UFC

Dobra vijest za ljubitelje 'trave' među UFC borcima: USADA olabavila pravila!

Nick Diaz
 Ilustracija
Dogodila se još jedna velika promjena u USADA-inim anti-doping pravilima koja će razveseliti sve one borce koji reakreativno upotrebljavaju cannabis ili neku drugu drogu.

Nakon što je Svjetska anti-dopinška agencija (WADA) na nedavnoj konferenciji drastično promijenila svoju politiku prema drogama koje sportaši koriste rekreativno, isto je učinila i UFC-ova agencija USADA.

No, bitno je naglasiti da sportaši kojima je u tijelu pronađena neka rekreativna droga poput cannabisa ili kokaina, moraju dokazati da su je koristili izvan natjecanja i da nije utjecala na njihove performanse u samom borilištu. U takvom slučaju će WADA ili minimalizirati kaznu ili je uopće neće biti.

USADA je vrlo brzo promijenila i svoja pravila po uzoru na ona WADA-e.

"Kada kršenje pravila 2.1 ili 2.2 podrazumijeva opojna sredstava, a sportaš može pružiti dokaz da mu kršenje pravila nije pomoglo u njegovim performansama u samom meču, a nije postojala niti takva namjera, period suspenzije može biti smanjen ili čak potpuno ukinut. O tome će odlučiti USADA, a svoj će sud donijeti na temelju sudjelovanja sportaša u procesu rehabilitacije", sada stoji u obnovljenim "anti-doping" pravilima koja vrijede za UFC borce.

No, postoji jedan veliki "ali". Osim USADA-e, UFC-ove borce na nedozviljena sredstva testiraju i državne komisije zadužene za regulaciju natjecanja. A one nisu promijenile svoju politiku. Barem ne za sada. Stoga je jasno da UFC borci i dalje moraju biti oprezni, iako se čini da "pušenje trave" više neće biti bauk u elitnoj svjetskoj MMA promociji.

Podsjetimo kako je upravo radi toga Nick Diaz u jednom trenutku dobio čak 5 godina suspenzije, da bi mu kasnije nakon javnog pritiska ta kazna bila smanjena. Mnogo toga se očito promijenilo posljednjih godina...

Linker
20. travanj 2024 04:10