UFC

Je li UFC trebao nastaviti s eventima?! Mediji ih kritiziraju, menadžeri hvale!

Dana White
 Screenshot/Youtube
Dana White je u petak obavijestio javnost da će se UFC-ovi eventi i dalje održavati, unatoč pandemiji korona virsa. Doduše, UFC će iz za sada preseliti u svoj APEX centar u Las Vegasu, a današnja priredba u Brasiliji će biti održana ispred praznih tribina.

Ovakav potez je izazvao oprečne reakcije. I dok su borci i menadžeri zadovoljni jer neće ostati bez svojih nastupa, a u konačnici i bez svojih honorara, borilački analitičari kritiziraju UFC radi pohlepe. Naime, mnoga druga sportska natjecanja u SAD-u su potpuno otkazana, poput recimo NBA lige. A sličan primjer su slijedile i mnoge borilačke promocije poput KSW-a ili posljednje (sinoć) Bellatora. UFC se ipak odlučio za pristup - "show must go on". Mediji u tome vide pohlepu i nedovoljnu brigu za sigurnost zaposlenih i boraca.

"Istina, to je bolje nego ispred punih tribina, ali uz sve uzete faktore i činjenicu koliko su vrlo blizu kavez, svlačionice i sve ostalo, ovo je pogrešan potez", piše ugledni MMA Fighting i dodaje:

"Postoje jasni razlozi zašto su druge lige otkazale ili odgodile svoje evente, a zašto stručnjaci apeliraju na izolaciju. Najgori potez je dopuštanje publike na već zakazanom eventu u Londonu idućeg vikenda, unatoč tome što se upravo u Velikoj Britaniji ubrzano širi virus."

U tekstu se naglašava da je UFC samo za 2019. godinu svojim investitorima podijelio oko 300 milijuna dolara dividende, što je dvostruko više od svih zbrojenih honorara za sve borce koji su nastupili u istoj godini. Zaključak je da je UFC trebao platiti borce neovisno o tome što ne mogu nastupati radi ovakve izvanredne situacije.

"UFC je mogao bez problema riješiti ovu situaciju, mogao je progutati ovaj gubitak i platiti borce koliko su trebali zaraditi bez nastupa. Ali oni su u misiji da novac dijele onima koji ga već imaju - plebejcima. Podsjećamo kako je New York Times prije nekoliko tjedana pisao o 300 milijuna dolara dividende. Uvijek ima novca, ali samo za neke - za njih!", zaključuje se.

S druge strane, menadžeri boraca se ne slažu s ovakvim razmišljanjem i nazivaju ga "dalekim od istine". Naravno, njima je u interesu da se natjecanja održavaju jer tako njihovi borci zarađuju, a oni uzimaju svoj postotak.

Poznati Ali Abdelaziz (Dominance MMA) je povodom nastavka natjecanja u UFC-u na svom Twitteru napisao:

"Šou se mora nastaviti. Svatko mora zarađivati svoj novac. Nemojte zaboraviti da je to nešto s čim se ti borci bave i u tome uživaju. Bitno je da je sve testirano i da je sve sigurno."

Menadžer i agent Jason House (Iridium Sports Agency) je također komentirao novonastalu situaciju...

"Ovakvi tekstovi ne mogu biti dalje od istine. UFC s velikim oprezom čini sve da bi zaštitio borce, a u isto vrijeme im daje priliku da zarade za svoje obitelji. Tužno je da nema komentara na to da upravo oni pokušavaju pronaći rješenje da bi zaštitli naš ekononomski sustav u MMA zajednici", stoji u njegovom Twitter "postu".

Svoj komentar je dao i Malki Kawa, još jedan poznati MMA menadžer. I on se slaže da je nastavljanje natjecanja dobra stvar.

"Moramo biti iskreni i reći da su borci tražili da se bore. UFC ih sve testira i koristi sve mjere predostrožnosti kako bi mečevi bili što je više sigurni. Također, nitko nije prisiljen boriti se. To je poruka koja mi je jasno rečena od strane UFC-a. Ne slažem se da su borci ovdje sekundarni", zaključio je Kawa.



Linker
05. svibanj 2024 23:42