UFC

(VIDEO) Prije sedam godina UFC-u se predstavio Mousasi, no jedan još važniji borac debitirao je na uvodnom programu

Gegard Mousasi i Conor McGregor
 screenshot
6. travnja 2013. godine, UFC-ov Octagon po drugi je put doputovao u Stockholm. Šveđanima je ponuđen sjajan program predvođen debi borbom Gegarda Mousasija u Octagonu protiv Ilira Latifija. Na uvodnom programu istog našao se i jedan zanimljivi debitant, široj publici tada potpuno nepoznati Conor McGregor.

Gegard Mousasi jedno je od najvećih pojačanja u novijoj UFC povijesti. Rijetko koji poznati i dokazani borac toliko dugo kao on je ostao izvan elitne promocije, no nakon pripajanja Strikeforcea UFC-u, dogodilo se i to. Nešto manje od tri mjeseca nakon posljednje Strikeforce priredbe, Mousasi je na UFC on Fuel TV 9 priredbi bio spreman predstaviti se fanovima najveće svjetske MMA promocije. Kao mjesto tog debija određen je Stockholm, a za protivnika mu je odabran Alexander Gustafsson. Ipak, ta se borba nikad nije dogodila zbog posjekotine koju je švedska zvijezda zadobila na sparingu samo tjedan dana prije borbe. Umjesto njega, u tako kratkom roku, uskočio je njegov timski kolega Ilir Latifi koji je automatski u startu proglašen velikim autsajderom.

Sunaslovna borba donosila je okršaj Rossa Pearsona i Ryana Couturea, a na glavnom borbi ukupno se nalazilo šest borbi. Matt Mitrione i Phil de Fries trebali su zadovoljiti fanove teške kategorije, a od ostatka vrijedi spomenuti Brada Picketta i Diega Brandaoa. Na uvodnom programu svoje nastupe upisali su borci poput Reze Madadija, Michaela Johnsona, Ryana LaFlarea, Tom Lawlora te perspektivnog debitanta iz Irske, Conora McGregora. Na njegov nastup vratit ćemo se u nastavku teksta, iako je i on već na samom vaganju pokazao dio svoje neupitne karizme, na račun koje je i postao ono što je danas.

Mousasi je protiv Latifija odradio jednu opreznu borbu. Iako je do tog trenutka 30 od svojih 33 pobjeda upisao prekidom, protiv Ilira nije srljao. Znao je da protiv sebe ima snažnog borca i odličnog hrvača, ali isto tako borca kojeg nije uspio dovoljno proučiti pred samu borbu. Njegov prednji direkt radio je sjajno i njime je nanio puno štete albanskom ratniku. Dovoljno za pobjedu, ali ne dovoljno za završiti ga. No, u početku je bilo bitno predstaviti se pobjedom i krenuti prema napadu na titulu UFC prvaka. Ipak, do toga nikad nije došao. Iduća UFC borba bila mu je za poziciju izazivača, no tu je bolji od njega bio Lyoto Machida, a kad je drugi put bio u sličnoj situaciji, savladao ga je Jacare Souza. Najbolju fazu svoje UFC karijeri doživio 2016. i 2017. godine, kad je napravio niz od pet pobjeda i očekivala se nova borba za poziciju izazivača ili čak za naslov. No, do nje nije došao jer je iznenađujuće napustio UFC i postao članom Bellatora. Latifi je, iako je uskočio kao zamjena, ovo cijelo vrijeme ostao u UFC-u gdje se pokazao kao vrlo dobar borac, jedno vrijeme i Top 10 poluteške kategorije. Trenutno je teškaš, a posljednji nastup imao je nedavno, kad je pomalo kontroverznom sudačkom odlukom poražen od Derricka Lewisa.

Na ostatku glavnog programa, Pearson je prekidom savladao Ryana Couturea, Mitrione je nakon samo 19 sekundi nokautirao De Friesa, današnjeg KSW prvaka teške kategorije, a Brad Pickett je u najboljoj borbi večeri bio bolji od Mikea Eastona. Diego Brandao savladao je Pabla Garzu, a Akira Corrasani je bio bolji od Robbieja Peralte. Glavna borba uvodnog programa donijela je veliku pobjedu ljubimca publike, Reze Madadija nad Michelom Johnsonom. No, na tom istom dijelu programa publiku je oduševio jedan drugi mladić. Riječ je o pridošlici iz Cage Warriors promocije, Conoru McGregoru, koji se borio protiv produkta 14. sezone Ultimate Fightera, Marcusa Brimagea.

Od prve sekunde McGregor je krenuo agresivno uz prezentaciju atraktivnih udaraca, čime je iznenadio svog protivnika. Brimage je prihvatio otvorenu borbu i nekoliko puta je jako dobro pogodio Irca, no onda je ovaj prezentirao koliko je raznovrstan brz i precizan, s nekoliko različitih tehnika uz sigurne pogotke. Nastavio je Brimage napadati, no McGregor je ostao koncentiran i s dvije kombinacije lijevog aperkata i krošea je poslao Amerikanca na pod i tamo ga završio. Borba je trajala tek nešto više od minute, a Conorov intervju bio je jednako memorabilan kao i sama izvedba.

"Nisam imao taktiku za ovu borbu. Bilo je glavno ne dopustiti emocijama da me ponesu, što moj protivnik nije uspio. Podrška Iraca mi je također pomogla. Ja se borim prirodno i spreman sam na sve. Ništa ne planiram unaprijed", rekao je odmah nakon borbe Kennyju Florianu, dodavši izjavu koju i mnogi danas citiraju: "Dana, 60.000 dolara!"

Ovu posljednje navedenu želju predsjednik UFC-a mu je ispunio, a do tada nezaposleni vodoinstalater na socijalnoj pomoći (nešto ispod 200 funti tjedno), kojeg je uzdržavala djevojka, kupio je svoj prvi automobil. Sedam godina kasnije, ovaj borac kojem je UFC bio posljednji pokušaj da ostane u sportu, procijenjen je na bogatstvo od 120 milijuna dolara.

Zanimljivo je pogledati i prvi susret Conora McGregora i Dane Whitea koji se nakon borbe dogodio u svlačionici. Predsjednik UFC-a Conoru je čestitao i rekao kako se čini da je hype oko njega postojao s razlogom. Već tada mu je spomenuo planove da mu ugovore borbu u Bostonu, a nakon toga i u Dublinu. No, vjerojatno niti White nije očekivao kako će već u Bostonu, gdje je savladao Maxa Hollowaya, Irci na tribinama napraviti sjajnu atmosferu, kao niti to da će mu Conor predvoditi priredbu u Dublinu, koja se odradila u ljeto iduće godine. No, predosjetio je kako na svom rosteru ima nešto veliko. Conor je, kako možemo vidjeti, vrlo skromno i skrušeno prihvatio čestitke predsjednika UFC-a, u tom se trenutku tek nadajući bonusu za najbolji nokaut i zanimljivoj idućoj borbi. No, mnoge spektakularne priče krenule su upravo tako, skromno i u sjeni nekog u tom trenutku većeg događaja.

Linker
06. svibanj 2024 05:04