UFC

Vraća se jedna od najvećih ikad? ‘Ovo je pravo vrijeme za njen povratak‘

Ronda Rousey

 PAUL CROCK/AFP/Profimedia
Sve je više glasina kako bi se Ronda Rousey mogla vratiti u UFC-ov kavez

U periodu od 2012. godine pa sve do pretkraj 2015. godine, Ronda Rousey uživala je status ponajveće MMA zvijezde na svijetu. Prva UFC-ova prvakinja u povijesti organizacije dominatno je redala pobjede, a titulu u bantam kategoriji uspješno je branila čak sešt puta zaredom. Usporedbe radi, Amanda Nunes također je pojas u bantamu obranila šest puta, ali tih šest obrana nije uspjela upisati uzastopno kao Rousey, jer joj je se dogodio poraz od Julianne Pene nakon pete obrane titule.

No, vratimo se na Rondu. Uistinu je Ronda žarila i palila svijetom MMA-a u tom periodu, ali krajem 2015. godine dogodilo se veliko iznenađenje. Holly Holm razotkrila je sve Rondine nedostatke i nokautirala ju je u drugoj rundi. Bio je to težak nokaut nakon kojeg je Ronda izbivala iz kaveza dulje od godinu dana, a titulu je pokušala vratiti krajem 2016. godine. Tada je Amanda Nunes već postala prvakinjom, a Brazilka je samo potvrdila kako Ronda više ne može parirati najboljim borkinjama na svijetu. 48 sekundi trebala je Nunes da bi došla do pobjede tehničkim nokautom. Sudac Herb Dean prekidom je spasio Rondu od teškog nokauta.

Nismo Rondu više gledali u kavezu nakon toga, a s obzirom da je prošlo više od šest godina otkako je posljednji put nastupila, mnogi su se pomirili s činjenicom da se Ronda definitivno povukla iz sporta. Ipak, moglo bi doći do preokreta, odnosno do njenog povratka u kavez.

Naime, više stranih MMA medija prenosi informaciju kako Rousey razmišlja o povratku, a njen mogući povratak prokomentirao je i UFC-ov komentator Jon Anik. On smatra da je sada idealno vrijeme za njen povratak, ako već o tome razmišlja.

‘‘Ako je netko vrijedan takve prilike, onda je to Ronda Rousey. Vjerujem da bi mogla parirati ostalima, jer smatram da se ne bi vraćala bez garancije da može parirati najboljima. Ako je ikada postojalo pravo vrijeme za njen povratak, to bi bilo sada. Neću reći da bi ona bila favorit protiv Julianne Pene ili Raquel Pennington, ali mogu shvatiti zašto bi ljudi bili uzbuđeni zbog njenog povratka.‘‘, rekao je Anik za MMA Fighting.

Jon je u nastavku razgovora pojasnio kako sigurno postoji pet ili šest borkinja koje zaslužuju napad na upražnjenu titulu više nego Ronda, ali jedna od najvećih borkinja u povijesti vjerojatno bi dobila priliku na temelju prijašnjih zasluga i svoje reputacije.

Motivacija za povratak definitivno joj može biti povlačenje Amande Nunes iz sporta. Time su ostale upražnjene titule u bantam kategoriji i u perolakoj kategoriji. Nije nemoguće da UFC odluči ukinuti perolaku kategoriju zbog manjka borkinja koje nastupaju u toj kategoriji, a Eric Albarracin (trener Henryja Cejuda) istaknuo je kako bi upravo Ronda mogla spasiti tu kategoriju.

Sama činjenica da tako istaknuta MMA lica diskutiraju o njenom povratku govori nam da očito postoji neka mogućnost da se ovo uistinu i dogodi. Rousey je u drugom mjesecu proslavila 36. rođendan i definitivno nije prestara za povratak. Hoće li pronaći motivaciju za novi ulazak u kavez, preostaje nam vidjeti.

Linker
22. travanj 2024 09:37