Regija

Hrvatska ima europskog ju-jitsu prvaka! Domagoj Begonja donio povijesno zlato u Vinkovce

Domagoj Begonja

 Vinkulja.hr
16-godišnjak iz Vinkovaca upisao je tri pobjede u tri nastupa na Europskom prvenstvu u Francuskoj

Proteklog tjedna u francuskom Verquinu održano je ju-jitsu Europsko prvenstvo za mlađe uzraste (U16/U18/U21), a glavna priča naše reprezentacije svakako je mladi Domagoj Begonja iz Vinkovaca.

Begonja se u Francuskoj okitio europskim zlatom. Talentirani 16-godišnjak iz BJJ Vinkovci kluba upisao je tri pobjede u tri nastupa, a najviše se namučio u prvom meču. Rumunj Alexandru Maier pokazao se nezgodnim protivnikom, a Begonja se u tom meču borio i s tremom koja ga je dovela do nekoliko neforsiranih pogrešaka. Uspio je Begonja ipak preokrenuti meč u svoju korist i teškom pobjedom izborio je polufinale.

Na putu do zlatne medalje Begonja je potom porazio Grka Georgiosa Dimitriosa Makrisa, a do pobjede je došao brzo i efikasno, polugom na ruci. U finalu je uslijedio meč protiv Belgijca Aminea Abdoula. Predstavnik Belgije pokušao je ‘‘ući u glavu‘‘ našem predstavniku još uoči same borbe.

‘‘Na zagrijavanju se on i njegov trener uopće nisu ponašali kao sportaši. Bilo je nekih čudnih pogleda, gestikulacija i meni nerazumljivih, ali nimalo prijateljskih rečenica. A onda se Abdoul neposredno prije borbe još i zaletio u mene, ničim izazvan. Taj bezobrazluk nije mu trebao, proradio je u meni vinkovački inat i završio je tako kako je završio.‘‘, rekao je Begonja za portal Vinkulja.hr

Požalio je Abdoul zbog toga tijekom borbe i dodatno motivirani Begonja uspio je doći do velike pobjede u finalu Europskog prvenstva.

Radi se o povijesnom rezultatu i u Vinkovce je prvi put došla medalja s velikih ju-jitsu natjecanja. Pohvale zaslužuju i treneri Miro Erkapić i Domagoj Maslać, kao i roditelji mladog Begonje. Otac Tomislav s tribine je vjerno pratio nastupe svog sina.

Po povratku u Vinkovce, mladom Begonji priređen je jako lijep doček, što je definitivno i zaslužio. Nadamo se da mu to ipak neće biti jedini doček u 2023. godini. Svjetsko prvenstvo održava se u osmom mjesecu u Kazahstanu, a Begonja je najavio da će dati sve od sebe da svjedočimo još jednom spektakularnom dočeku u Vinkovcima.

‘‘To su Vinkovci, to su Vinkovčani! Bilo je predobro… Tko ne osjeti ovaj osjećaj pripadnosti ozbiljno je uskraćen. Dat ću sve od sebe da u Vinkovce stigne i svjetsko zlato, to mi je cilj.‘‘, poruka je Begonje koju prenosi Vinkulja.hr

Ponosu Vinkovaca želimo svu sreću da uspije u tome!

Osim Domagoja Begonje zlatnom medaljom može se pohvaliti i Mateo Matteoni (U-18), član pulskog Lotus Cluba. Matteoni je do zlata došao u kategoriji do 81 kilogram, a svojim zlatom potvrdio je kvalitetu rada u pulskom klubu. Na putu do zlata, Matteoni je porazio predstavnike Grčke, Rumunjske i Francuske. Kao i u slučaju Domagoja Begonje, Matteoni će na SP-u također biti jedan od glavnih konkurenata za medalju i ne sumnjamo da će i u Kazahstanu pokazati što zna. Najbitnije je naravno da ih ozljede zaobiđu u širokom luku.

Josip Kupina također je oduševio odličnim nastupom na europskoj smotri. Član JJK Mangetsu upisao je tri pobjede koje su mu osigurale ulazak u finale. Jedna pobjeda dijelila ga je od osvajanja zlata, ali protivnik iz Rumunjske ovaj put se pokazao nepremostivom preprekom. Kupina je nastupio u kategoriji do 66 kg (U-16).

Brončanim medaljama mogu se pohvaliti Rubi Bosnić (-63 kg, U-18), Teo Vuletić (-81 kg, U-18), Jakov Matišić (U-18, -73 kg), Vlado Blažević (-85 kg, U-21) i Nora Filić (-48 kg, U-16). Čestitke našoj reprezentaciji na sjajnim uspjesima u Francuskoj!

Linker
25. travanj 2024 20:22