UFC

Yair Rodriguez jedan je od boraca koji više ne spariraju: ‘Ne plaćaju me za primanje udaraca na treningu‘

Yair Rodriguez

 Christian Petersen/Getty images/Profimedia
29-godišnji meksički borac smatra kako sparinzi dovode do nepotrebnih ozljeda

Nekoliko pravih ratova prošao je Yair Rodriguez u svojoj MMA karijeri. Meksički borac jedan je od dobrih primjera one meksičke borbenosti i čvrstine, a 11 UFC nastupa poprilično je dobro iskustvo za borca kojemu je 29 godina.

Ovog vikenda čeka ga obračun protiv Briana Ortege u sklopu UFC on ABC 3 eventa, a lako je moguće da Rodriguez još jednom sudjeluje u teškoj borbi s puno pretrpljene štete.

Ususret jednom od najvažnijih mečeva u dosadašnjoj karijeri, Yair je otkrio zanimljiv detalj iz svog trening kampa. Naime, sparinzi nisu dio njegove pripreme, iako se radi o jednom od najbitnijih dijelova svakog trening kampa.

‘‘Ne spariram i to je nešto što govorim nekoliko godina. Podijelio sam to s trenerima i trening partnerima, a uvijek im govorim: ‘Nemojte niti probati dodirnuti moje lice. Ako me udarite, ja ću udariti vas.‘ Tako dolazi do ozljeda. To su razlozi zbog kojih ne uspijevate dogurati do borbe. Želite se pokazivat pred nekim drugim u dvorani i onda nastupe ozljede. Dakle, nisam zainteresiran primati udarce tijekom treninga. Ne plaćaju me za to. Plaćaju za ono što radim u kavezu. Pokušavam se sačuvati od udaraca što je više moguće.‘‘, rekao je Yair za MMA Junkie, a zatim je opisao kako njegovi treninzi izgledaju sada i po čemu se razlikuju u odnosu na ranije faze karijere.

‘‘Puno sam ojačavao svoje tijelo, više sam dizao utege i podizao sam kondiciju tako da ne trošim previše svoje tijelo. To je moj glavni fokus. Neću ja zaboraviti kako se boriti. Puno, puno godina sam u borilačkom sportu, bavim se ovime od pete godine života kroz raznorazne sportove. Sada sam fokusiran na tehniku, taktiku i fizički dio. Uglavnom se sve vrti oko toga da znam što trebam raditi, znam i što ne trebam, a uz to gradim i svoju izdržljivost za meč.‘‘

Rodriguez je u ranijim fazama karijere često znao otkazivati nastupe zbog ozljede, naročito one protiv Zabita Magomedsharipova. Tada ga se optuživalo da zapravo ‘‘bježi‘‘ od Zabita, ali činjenica je kako se Meksikanac mučio s ozljedama i zato je napravio određene preinake. Što se ozljeda tiče, čini se da su preinake bile dobre jer mu je preostalo samo izvagati se kako bi meč s Ortegom postao služben, a kako će izgledati u kavezu, preostaje nam vidjeti.

‘‘Ako nastavim primati štetu na glavi i tijelu, morat ću uzimati veće pauze, a nemam toliko vremena. Ove godine punim 30 godina i volio bih završavati svoje borbe što je brže moguće.‘‘, dodao je Yair.

Izostavljanje sparinga sve je češća praksa kod iskusnijih boraca, a ta metoda nailazi na podijeljena mišljenja. Neki su uvjereni kako je sparing krucijalan dio svake pripreme jednog borca, dok neki podržavaju borce koji ne spariraju i vjeruju kako si time znatno produljuju karijeru i ‘‘vijek trajanja‘‘.

Linker
21. travanj 2024 14:39