UFC

Sjećate li se UFC-ovih mečeva za titulu koji su završili neriješenim ishodom? Šest puta smo tome svjedočili

Neriješeni ishodi u mečevima zaUFC-ovu titulu prvaka

 Screenshot (youtube, Ufc)
Alexa Grasso i Valentina Shevchenko prve su borkinje u povijesti UFC-a koje su remizirale u meču za titulu, ali borcima se događalo čak pet puta

Vrlo rijetko mečevi pod okriljem UFC-a završavaju neriješenim ishodom, posebice ako se radi o mečevima za titulu prvaka. Sustav bodovanja u kojem se nakon svake runde odlučuje tko je bio bolji u toj rundi, a zatim i mečevi na neparan broj rundi, sveli su na minimum mogućnost neriješenog ishoda.

Naravno, postoje situacije gdje izrazito dominantniji borac/borkinja može dobiti rundu 10-8 ili čak i 10-7, a ponekad borci bivaju kažnjeni oduzimanjem boda zbog kršenja pravila. U takvim situacijama rastu šanse za neriješenim ishodom, ali kroz povijest UFC-a, samo šest puta se dogodilo da mečevi za titulu završe remijem.

Borba Alexe Grasso i Valentine Shevchenko kojoj smo jutros svjedočili jedna je od tih šest borbi. Meksikanka je remijem protiv Shevchenko uspješno obranila titulu prvakinje u muha kategoriji, jer izazivačici je potrebna pobjeda ako želi preuzeti tron. Sjećate li se ostalih pet mečeva za UFC-ovu titulu u kojima nismo dobili pobjednika.

UFC je tijekom 2002. i 2003. godine organizirao turnir u lakoj kategoriji preko kojeg su tražili borca koji će preuzeti upražnjeni tron. B.J. Penn, Din Thomas, Matt Serra i Caol Uno bili su sudionici tog turnira. Penn je u polufinalu izbacio Matta Serru, a Caol Uno porazio je Dina Thomasa te je izborio finale protiv B.J. Penna. Finalni meč održao se u drugom mjesecu 2003. godine, a nakon 25 minuta iscrpljujućeg meča za obojicu, borba je završila remijem i UFC sve do 2006. godine nije dobio nasljednika Jensa Pulvera na tronu lake kategorije. Meč Una i Penna prvi je remi u povijesti UFC-ovih mečeva za pojas.

Nešto manje od osam godina kasnije, ponovo smo svjedočili neriješenom ishodu u meču za titulu. Opet se radilo o meču lake kategorije, a Frankie Edgar branio je titulu prvaka. Gray Maynard bio je njegov protivnik, a dvojica boraca lake kategorije odradili su jedan od najboljih mečeva u povijesti UFC-a. Meč je bio fantastičan, ali pobjednika nismo dobili i Edgar je zadržao pojas. Frankie je bio jako nezadovoljan neriješenim ishodom i brzo je položio pojas na tlo, a vidno nezadovoljan bio je i Gray Maynard. UFC ih je nakon tog meča ponovo upario, a Edgar je slavio u meču koji je bio zapravo njihov treći međusobni okršaj.

Uslijedilo je gotovo šest godina bez remija u mečevima za titulu prvaka, sve do 12. studenog (11. mjesec) 2016. godine. Tyron Woodley tražio je prvu obranu titule u meču protiv Stephena ‘‘Wonderboyja‘‘ Thompsona, a čak dva suca bodovala su meč rezultatom 47-47. Najčešće smo svjedočili situacijama gdje jedan sudac boduje meč neriješenim ishodom, dok su druga dva podijeljena po pitanju pobjednika. Ovdje su dva suca presudila u korist remija, a pojas je ostao u vlasništvu Tyrona Woodleyja. Nekoliko mjeseci kasnije, Woodley je porazio Thompsona u revanšu.

Neriješenim ishodom pojas je obranio i Deiveson Figueiredo, krajem 2020. godine. Bio je to prvi od ukupno četiri međusobna obračuna između Brandona Morena i Deivesona Figueireda, ali pobjednika nismo dobili. Figueireda je pobjede koštao oduzeti bod u trećoj rundi. Brazilac je kažnjen zbog udarca u međunožje, a dvije sudačke kartice pokazale su rezultat 47-47. Da je Figueiredo kojim slučajem izbjegao gubitak tog boda, jednoglasnom odlukom porazio bi Morena.

Krajem prošle godine UFC-ova poluteška kategorija ostala je bez prvaka, nakon što je Jiri Prochazka napustio tron zbog ozljede ramena. UFC je ekspresno upario Jana Blachowicza i Magomeda Ankalaeva u meču za upražnjenu titulu. UFC-ovi čelnici ne preferiraju situacije u kojima nemaju prvaka kategorije i hitno im je trebao novi prvak. Nažalost po njih, borba Ankalaeva i Blachowicza nije izrodila novog prvaka poluteške kategorije. Jedan sudac borbu je bodovao u korist Blachowicza, drugi je označio Ankalaeva kao boljeg, a treća 47-47 bio je rezultat treće sudačke kartice. Nitko nije došao do pobjede i UFC nije uspio okruniti novog prvaka na UFC 282 eventu.

Dodate li meč Grasso i Shevchenko, upotpunit ćete listu mečeva za titulu u kojima nismo dobili pobjednika ili pobjednicu. Sudac Mike Bell iz nekog razloga bodovao je petu rundu 10-8 u korist Alexe Grasso i prouzrokovao je neriješen ishod. UFC se protiv neriješenih ishoda bori i naputkom kojim ne preporučaju bodovati runde rezultatom 10-10, neovisno o tome koliko su runde neizvjesne. Ipak, ponekad se remi ne može izbjeći, barem dok imamo trenutni sustav bodovanja.

Linker
27. travanj 2024 19:41