K1 i Boks

‘Bez boksa bih bio mrtav ili u zatvoru. Bakole? Dobar je, ali nikad se nije borio s nekim kao što sam ja‘

Jared Anderson

 ELSA/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA Elsa/getty Images/profimedia
Uoči najvećeg izazova u profi karijeri, Jared Anderson podijelio je s javnošću detalje iz svog privatnog života

Subota, 3. kolovoza, boksačkim sladokuscima donosi novu veliku poslasticu. Jedan od najboljih boksača današnjice, Terence Crawford, na Matchroomovoj priredbi u Los Angelesu branit će svoje (WBA i WBO) pojaseve velter kategorije protiv Israila Madrimova, a na "cardu" se nalaze i dva vrhunska teškaška okršaja, između Andyja Ruiza i Jarrella Millera, te Martina Bakolea i Jareda Andersona. Potonji je upravo tim povodom dao veliki intervju za Daily Mail o kojem je, između ostalog, govorio i o tome da ga je boks vratio na pravi put tijekom odrastanja u problematičnom okruženju i praktično mu spasio život.

"Stalno razmišljam o tome jer duboko u sebi znam da bih vjerojatno bio mrtav ili u zatvoru da nije bilo boksa. Tada je to bilo sve što sam znao, radio sam ono što su radili svi oko mene, ali boks mi je pomogao da se odvojim od tog načina života. Nikada se više ne bih uvukao u tako nešto, naučio sam mnogo i vidio što ovaj svijet može ponuditi. Bio sam u Njemačkoj, Rusiji, brojnim zemljama i puno naučio na svim tim različitim mjestima", rekao je najperspektivniji američki teškaš pa dodao:

"Više sam nego zahvalan za ono što je boks učinio za mene. Pokazao mi je da postoji drugačiji način života i to je ono što sada i ja nastojim raditi u svom susjedstvu, pokazati drugim mladim ljudima da postoje različiti načini zarađivanja novca i drugačiji načini uživanja u životu".

Sa svoje 24 godine, Anderson iza sebe ima 17 profesionalnih mečeva i isto toliko pobjeda (15 nokauta), te trenutačno zauzima sedmu poziciju na BoxRecovoj "heavyweight" ljestvici. U svom posljednjem meču jednoglasnom je sudačkom odlukom pobijedio Ryada Merhyja, a sada mu predstoji daleko najveći izazov u dosadašnjoj karijeri, obračun s izuzetno opasnim kongoanskim nokauterom Bakoleom (20-1, 15 nokauta).

"Bit će to veliki dan za mene i američki boks. Ta će priredba pokazati što Amerika znači za boks i koliki je moj utjecaj na ovaj sport. Bakole je dobar boksač, ne mislim da je loš, ali ima mana kao i bilo tko drugi, i želim pokazati da znam kako to iskoristiti. Mislim da je pristojan borac, ima prilično dobar rezime, nije se borio protiv propalica, ali se isto tako nikad nije borio protiv nekog mojeg kalibra", istaknuo je "The Real Big Baby".

U završnom dijelu razgovora Anderson se ponovno osvrnuo na svoje teško odrastanje i izazove s kojima se susretao kao tinejdžer i adolescent.

"Moj brat je završio u zatvoru kad sam imao 13 godina, a bio je najstariji i u to vrijeme glavni u kući. To me natjeralo da odrastem i shvatim da moram biti tu za ljude koji me trebaju. Također sam morao naučiti sve ljude koji su bili u sličnoj situaciji, koji su se morali brinuti o svojim bližnjima. Od tada pokušavam biti bolja verzija sebe jer znam da na kraju dana postoji gomila ljudi koja navija za mene. To je ono na što računam, ljubav i podršku dobivam doma i to je motivacija da nastavim dalje", rekao je 24-godišnji Amerikanac pa otkrio da će protiv Bakolea njegov izlazak prema ringu, za razliku od ranijih mečeva kad je priredio šaljive koreografije, ovog puta nositi sentimentalnu poruku: "Izlazak ću posvetiti svojim prijateljima kojih više nema".

Linker
07. rujan 2024 12:33