K1 i Boks

Adam Kownacki ugovorio novi meč, sve je bliže napadu na teškašku titulu

 Screenshot (YouTube)
Najbolji poljski teškaš i 11. teškaš svijeta prema BoxRecu, Adam Kownacki, ugovorio je novi meč. On će se održati 7. ožujka u Brooklynu, a očekuje se kako bi 'Baby Face' nakon tog meča mogao izboriti barem jednu poziciju obaveznog izazivača svjetskog prvaka.

30-godišnji Adam Kownacki (20-0, 15 KO) za sada više nego uvjerljivo kroči prema svjetskom boksačkom vrhu teške kategorije. Ovaj Poljak već duže vrijeme živi i nastupa u Americi te je do sada sjajno izgradio svoju poziciju na svim značajnim boksačkim ljestvicama. Boxrec ga rangira kao 11. teškaša svijeta, no još je važniji njegov plasman na službenim ljestvicama izazivača elitnih promocija. Prema IBF-u je drugi boksač ljestvice izazivača, kod WBO je treći, WBA ga rangira kao četvrtog, a WBC kao osmog boksača na svojoj ljestvici.

Nakon što je u svom posljednjem meču savladao Chrisa Arreolu, time srušivši rekord za najviše pogođenih udaraca u povijesti jednog meča teške kategorije, Kownacki je spreman u 2020. godini doći do svoje prve prilike za napad na tron. Njegovi promotori rezervirali su mu Barclays Center dvoranu za 7. ožujka, a uskoro bi trebao biti poznat i njegov protivnik. Zna se da ljudi koji brinu o njegovoj karijeri već mjesecima rade na nekom velikom imenu preko kojeg bi Poljak i u očima javnosti postao relevantni izazivač za svjetsku titulu. No, informacije o potencijalnim imenima trenutno su vrlo rijetke. Veliki problem sigurno mu stvara Eddie Hearn koji je veliki dio poznatih teškaša doveo pod svoj Matchroom i nema nikakvu namjeru preko svojih boksača omogućiti Kownackom građenje karijere. Zapravo, Kownackom je bilo ponuđeno da uskoči u meč protiv Anthonyja Joshua 1. lipnja prošle godine, no on je to tada odbio jer mu je supruga bila trudna. Umjesto njega izbor je na kraju pao na Andyja Ruiza, a dalje je povijest.

Osim spomenutog Arreole, najveće pobjede koje je Kownacki ostvario su protiv Geralda Washingtona, Charlesa Martina i Artura Szpilke. Ovaj boksač ističe se velikom brzinom ruku i mogućnošću primanja udaraca te se zbog toga nerijetko bori vrlo otvoreno.

Također, bolji boksački poznavatelji jako često vole povući paralelu između Kownackog i Filipa Hrgovića, kao dva mlađa europska boksača koji karijeru grade potpuno drugačijim, a ujedno paralelnim stazama. No, ako obojica vide svoje mjesto u svjetskom vrhu, njihov potencijalni meč u budućnosti će se teško izbjeći.

Linker
26. travanj 2024 05:51