K1 i Boks

Anthony Joshua nakon meča s Ngannouom: ‘Da sam ja završio nokautiran, govorili biste kako sam gotov i da se trebam povući‘

Anthony Joshua

 Screenshot (dazn)
‘‘AJ‘‘ je održao govor u kojem se nije pretjerano uzdizao te je iskazao poštovanje svom protivniku

Velik rizik prihvatio je Anthony Joshua pristavši na meč protiv Francisa Ngannoua. ‘‘AJ‘‘ se upustio u meč u kojem je sve osim njegove pobjede veliko iznenađenje i poraz bi drastično poljuljao njegovu karijeru i šampionske ambicije.

Očekivalo se da ‘‘AJ‘‘ bez većih problema nadboksa MMA borca s jednom profesionalnom boksačkom borbom iza sebe, ali Ngannou je u meču protiv Tysona Furyja pokazao da zna boksati i da može slati u nokdaun čak i svjetske prvake u teškoj kategoriji. Sve u svemu, podosta nezahvalna situacija za Joshuu, ali ‘‘AJ‘‘ je sjajno reagirao pod pritiskom.

Ngannoua je poslao u nokdaun već u prvoj rundi, drugi nokdaun uslijedio je u drugoj rundi, a odmah nakon što se Ngannou vratio u meč, Joshua ga je ‘‘uspavao‘‘ eksplozivnim desnim ‘‘overhandom‘‘. U intervjuu neposredno nakon meča, Joshua je upitan je li ovime dokazao da Ngannou nije na njegovoj razini. ‘‘AJ‘‘ nije htio omalovažavati Francisa i njegovu boksačku razinu. Čak naprotiv, uputio mu je riječi podrške i motivacije.

‘‘Uvijek govorim da na putu ka tituli prvaka morate ostati fokusirani. Ovdje sam odstupio s te misije. Mislio sam da je ovo meč za TV kuće i sponzore, čista zabava. Ali kad sam vidio meč između njega (Ngannoua) i Tysona Furyja, pomislio sam: ‘Ovaj tip se zna boriti!‘. On je inspiracija, veliki je prvak i ovo ne umanjuje njegove sposobnosti, jer u boksu uvijek jedan izađe kao pobjednik, a drugi kao gubitnik. On se može vratiti. Rekao sam mu da ne napušta boks. On može biti dobar u ovome. Zapamtite, on je odradio dva meča i borio se s najboljima. Ako ostane posvećen, može daleko dogurati. Ali sve je na njemu.‘‘, rekao je AJ.

Pobjedom nad Francisom, Joshua je došao do četvrtog uzastopnog slavlja. Nakon što je dvaput zaredom gubio od Oleksandra Usyka (2021. i 2022. godine), Joshua je tijekom 2023. godine odradio tri meča i upisao je tri pobjede. Pobjednički niz nastavio se sinoć, a Joshua iz meča u meč izgleda sve impresivnije. Mnoštvo je onih koji smatraju kako 34-godišnji engleski teškaš tek sada doseže svoj vrhunac, ali Joshua ‘‘spušta loptu na zemlju‘‘ te ističe kako bismo posve drugu priču pričali da je on izvukao deblji kraj u meču protiv Ngannoua.

‘‘Slušajte, ovako stoje stvari s boksom. Jedan udarac dovoljan je u teškoj kategoriji. Da sam ja završio tako nokautiran, govorili biste kako se Joshua treba umiroviti i da je Joshua završen. Ono što želim reći jest da uvijek morate težiti boljem. Moram reći kako je Joseph Parker jedan od mojih najdražih boraca. Bio je u teškoj situaciji, ustrajao je, nastavio je gurati i gledajte ga sada. Kad sam ja u pitanju, ne znam ulazim li u svoj vrhunac. Iz dana u dan guram naprijed i tko zna gdje će me to odvesti. Izvlačim najviše iz svega ovoga dok sam još ovdje.

Zamislite za pet godina kad se ne budem više borio. Sve će biti završeno, a ovo će biti u dalekim sjećanjima. Stoga pokušavam izvući najviše što mogu iz svega ovoga.‘‘, pojasnio je ‘‘AJ‘‘ dok se još nalazio u ringu i odrađivao intervju.

Mnoge zanima što je sljedeći korak za Joshuu. ‘‘AJ‘‘ je istaknuo kako želi pobjednika meča između Oleksandra Usyka i Tysona Furyja, ali Usyk i Fury odradit će dva meča tijekom ove kalendarske godine. Ako Joshua odluči čekati pobjednika, pauzirat će sve do 2025. godine. Tyson Fury predložio mu je da boksa s Filipom Hrgovićem, a Joshua će jednostavno sve prepustiti svome timu na čelu s Eddiejem Hearnom.

‘‘Ja sam ovdje samo da se borim, Eddie i ostatak tima određuju što je sljedeće. Ja se samo želim boriti.‘‘, rekao je Joshua

‘‘AJ‘‘ je za kraj svog sjajnog govora zahvalio Francisu Ngannouu i publici koja se okupila unutar Kingdom Arene u Rijadu, a zatim je pobjednički napustio ring.

Nakon ponora na koji je naišao poslije dva uzastopna poraza od Usyka, Joshua je uspio oživjeti svoju karijeru i ponovno je ‘‘vruća roba‘‘ pri vrhu teške kategorije. Jedva čekamo njegove sljedeće nastupe, a nadamo se da će Filip Hrgović dobiti priliku protiv sjajnog britanskog teškaša.

Linker
22. travanj 2024 20:40