UFC

Matt Schnell slavio je nevjerojatnim preokretom: Bila je to možda i najbolja runda u 2022. godini

Matt Schnell

 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
Jako dobre mečeve gledali smo na glavnom programu UFC-ova eventa na Long Islandu

Nakon dobrog preliminarnog dijela UFC on ABC 3 priredbe, uslijedio je još bolji ‘‘main card‘‘. Miesha Tate i Lauren Murphy otvorile su glavni dio priredbe solidnom borbom o kojoj detaljnije možete pročitati OVDJE.

Shane Burgos vs. Charles Jourdain

Ali ono što je uslijedilo u sljedeća dva meča dugo će se pamtiti. Shane Burgos kad god je na programu neke priredbe jedan je od glavnih kandidata za sudjelovanje u najboljoj borbi večeri. Već u prvoj rundi Burgos je napravio probleme Jourdainu, ali u parteru. Jako zanimljivo bilo je samo rušenje kojim je Burgos preselio borbu u parter. Jednom nogom uspio se omotati oko Jourdaina, a doslovni poguranac dobio je tako što se drugom nogom odgurnuo od kavez. Pokušavao je Burgos ugušiti Jourdaina koji je ostao smiren i sucu je pokazao kako je i dalje pri svijesti. Ubrzo se borba vratila u stojku, a Jourdain kao da je blago bio bolji u tom segmentu. Bila je to jako tijesna runda, a na koncu vjerojatno i presudna jer ostale dvije bile su puno jasnije.

Velik dio druge runde Burgos je proveo kontrolirajući leđa svog protivnika, pritiskao je vilicu Jourdainu pokušavajući ga navesti na tapkanje, ali Charles nije niti razmišljao tapkati na takve pokušaje. Preživio je Jourdain sve napade Burgosa u parteru, ali ova runda jasno je ošla na stranu Shanea.

image

Shane Burgos vs. Charles Jourdain

USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia

Ipak, držanje ‘‘body trianglea‘‘ ostavilo je traga na Burgosovim nogama i kretnjama, a Charles Jourdain poput uragana je odradio treću rundu. Čak 84 značajna udarca pogodio je Jourdain u toj rundi, naspram Burgosovih 26. Kako bismo sve stavili u kontekst, Burgos je u cijeloj borbi pogodio 42 značajna udaraca, a Jourdain 113. Doslovno sve od sebe dao je Jourdain da nokautira Burgosa u toj rundi, ali tvrdi Shane uspio je preživiti do kraja borbe.

Na koncu je bila presudna ona prva runda. Suci su ju bodovali u korist Burgosa, kao i drugu. Treća je otišla u korist Jourdaina bez ikakve dileme, a mogla je biti bodovana i rezultatom 10-8. Jedino je Mike Bell napravio pomutnju bodujući prvu i treću rundu rezultatom 10-9 u korist Jourdaina, a drugu je bodovao rezultatom 10-8 za Burgosa što je apsolutno nejasno. Meč je prema njegovoj kartici završio neriješenim ishodom (28-28), a ostale dvije kartice pokazale su 29-28 za Burgosa koji je slavio većinskom odlukom sudaca.

Matt Schnell vs. Su Mudaerji

Iako su Burgos i Jourdain pružili odličan meč, već u sljedećoj borbi gledali smo još bolju borbu. Su Mudaerji ušao je u ovaj meč kao 12-rangirani borac muha kategorije, a najavljivao je kako će jako brzo doći do ‘‘title shota‘‘. Iskusni Matt Schnell ušao je u meč s osme pozicije u poretku izazivača, ali kladionice su ga vidjele kao osjetnog autsajdera.

Pomalo nepošteno prema Schnellu koji se borio s nizom jako dobrih boraca i dugi niz godina nastupa u najjačoj svjetskoj MMA promociji dok je Mudaerji iza sebe imao tek četiri UFC nastupa.

Schnell je u prvoj rundi napravio podosta problema kineskom borcu kroz rušenje i kontrolu u parteru, ali Mudaerji je dobro branio pokušaje ‘‘submissiona‘‘. Prva runda bez ikakve dileme otišla je na Schnellovu stranu.

Mudaerji je u drugoj rundi dodao gasa i razvaljivao je Schnella u prvoj polovini druge runde. Svakih 20-ak sekundi, Schnellu bi klecale noge i bio bi uzdrman nakon otvorenih razmjena. Pomalo je bilo nejasno zašto se Schnell uopće upušta u takve razmjene i djelovalo je kao da je pitanje trenutka kada će ga kineski borac nokautirati. Završio je Schnell u jednom trenutku i na tlu, ali se uspješno pridigao. Mudaerji je konstantno pogađao i tražio nokaut, ali u jednom trenutku Schnell dobro pogađa desnicom, a nedugo poslije ruši Mudaerjija i ulazi u ‘‘full mount‘‘.

image

Matt Schnell vs. Su Mudaerji

USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia

Serijom udaraca Schnell je gotovo pa došao do pobjede tehničkim nokautom, a taman kad je sudac razmišljao o prekidu, Mudaerji je uspio okrenuti Schnella i završio je u gornjoj poziciji.

