UFC

Volkanovski reagirao na gubitak prvog mjesta na ‘P4P‘ ljestvici: ‘Pogledajte što je Jones učinio‘

Alexander Volkanovski

 Screenshot (youtube, Gq Sports)
Prvak UFC-ove perolake kategorije ne vidi problem u činjenici da je Jones preuzeo prvo mjesto

Puno polemike izazvala je UFC-ova ‘‘pound-for-pound‘‘ ljestvica nakon ažuriranja koje je doživjela proteklog tjedna. Jon Jones zauzeo je prvo mjesto nakon povratka u kavez i pobjede nad Cirylom Ganeom, dok je Alexander Volkanovski skliznuo na drugo mjesto u poretku.

Jones se u kavez vratio nakon tri godine pauze, a ‘‘submissionom‘‘ u prvoj rundi porazio je Ciryla Ganea. Jones je napravio skok od čak devet mjesta, a ono što mnoge žulja jest činjenica da je nastupio samo jednom u protekle tri godine, a na prvo mjesto skočio je pobjedom protiv teškaša koji nije bio niti rangiran unutar top 15 ‘‘P4P‘‘ ljestvice.

Alexander Volkanovski s druge strane upisao je u tom periodu četiri vrlo impresivne pobjede i tijesni poraz od Islama Makhacheva. Puno veću aktivnost prezentirao je Volkanovski, a uz to je odradio i neke uistinu briljantne nastupe.

‘‘P4P‘‘ ljestvica ukratko definirana predstavlja poredak najboljih boraca u organizaciji, neovisno o težinskoj kategoriji u kojoj nastupao. Teško je međutim utvrditi tko uistinu zaslužuje prvo mjesto u takvom poretku. UFC ima formiran takozvani ‘‘panel‘‘ medijskih predstavnika koji slažu rang ljestvice, ali to rade na temelju naputaka koje dobivaju od strane UFC-a. Ne moraju se medijski predstavnici u potpunosti držati naputka, ali ne bi trebali raditi pretjerano velika odstupanja. Gotovo je sigurno da je UFC-ov naputak upućivao na postavljanje Jonesa kao prvoplasiranog borca na toj ljestvici.

Jones je ipak veća zvijezda od Volkanovskog, a UFC ga promovira i kao najboljeg borca u povijesti ovog sporta. Uzmemo li u obzir sve Jonesove rezultate kroz povijest i činjenicu da je postao prvakom u višoj kategoriji, teško mu je osporiti prvo mjesto u poretku. Uzmemo li ipak kao glavni argument rezultate koje su borci postizali proteklih par godina, Jones ipak ne zaslužuje to prvo mjesto. Svoje mišljenje odlučio je dati i sam Alexander Volkanovski.

‘‘Da, odradio je samo jednu borbu u posljednje tri godine. Ali ovo što je sada odradio, prešao je u višu kategoriju i pokazao je što znači ‘P4P‘. Naravno da će mnogi reći: ‘Pogledajte što je Alex (Volkanovski) napravio kroz posljednje tri godine‘. Možemo se složiti s time, ali istovremeno, pogledajte što je Jones učinio također. Mogu li se žaliti na ovo? On će biti jedan od najvećih ikad (kad se povuče). Što mogu učiniti?‘‘, rekao je Volkanovski i time vjerojatno zaključio rasprave na ovu temu.

Volkanovski uvijek pokazuje poštovanje prema velikanima ovog sporta, a ne ustručava se reći i da je Jose Aldo još uvijek najveći borac u povijesti perolake kategorije. Svjestan je Volk da jadikovanjem neće postići puno i spreman je zaslužiti sva ta prva mjesta koja su u igri.

Linker
12. travanj 2024 02:51