 eventom, prvim eventom u povijesti organizacije‘‘.

12. studenog (11. mjesec) 1993. godine održan je prvi UFC-ov event u povijesti. Bio je to jedan poprilično ‘‘kaotičan‘‘ event bez nekih konkretnijih pravila. ‘‘Kopanje‘‘ očiju i ugrizi bili su zabranjeni, kao i uporaba dopinga, iako je krajnje upitno koliko su ‘‘čisti‘‘ bili neki od sudionika na turniru.

Rukavice nisu bile obavezne, a borilačka oprema također nije bila definirana. Tako su borci mogli svojevoljno nastupiti u onome u čemu se najugodnije osjećaju, a event je zapravo bio svojevrsni turnir.

Pobjedniku turnira pripalo je 50 tisuća američkih dolara, a event se održao u Denveru na oko 1600 metara nadmorske visine, jer Colorado nije imao atletsku komisiju od koje bi UFC morao ishoditi dozvolu za održavanje ovakvog eventa. Manje od pola McNichols Arene bilo je popunjeno tijekom UFC 1 eventa, ali tek sada se vidi značaj i veličina tog eventa.

Bio je to povijesni trenutak za MMA, jer tada se rodila najznačajnija MMA organizacija u povijesti tog sporta. Istina da je event bio ‘‘kaotičan‘‘, ali svijet je tada upoznao UFC, kao i Roycea Graciea, osvajača prvog UFC-ovog turnira.

Gracie je na tom turniru prezentirao tada podosta nepoznate vještine brazilskog jiu-jitsua i turnir je osvojio upisavši tri pobjede ‘‘submissionom‘‘. Inače, do pobjede se moglo doći jedino prekidom.

Nitko od sudionika turnira nije znao odgovoriti na Graciejeve vještine u parteru i Royce je redom ugušio Arta Jimersona, Kena Shamrocka i Gerarda Gordeaua.

Gerard Gordeau može se pohvaliti da je upisao prvi nokaut u povijesti UFC-a. Nizozemski kickboksač i majstor savatea nokautirao je Teilu Tulija, a nokautirao ga je brutalnim ‘‘soccer kickom‘‘, jer pravila tada nisu zabranjivala takve udarce.

Mnogi su meč nazvali ‘‘okršajem Davida i Golijata‘‘, jer poraženi Tuli težio je čak 186 kilograma, dok je Gordeau bio na 98 kilograma težine.

Kako je sve to izgledalo na UFC 1 eventu i što se još događalo, saznajte kroz UFC-ov videouradak posvećen njihovom 30. rođendanu. UFC je napravio kompilaciju najboljih trenutaka s kultne UFC 1 priredbe, a iako vjerujemo da su mnogi od vas već pogledali nešto slično, uvijek vrijedi podsjetiti se kako je sve počelo.

Linker
28. travanj 2024 19:04