UFC

Tko je borilačko čudo od 170 cm i sto kilograma čiji subotnji UFC debi je zapalio MMA javnost?

Nakon jednog vikenda bez UFC eventa, već u subotu imat ćemo novu priliku pratiti borce iz najbolje svjetske MMA promocije. A na programu koji će se održati u Greenvilleu, debitirat će Deron Winn. Riječ je o fanovima i medijima najzanimljivijem borcu cijelog programa, u vezi čije borbe forumi i društvene mreže jednostavno gore.

Prije svega je potrebno reći neke osnovne podatke o ovom borcu. Deron Winn ima 30 godina, trenira u American Kickboxing Academyu i do sada je uspješno odradio pet profesionalnih MMA borbi. Visok je 170 centimetara (neki izvori kažu 165) i s tim podatkom zapravo kreće ono najzanimljivije. Na visinu s kojom većina boraca pokušava otići u najnižu moguću kategoriju, ovaj momak inače nosi oko 100 kilograma.

Uz takvu konstituciju nije teško zaključiti kako Winn dolazi iz hrvanja. Tamo je svoje najbolje rezultate postigao u kategoriji do 86 kilograma, u kojoj mu je tek malo nedostajalo da dođe do američke olimpijske reprezentacije. No, jedno vrijeme nastupao je u kategoriji do 97 kilograma. MMA karijeru do sada je gradio u kategoriji do 93 kilograma, a sve to je dokaz gore navedene tvrdnje o troznamenkasnom broju kilograma u fazi izvan treninga za borbu. Ipak, za debi u UFC-u će se spustiti na 84 kilograma i boriti se u srednjoj kategoriji. Naravno, time je i dalje uveliko najniži borac kategorije, pet centimetara niži od Kelvina Gasteluma. Najniži poluteškaš Ilir Latifi visok je 178 cm, dok je najniži teškaš, prvak Daniel Cormier, dva centimetara viši od navedenih. Još malo usporedbi? Winn je tri centimetra niži od najnižeg velteraša, Michela Prazeresa, a jednako je visok kao najniži članovi lake kategorije, Al Iaquinta i Clay Guida. Jednake je visine kao Jose Aldo, tek dva centimetra viši je od Frankie Edgara i Alexandera Volkanovskog, dok je deset cm niži od Maxa Hollowaya, a 15 od Zabita Magomedsharipova. Svi posljednje spomenuti bore se u kategoriji do 66 kilograma.

Upravo gore spomenuti Daniel Cormier je Winnov mentor i čovjek koji ga je doveo u MMA, automatski i u American Kickboxing Academy. Winn je tamo brzo postao jedan od trenera hrvanja i zapravo vrlo cijenjena osoba u MMA zajednici. Prve četiri MMA borbe odradio je ekspresnim prekidima u prvoj rundi, no mora se reći kako su svi protivnici borci omjera u minusu ili tadašnji debitanti. Ipak, posljednju borbu odradio je protiv bivšeg UFC borca Toma Lawlora, na Golden Boy MMA eventu. Radi se o onom MMA pokušaju Oscara De La Hoye s Chuckom Liddellom i Titom Ortizom u glavnoj borbi. Winn je tim putem pobijedio sudačkom odlukom, a na stolu mu se našao UFC ugovor.

Cijela njegova priča, od uspješnih srednjoškolskih hrvačkih dana (omjer 163-6), do trostrukog All American statusa na fakulteta, dovela je do svojevrsnog hypea pred UFC debi. Deron Winn nevjerojatno je eksplozivan borac, a oni koji su osjetili njegov udarac su većinom govorili kako ih nešto snažnije nije pogodilo. Unatoč konstituciji izuzetno je okretan i brz, a možda bi baš zbog toga trebao biti stilski veliki problem za protivnike u kategoriji. Ono što mu na papiru izgleda kao hendikep, Winn bi mogao pretvoriti u svoju najveću prednost.

Do njegove subotnje borbe umalo da nije došlo. Naime, Winn se prvo trebao boriti protiv Markusa Pereza koji se početkom svibnja ozlijedio, da bi umjesto njega uskočio Bruno Silva. No, ovih dana borbu je otkazao i Silva. Kad se činilo da na kraju od njegovog nastupa neće biti ništa, Winn je ipak ostao na programu jer je borbu prihvatio Eric Spicely. Ovaj bivši "skejter", a danas vrsni grappler prihvatio je testirati mogućnosti borca od kojeg se očekuje nevjerojatno puno. Spicely već u svom rezimeu ima "skalp" Thiaga 'Marette' Santosa i nikako nije borac kojeg se smije otpisati.

Borba Winna i Spicelya nalazi se usred subotnjeg uvodnog programa i nema sumnja kako će ogroman broj američke MMA publike upravo u to vrijeme upaliti svoj prijamnik i prebacio na ESPN +. Ukoliko imate priliku kako pogledati uvodne borbe (UFC Fight Pass za Europu), ne propustiti nastup borca o kojem se ovog tjedna u MMA kuloarima ne prestaje pričati.

Linker
26. travanj 2024 05:34