UFC

Nove UFC rang ljestvice donijele dva nova ozbiljna 'contendera'

Gilbert Burns
 screenshot
Charles Oliveira i Gilbert Burns najveći su dobitnici prošlog vikenda održanog UFC Fight Nighta 170, što se potvrdilo i njihovim novim plasmanima na UFC-ovim službenim ljestvicama. Oliveira je tako napravio skok od pet, a Burns od čak šest mjesta prema vrhu svojih kategorija.

Očekivalo se kako će Charles Oliveira pobjedom nad Kevinom Leejem napokon dobiti pažnju kakvu je već ranije svojim nastupima zaslužio. No, da bi se našao unutar Top 10 poretka lake kategorije trebalo mu je čak sedam pobjeda prekidom u nizu. Prije glavne borbe Fight Nighta 170 nalazio se tek na 13. mjestu, a nakon pobjede postao je osmi borac ljestvice izazivača lake kategorije. To je pozicija na kojoj se prije ove borbe nalazio Lee, koji je doživio pad te sad on zatvara Top 10. Između Oliveire i Leeja ostao je Al Iaquinta koji je i prije njihovog ogleda bio deveti.

Ogromni skok na ljestvici velter kategorije napravio je Gilbert Burns. Pobjeda nokautom u prvoj rundi nad Demianom Maijom donijela mu je skok s 12. na čak šesto mjesto ljestvice kategorije pa je ispred njega sad sama elita vjerojatno kvalitetom najnabijenije divizije u ovom trenutku. To su prvak Kamaru Usman te redom Tyron Woodley, Colby Covington, Jorge Masvidal, Leon Edwards i Stephen Thompson. Maia je prije borbe bio peti, a nakon poraza se spustio dvije pozicije niže.

Ovdje svakako vrijedi napomenuti kako se Oliveira dugo vremena borio u perolakoj kategoriji. Nije uspijevao ostvariti ovakve rezultate i često je imao problema sa skidanjem kilogramw. Čak i u početku svog niza u lakoj kategoriji, pokušavao je više puta zamoliti UFC da mu dozvole povratak u staru diviziju. Na njegovu sreću, to se nije dogodilo. Burns je također dugo bio borac niže kategorije. U velteru je završio potpuno slučajno, kao zamjenski borac, da bi onda u toj kategoriji upisao tri impresivne pobjede za redom i sad se nalazi u najboljoj situaciji otkako se bavi ovim sportom. Dobra je to poruka za sve borce koji se svim silama spuštaju u niže kategorije ne bi li tako ostvarili neku prednost.

Novog člana Top 10 ima i poluteške kategorija, nakon što je Nikita Krylov skočio dvije pozicije zahvaljujući pobjedi nad Johnnyjem Walkerom. Brazillac je s dva poraza u nizu trenutno na 11. mjestu. Još vrijedi spomenuti kako je Amanda Ribas po prvi put u karijeri uskočila u Top 15 poredak slamka kategorije. S ljestvice perolake kategorije obrisan je Renato Moicano, zbog čega su svi plasirani ispod njega skočili jednu poziciju više. Posebno je zanimljivo pogledati plasman Arnolda Allena, koji je za tri mjesta bolji nego tjedan ranije, a da se uopće nije borio.

Ljestvice svih kategorija možete pogledati OVDJE.

Linker
26. travanj 2024 17:32