UFC

Poluteškaši, pazite se! Jiri Prochazka novi je član UFC-a!

Jiri Prochazka
 screenshot/Youtube
UFC je još jednom potvrdio svoju superiornost na svjetskoj MMA sceni te su svoj roster pojačali najpoželjnijim 'free agentom' na svjetskom MMA tržištu. Član UFC-ove poluteške kategorije postao je Jiri Prochazka, češki nokauter koji je pregovarao s gotovo svim najvećim svjetskim promocijama.

27-godišnji Prochazka (26-3-1) je prošlu godinu završio u velikom stilu. Na novogodišnjoj Rizin priredbi nokautirao je C.B. Dollawaya već nakon dvije minute borbe čime je obranio titulu prvaka poluteške kategorije japanske promocije. Kako mu je to bila deveta pobjeda u nizu, od čega osma nokautom (sedam u prvoj rundi) bilo je jasno da ga Japanci više neće moći zadržati.

Prema dostupnim informacijama, Prochazka je pregovarao s tri najveće američke promocije, a nema sumnje kako je svoju ponudu poslao i singapurski ONE Championship. U Bellator ga je zvao i sam prvak Ryan Bader, koji mu je odmah nudio napad na titulu, no Prochazka je odlučio ići najtežim putem, ali isto tako putem koji mu može najviše donijeti. Potpisao je s UFC-om čime postaje jedini aktualni, a ukupno treći češki borac u promociji, nakon Karlosa Vemole i Viktora Peške. Česi na rosteru imaju i jednu borkinju, mladu Lucie Pudilovu.

Prochazka je u svojoj karijeri savladao već mnoga relevantna imena, među kojima se ističu Darko Stošić, Satoshi Ishii, Vadim Nemkov, Jake Heun, Brandon Halsey i Muhammed Lawal. Upravo je Lawal posljednji čovjek koji ga je pobijedio, nokautiravši ga u Rizinovom ringu posljednjeg dana 2015. godine. 23 od svojih 26 pobjeda ostvario je nokautom pa se na taj način osvetio Lawalu tri i pol godine kasnije. Osim legendarnog "Kinga Moa", savladali su ga još Abdul-Kerim Edilov 2013. godine i Bojan Veličković godinu ranije.

Još uvijek nije poznato tko bi mogao biti Prochazkin protivnik u UFC debiju niti kad bi se to moglo dogoditi, no pretpostavlja se kako će biti riječ o nekom rangiranom borcu ili dokazanom veteranu preko kojeg bi Čeh mogao automatski početi graditi svoj put prema vrhu.

Linker
24. travanj 2024 00:52