K1 i Boks

Bob Arum potvrdio: Devin Haney i Vasyl Lomachenko definitivno će se boriti, lokacija je jedina nepoznanica

Devin Haney i Vasyl Lomachenko

 Screenshot (youtube, Sky Sports Boxing)
Dvojica vrhunskih boksača lake kategorije obračunat će se drugom polovicom proljeća

24-godišnji Devin Haney (29-0) jedan je od najboljih boksača današnjice. Američki boksač lake kategorije postiže nevjerojatne rezultate za tako mladog boksača i još prije 24. rođendana uspio je postati apsolutnim prvakom svijeta u lakoj kategoriji.

Haney je prošle godine dvaput putovao u Australiju. Prvi put otišao je ujediniti titule svjetskog prvaka tako što je porazio Georgea Kambososa Jr.-a, a a drugi put išao je obraniti sve titule protiv istog tog boksača. U oba navrata Haney je uvjerljivo slavio jednoglasnom odlukom sudaca, a u revanšu je bio još uvjerljiviji nego u prvom međusobnom obračunu.

Haney je time postao vladar lake kategorije (-61 kg), ali neće mu biti lako zadržati sve titule u svom vlasništvu. Radi se o možda i najjačoj težinskoj kategoriji u ovom trenutku, jer tu su boksači poput Gervonte Davisa, Ryana Garcie, Isaaca Cruza, odnedavno Shakura Stevensona, a tu je i Vasyl Lomachenko.

34-godišnji ukrajinac i dalje uživa reputaciju jednog od najboljih boksača na svijetu, unatoč činjenici da je 2020. godine izgubio od Teofima Lopeza i to mu je bio drugi poraz u 16. profesionalnom nastupu. Lomachenko se nakon toga uspješno vratio pobjedama i trenutno je u nizu od tri uzastopne pobjede.

Čini se da je time osigurao i napad na Haneyjeve titule, a boksački promotor Bob Arum otkrio je kada bismo mogli gledati taj spektakularni dvoboj.

20. svibnja (peti mjesec) datum je koji je Arum otkrio BoxingScene portalu kao gotovo sigurni termin za održavanje te borbe. Jedina nepoznanica je lokacija na kojoj će se borba održati.

‘‘Sve oko te borbe je dogovoreno. Datum je također dogovoren i radi se o 20. svibnja. Jedini je problem lokacija. Hoće li to biti u Nwe Yorku? To je problem jer Knicksi (NBA) i NY Rangersi (NHL) mogli bi okupirati taj datum zbog playoff mečeva. Las Vegas i Bliski istok moguće su opcije, a odgovor ćemo imati kroz desetak dana. Održavanje same borbe više nije upitno.‘‘ potvrdio je Arum.

Ovo je sjajna vijest, ali vrlo brzo neki su uočili jedan potencijalni problem. Devin Haney inače je pripadnik islamske vjeroispovijesti i morat će postiti u Ramazanu tijekom svog trening kampa. Bob Arum svjestan je da bi moglo biti problema, ali vjeruje da takve stvari variraju od pojedinca do pojedinca.

‘‘Moramo uzeti u obzir da neki muslimani poste svaki dan i to traje mjesec dana. Janibek Alimkhanuly je jedan od muslimana kojem to ne predstavlja problem. On posti, a istovremeno može i trenirati. Ali Artur Beterbiev ima problema s tim. On tvrdi da ne može pravilno trenirati dok je u postu. Dakle, ovisi od individualca do individualca. Mnogi tipovi ne mogu kombinirati post s treninzima i ja ih razumijem.‘‘, rekao je Arum.

Preostaje nam saznati može li Haney kombinirati to dvoje, ali vjerujemo da je Devin već računao na to prilikom ugovaranja datuma i da neće biti većih problema po tom pitanju.

Jako zanimljiv meč čeka nas u petom mjesecu, a dojam je da bi ovo mogla biti jedna jako zanimljiva godina u svijetu boksa.

Linker
23. travanj 2024 22:01