UFC

Zelg Galešić: ‘Stipe je sposoban proći kroz pakao i pobijediti, on je kao zombi koji nikad ne odustaje‘

Zelg Galešić

 GORAN SEBELIC/CROPIX, UFC, FS
‘Miočićeva mentalna snaga bit će njegovo najjače oružje protiv Jonesa‘, ističe osnivač i trener pulskog Trojana

Jedna od najiščekivanijih MMA borbi posljednjih godina, ona između Stipe Miočića i Jona Jonesa, konačno je ugovorena. Okršaj najuspješnijeg teškaša u povijesti UFC-a i najvještijeg MMA borca svih vremena predvodit će UFC 295 priredbu, koja je na rasporedu 11. studenog u New Yorku (Madison Square Garden). Pred dvojicom velikana slobodne borbe, dakle, bitka je za pojas "heavyweighta", ali i za monumentalnu ostavštinu, GOAT status i žezlo sportske besmrtnosti. Upravo tim povodom razgovarali smo s proslavljenim hrvatskim MMA borcem i jednim od pionira slobodne borbe u Hrvatskoj, Zelgom Galešićem.

Legendarni "Benkei" tijekom profesionalne je karijere upisao ukupno 20 mečeva, pri čemu je ostvario 11 pobjeda i isporučio devet nokauta. Borio se u brojim poznatim organizacijama poput PRIDE-a, DREAM-a, Bellatora i Cage Ragea, a svojevremeno je dijelio kavez s MMA ikonama kao što su Ronaldo "Jacare" Souza, Kazushi Sakuraba, Aleksandar Šlemenko i Ricco Rodriguez. Danas radi kao trener u pulskom Trojanu, klubu kojeg je osnovao 2007., a koji posljednjih godina uživa reputaciju jednog od najboljih hrvatskih MMA "gymova". Zelg je, također, i jedan od vodećih regionalnih MMA analitičara, te idealan sugovornik za razgovor o "sudaru titana" koji nas očekuje u studenom.

Kako ste doživjeli konačnu potvrdu da će se Miočić i Jones doista boriti?

"To je svojevrsna kruna Stipine karijere. Sama činjenica da su mu dali da se bori za titulu s ponajvećom UFC-ovom zvijezdom, iako ga dvije i pol godine nije bilo u oktogonu, pokazuje da je on još uvijek bitan i relevantan u očima čelnika američke promocije. Ovo je fantastična stvar za njega, kako u smislu same karijere, tako i u smislu zarade koju će mu borba s Jonesom donijeti".

Spomenuli ste dvoipolgodišnju pauzu. Stipe je u oktogon posljednji put ušao krajem ožujka 2021. godine, kada je nokautom u drugoj rundi izgubio od Francisa Ngannoua i ostao bez pojasa teške divizije. Hoće li mu to, ali i činjenica da sljedeći mjesec puni 41 godinu, predstavljati problem u okršaju s "Bonesom"?

"Ring rust" je bolest od koje neki borci znaju patiti, dok, s druge strane, nekima uopće ne smeta. Ne znam kakav je Stipe po tom pitanju, ali teškaši se ionako bore nešto rjeđe nego borci u manjim kategorijama. Na kraju krajeva, i Jones je imao dugačku pauzu, pa smo vidjeli kako je izgledao protiv Ganea. Sve u svemu, nadam se da Miočića pauza neće ometati nego da će ga još dodatno motivirati. Što se tiče godina, ne mislim da će to biti otegotna okolnost za Stipu. Što su kategorije manje, to borci kraće traju. S godinama opada brzina, ali i koordinacija, a to najviše dolazi do izražaja baš u nižim kategorijama. Kad govorimo o velikim kategorijama, tamo su presudne snaga, izdržljivost i mentalna stabilnost, a to, pak, dolazi s godinama. Rekao bih da s 41 godinom Miočić uopće nije star za tešku diviziju, baš naprotiv, smatram da je odličnoj dobi".

Jones doista jest izgledao dobro protiv Ganea, mogli bismo reći da je prošao kroz Francuza. No, koliko je to rezultat njegove sjajne izvedbe, a koliko posljedica Ganeovog podbačaja?

"Gane je više podbacio nego što je Jones zapravo bio dobar. Nitko ne osporava njegov uspjeh i lakoću kojom je došao do pobjede gušenjem, ali, kao iskusan borac, znao sam da Gane ima mnogo opcija koje može iskoristiti protiv Jonesa, međutim, on nije iskoristio niti jednu od njih. Bio je pasivan i čekao da meč završi, ostao je impresioniran Jonesom, njegovom veličinom i karizmom, a s Miočićem će to biti potpuno drugačije".

Koja su, po vama, Stipina najjača oružja u odnosu na Jonesa? Na što, s druge strane, mora osobito paziti u nadolazećem meču?

"Njegova urođena tvrdoća, mentalna stabilnost te sposobnost da prođe kroz pakao i pobijedi. Gledali smo ga protiv Daniela Cormiera gdje je bio apsolutno izdominiran i na kraju ga slomio konstantnim pritiskom. On je kao zombi, nikad ne odustaje, samo ide ravno na protivnika. Vjerujem da je puno čvršći borac nego što Jones to očekuje i može ga slomiti u kasnijim rundama borbom prsa o prsa. Njegova mentalna snaga trebala bi biti njegovo najjače oružje. Što se tiče Jonesa, Stipe mora paziti na njegove duge ekstremitete, poznato je koliko je fluidan i opasan sa svojim udarcima. Miočić će morati kratiti distancu i ulaziti "unutra", a vjerujem da će u tim situacijama Jones pokušavati prebaciti borbu u parter, ali ne znam hoće li mu to poći za rukom kao s Ganeom. Smatram da je Miočić puno bolji hrvač od Ganea, ali u svakom slučaju, Jones će tražiti borbu u parteru, poluge, hvatanja i to su njegova opasna oružja kojima može na brzinu iznenaditi Miočića. S obzirom na to da se sada bori u teškoj kategoriji, vjerojatno neće bacati toliko udaraca nogom kao ranije, a ako to i bude radio, sigurno je da će mu i kondicija padati jer riječ je ipak o teškoj diviziji i jednoj sasvim novoj "igri".

S obzirom na sve karakteristike i kvalitete jednog i drugog borca, ali i na sve čimbenike koji će biti prisutni u ovom meču, koja je vaša prognoza konačnog ishoda?

"Vjerujem da će ovaj meč ići do sudačke odluke, a ja prednost dajem Miočiću. Rekao bih da će Jones dominirati u prve dvije runde, a da će onda Stipe preuzeti inicijativu, izdominirati njega i pobijediti na bodove".

Linker
26. travanj 2024 11:42