UFC

UFC-ov potpredsjednik objasnio zašto je Yan suspendiran, a Anders nije

Anders vs. Stewart
 Screenshot
Dvije UFC priredbe u nizu svjedočili smo sličnim situacijama s različitim ishodom

Samo tjedan dana nakon što je Petr Yan zbog ilegalnog udarca koljenom ostao bez titule UFC prvaka bantam kategorije te nakon što je taj slučaj kroz cijeli tjedan bio u borilačkim medijima, gotovo istu pogrešku u borbi protiv Darrena Stewarta napravio je Eryk Anders. No, uz različit epilog, odnosno sudačku odluku.

Naime, dok je Petr Yan zbog svog udarca koljenom u glavu, dok se protivnik nalazi u poziciji gdje mu pravila to ne dozvoljavaju, diskvalificiran, Anders nije doživio tu kaznu. On se u borbi protiv Stewarta nalazio u situaciji gdje je krenuo u završetak borbe, da bi u jednom trenutku pogodio spomenuti nedozvoljen udarac. Sudac Hern Dean odmah je prekinuo borbu, koju je na kraju poništio, odnosno ista je bila "no contest".

Koja je razlika između ta dva slučaja te zašto Anders također nije diskvalificiran, pokušao je objasnio dugogodišnji UFC-ov predsjednik zadužen upravo za pravila i regulacije, Mark Rattner. On je svoje objašnjenje dao tijekom gostovanja na MMA Junkie radiju.

"U Yanovoj borbi, sudac je bio Mark Smith. On je osjetio kako je udarac koljenom bio namjeran. Kako Sterling nije mogao nastaviti, to je završilo diskvalifikacijom. Razlika ove subotnje borbe je u dojmu Herba Deana. On je možda pretpostavio kako je Stewart, koji je podizao i spuštao svoju ruku, zapravo na neki način tražio to koljeno. Pretpostavio je kako ga je Anders nenamjerno pogodio. Zbog toga je borba bila 'no contest'. Da su u ovakvom slučaju odrađene pune dvije runde, išlo bi se na sudačko bodovanje.

Ono najvažnije je sudački dojam, njegova presuda. On mora vidjeti i odlučiti, procijeniti radi li se o namjernom ili slučajnom udarcu.To svakako utječe na krajnji dojam. Ja osobno mislim da je već u svlačionici potrebno dati detaljne upute i ozbiljno upozorenje. Ne samo za to, nego za sve prekršaje, poput hvatanja za ogradu ili kretanja prstima prema naprijed. I onda bez ikakvog upozorenje u borilištu to treba odmah sankcionirati", objasnio je Rattner svoje viđenje.

Mnoge je ovo podsjetilo na situaciju iz borbe Eddieja Alvareza i Dustina Poiriera, održane u svibnju 2017. godine. Sudac je tada također bio Herb Dean, a Alvarez je dva puta za redom pogodio Poiriera u nedozvoljenoj situaciji. Dean je tim putem također pronašao jednako rješenje, odnosno borba je bila poništena, a dvojac je kasnije odradio revanš.

Linker
24. travanj 2024 13:50