UFC

Minimalne su šanse da Reyes odmah dobije revanš protiv Jonesa, evo i zašto!

Reyes vs. Jones
 screenshot/Youtube
Dominick Reyes trenutno živi u nadi kako će mu impresivan nastup u UFC 247 borbi protiv Jona Jonesa instantno donijeti priliku za revanš i još jedan napad na titulu prvaka. No, ako ćemo gledati po nekim povijesnim podacima i tome kako se UFC odnosio u prošlosti prema izazivačima, šanse za tako nešto su mu minimalne.

"Dominick Reyes zaslužuje odmah dobiti revanš protiv Jona Jonesa", rečenica je koju ćete čuti od mnogih fanova i ona apsolutno ima svojih temelja. Reyes je odradio sjajnu borbu, po mišljenju mnogih je uzeo prve tri runde i trebao je postati novi prvak UFC-ove poluteške kategorije. I sam Jones ga je pohvalio i rekao mu kako će njihov revanš biti još veća borba. No, kad će taj revanš doći i kolike su šanse da se to dogodi već u idućoj Jonesovoj obrani titule? Isto bi se mogao pitati i Colby Covington koji traži revanš protiv Kamarua Usmana, no kod njega iz cijele situacije možemo zaključiti da su mu šanse za tako nešto mizerne. Kod Reyesa je zbog velike podrške MMA javnost, ali i otvorenog interesa Jonesa za tu borbu, situacija malo drugačija.

No, kad bi obratio pažnju na povijesne podatke, Reyes bi se odmah razočarao. Zašto je to tako ćemo odmah objasniti brojkama. U UFC-u je do sada održano ukupno 252 borbe za titulu prvaka i još 13 onih za privremenu/interim titulu. Ima tu onih za upražnjenu titulu i onih gdje je prvak gubio svoj pojas, no slika je zapravo vrlo jasna. Idući bitan podatak je onaj u koliko se slučajeva dogodilo situacija da je poraženi izazivač odmah dobio priliku još se jednom boriti za titulu. Takvih slučajeva u povijesti bilo je tek dva.

Prvi primjer dolazi nam iz 2001. godine kad je prvak teške kategorije bio Randy Couture. Njegov izazivač bio je Pedro Rizzo, a oni su na UFC 31 priredbi odradili spektakularan okršaj koji je kasnije po mnogim medijima odnio naziv najbolje borbe godine. Kako je divizija u tom trenutku ipak još uvijek bila plitka, a fanove je držalo oduševljenje onim što je ovaj dvojac pružio u prvoj borbi, organiziran je revanš šest mjeseci kasnije. Couture je tada slavio malo lakše, prekidom u trećoj rundi borbe.

Drugi primjer malo je svježiji, a dolazi iz 2009. i 2010. godine. Nakon što je savladavši Rashada Evansa na UFC 98 priredbi došao do titule poluteške kategorije, Lyoto Machida prvu je obranu imao protiv Shoguna Rue na UFC 104 u listopadu 2009. "Dragon" je obranio titulu jednoglasnom odlukom sudaca, no ta odluka dovela je do bijesa fanova i medija. Neusporediva je ova situacija s trenutnom Reyesovom, gdje mnogi tek vjeruju kako je trebao pobijediti. MMA zajednica ovog puta je bila uvjerena da je Shogun pokraden, pritisak na UFC bio je ogroman i nije bilo druge nego dati mu još jednu priliku. Nju je Shogun u svibnju iduće godine UFC 113 iskoristio te je uzeo titulu prvaka.

U startu je odmah jasno kako Jones i Reyes nisu odradili borbu godine niti da je divizija u ovom trenutku plitka, a isto tako niti Reyes nema reputaciju tada velike zvijezde Shoguna, niti se itko otvoreno usuđuje tvrditi kako je žestoko pokraden. Ukratko, ne uklapa se niti u jednu od dosadašnje dvije situacije u kojima se UFC odlučio na taj potez.

Alexander Gustafsson protiv Jonesa Jonesa, Carlos Condit ili Rory MacDonald protiv Robbieja Lawlera, Gilbert Melendez protiv Bensona Hendersona, Frankie Edgar protiv Josea Alda i John Dodson protiv Demetriousa Johnsona samo su neki od primjera gdje je izazivač odradio dobru borbu protiv prvaka, no to nije bilo dovoljno za dati mu odmah još jednu priliku. Neki od navedenih su je s vremenom ipak izborili, dok su drugi zastali na putu novog dokazivanja. Reyes je još uvijek vrlo mlad i nedovoljno iskusan borac. Možda bi mu i bolje bilo odraditi još dvije ili tri ozbiljne borbe i onda pokušati opet. Odradi li nastupe u maniri ovog protiv Jonesa, vjerojatno se ne bi trebao spotaknuti na tom putu.

Linker
20. travanj 2024 06:15