Ostalo

Kraj jedne velike karijere: Legendarni ‘Semtex‘ najavio je svoj oproštajni meč

Paul Daley

 Williams Paul/Icon Sportswire/Newscom/Profimedia
Poznati britanski borac planira okačiti rukavice o klin, nakon što odradi svoj 64. profesionalni meč

Još jedna velika MMA karijera, uskoro će doći svome kraju. 38-godišnji britanski borac Paul Daley (43-18-2 MMA, 21-3 Kickboxing), najavio je kako će njegov idući nastup, biti ujedno i posljednji u njegovoj bogatoj karijeri. ''Semtex'' je jedan od pionira britanskog MMA-a, a godinama je bio na glasu kao ponajbolji udarač u sportu. Čak 34 MMA pobjede, Daley je upisao nokautom, a samo dvaput gubio je na taj način.

Nastupao je Daley za niz vrhunskih MMA promocija. UFC, Bellator, Strikeforce, Cage Warriors, samo su neke od vrhunskih promocija pod čijim okriljem je Daley nastupao. Imali smo ga prilike gledati čak i u FFC-u. 2014. godine, Daley je nokautom u drugoj rundi, savladao Mirana Fabjana na FFC 12 priredbi u Ljubljani. ''Semtexova'' karijera mogla je biti još i veća, no jedan dobro poznati incident, izbacio ga je iz UFC-a i vrata su mu ostala zauvijek zatvorena.

Naime, Daley se 2010. godine borio protiv Josha Koschecka, a pobjednik je trebao postati idući izazivač za naslov prvaka u velter kategoriji. Pojas je tada držao Georges St-Pierre. Koscheck je slavio jednoglasnom odlukom, dobro koristivši svoje hrvačke vještine kojima je kontrolirao Daleyja. Neposredno nakon završetka borbe, Daley je prišao svom protivniku s leđa i pokušao ga je udariti lijevim krošeom. Sudac Dan Miragliotta brzo je reagirao te je smirivao Daleyja, pritisnuvši ga uz žicu kaveza. Dana White na konferenciji za medije nakon borbe, izjavio je kako će Daleyja doživotno izbaciti iz UFC-a. Daley se kasnije ispričao za svoje nedjelo, rekavši kako ga je Koscheckov ''trash talk'' isprovocirao do te mjere da tako postupi, no da nema izlike za to što je napravio. Ipak, tu je bio kraj njegove UFC priče.

Lutao je ''Semtex'' po raznim promocijama nakon toga, no posljednjih sedam godina, skrasio se u Bellatoru. Posljednjih 13 nastupa, odradio je pod njihovim okriljem, a upisao je osam pobjeda i pet poraza. Do titule ipak nije došao. Prilikom sinoćnjeg gostovanja u MMA Houru, Daley je otkrio kako se planira umiroviti 13. svibnja, na Bellatorovoj priredbi u Velikoj Britaniji.

''Bit će to moja oproštajna borba. Nakon puno godina u ovoj igri, sati provedenih na putovanjima i u dvorani, godine su me sustigle. Svako jutro budim se s bolovima u leđima i jednostavno sam umoran. Uložio sam puno vremena u ovaj sport i mogućnosti sam umiroviti se, srećom. Ne želim biti jedan od boraca koji konstantno bivaju nokautirani od strane mlađih tipova. Želim biti tip koji će otići onda kada to poželi.'', objasnio je Daley, koji je profesionalni MMA debi odradio još 2003. godine.

Nije poznato protiv koga će se Daley boriti u svom oproštajnom nastupu, no otkrio je kako imaju suženu listu potencijalnih protivnika. Inače, ''Semtex'' se prema vlastitim navodima trebao umiroviti još u travnju prošle godine, kada je nokautirao Sabaha Homasija. Međutim, Paul je odradio još jedan nastup nakon toga (poraz od Jasona Jacksona u šestom mjesecu protekle godine), a umirovit će se ove godine. Razlog zašto nije napustio sport nakon pobjede nad Homasijem, leži u činjenici kako se Daley želi umiroviti na domaćem terenu, pred engleskom publikom.

''Dugo se planiram umiroviti. Odradio sam puno borbi, a Bellator se dobro odnosio prema meni, sve otkako sam tu. Na kraju dana, mirno se mogu umiroviti.'', rekao je Daley za kraj.

Pregršt sjajnih mečeva, pružio je ovaj atraktivni borac, kroz gotovo 20 godina svoje profesionalne karijere. Jedan od najpoznatijih njegovih nastupa, svakako datira iz 2010. godine. Daley se tada borio za Strikeforceov pojas u velter kategoriji, no Nick Diaz pokazao se boljim te večeri. Ipak, meč koji su tada pružili, ušao je u anale MMA-a, a OVDJE se možete prisjetiti tog spektakla.

Linker
10. svibanj 2024 17:22