Činilo se kako će Mudaerji opet preuzeti inicijativu, ali Schnell je zaključao ‘‘trokut gušenje‘‘ i ugušio je Mudaerjija koji nije htio tapkati i ostao je bez svijesti. Bila je ovo vjerojatno najbolja runda koju smo gledali ove godine i jedan od boljih preokreta u posljednje vrijeme.

Schnell se tom pobjedom vratio na pobjedničke staze nakon što je u petom mjesecu izgubio od Brandona Royvala. Što se Mudaerjija tiče, on je pretrpio prvi poraz nakon tri uzastopne pobjede. Ali puno će 26-godišnjak naučiti iz ovakvog meča, nema sumnje.

Li Jingliang vs. Muslim Salikhov

Nakon ovakva dva meča uslijedio je obračun u velter kategoriji. Li Jingliang vratio se u kavez nakon desetog mjeseca protekle godine i uvjerljivog poraza od Khamzata Chimaeva. Muslim Salikhov stajao je na suprotnoj strani, a radi se o ruskom borci koji je bio u nizu od pet uzastopnih pobjeda. Ipak, samo dva nastupa kroz posljednje dvije godine kao da su se odrazili na nastupu Salikhova.

image

Li Jingliang vs. Muslim Salikhov

USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia

Nije loše Salikhov odradio prvu rundu, zapravo je bio nešto bolji od Jinglianga, a početkom druge poslao ga je na pod udarcem desnicom. Ali kako je runda odmicala, Jingliang je djelovao osjetno svježije, a 55 sekundi prije kraja druge runde, kineski velteraš sjajno je pogodio desnicom i opako je uzdrmao Salikhova. Nije Muslim završio na tlu, ali se počeo povlačiti. Salikhov je pokušao doći i do rušenja, ali neuspješno. Jingliang nije neoprezno srljao i strpljivo je tražio čiste udarce u lice Salikhova. Bacio je Li udarac u tijelo, a zatim se nadovezao udarcima u glavu i Salikhov je završio na podu, teže uzdrman. Još je nekoliko udaraca zadao Jingliang prije prekida koji je nastupio 22 sekunde prije kraja druge runde.

Sjajna je to pobjeda za ‘‘Leecha‘‘ koji je ranije ovog tjedna pričao kako je puno naučio iz poraza od Chimaeva, a danas je pružio vrlo dobar nastup.

Amanda Lemos vs. Michelle Waterson

Michelle Waterson u sunaslovnoj borbi večeri tražila je povratak pobjedama nakon poraza od Marine Rodriguez u petom mjesecu protekle godine. 36-godišnja ‘‘Karate Hottie‘‘ upisala je tri poraza u posljednja četiri nastupa, a slavila je samo protiv Angele Hill podijeljenom sudačkom odlukom. Nažalost po nju, Amanda Lemos pokazala se prevelikim zalogajem.

Dobro je Waterson parirala u prvoj rundi, možda je čak i dobila tu rundu. Upisala je ‘‘Karate Hottie‘‘ jedno rušenje i 16 značajnih udaraca naspram 13 značajnih udaraca Amande Lemos. Pokušala je Waterson i u drugoj rundi doći do rušenja, ali Lemos je dobro obranila taj pokušaj, a odmah je prepoznala priliku za zaključati ‘‘giljotinu‘‘.

Brazilka je to i napravila, a vidjelo se kako se radi o dubokom hvatu iz kojeg će se Waterson teško izvući. U jednom trenutku Lemos pušta zahvat, iako sudac nije prekinuo meč. Brazilka je objašnjavala kako je Waterson tapkala, ali sudac to nije vidjeo. Michelle je potvrdila tapkanje i borba je završila. Bio je to lijep potez od strane obje borkinje. Lemos je pustila čim je njena protivnica tapkala, a Waterson je priznala predaju iako sudac to nije uočio. Lemos se tako vratila pobjedama nakon poraza od Jessice Andrade u četvrtom mjesecu ove godine.

Kompletne rezultate mečeva održanih na ‘‘main cardu‘‘ pročitajte pri dnu teksta. Više o borbi između Ortege i Rodrigueza možete pročitati OVDJE.

UFC on ABC 3 - rezultati main carda

Yair Rodriguez def. Brian Ortega via TKO (ozljeda) - R1, 4:11

Amanda Lemos def. Michelle Waterson via submission (giljotina) - R2, 1:48

Li Jingliang def. Muslim Salikhov via TKO - R2, 4:38

Matt Schnell def. Su Mudaerji via submission (trokut gušenje) - R2, 4:24

Shane Burgos def. Charles Jourdain via većinskom odlukom sudaca (29-28, 29-28, 28-28)

Lauren Murphy def. Miesha Tate via jednoglasnom odlukom sudaca (30-27, 30-27, 29-28)

Linker
28. travanj 2024 01:24