K1 i Boks

Danas nastupa po mnogima najubojitiji boksač današnjice: Pobjednik će ujediniti svjetske titule u bantamu

Naoya Inoue (lijevo) i Paul Butler

 HIROAKI FINITO YAMAGUCHI/AFLO/Profimedia
U podosta čudnom terminu obračunat će se Naoya Inoue i Paul Butler

Nismo baš navikli da se mečevi za svjetske titule u boksu održavaju utorkom, osim kad se radi o Naoyi Inoueu, japanskom boksaču koji nerijetko boksa u terminima sličnim ovom današnjem.

Naoya Inoue (23-0, 20 KO) danas će boksati protiv Paula Butlera (34-2, 15 KO), a pobjednik će ujediniti sve četiri svjetske titule u bantam kategoriji. Japanac trenutno drži WBA, WBC i IBF pojaseve svjetskog prvaka, dok Butler u svom vlasništvu ima WBO pojas. Dakle, čeka nas meč za apsolutnog svjetskog prvaka u bantam kategoriji (-53,5 kg).

Iako se radi o meču dvojice svjetskih prvaka, Naoya Inoue ogromni je favorit. Prema koeficijentima na Crobet kladionici, pobjeda Inouea iznosi 1,02, dok je koeficijent na pobjedu Britanca čak 15,0. Bolji poznavatelji lika i djela Naoye Inouea vjerojatno uopće nisu iznenađeni ovim omjerom.

Japanac je u očima mnogih trenutno najbolji boksač svijeta. ESPN ga svrstava na drugo mjesto ‘‘P4P‘‘ ljestvice, odmah iza Terencea Crawforda, a istu poziciju zauzima i u poretku ‘‘The Ringa‘‘ (Usyk je prvi). Inoue je u pojedinim navratima držao i prvo mjesto ‘‘The Ringove‘‘ ljestvice, a time je postao prvim Japancem u povijesti koji je držao prvo mjesto na toj ‘‘P4P‘‘ ljestvici.

29-godišnji Japanac nadimka ‘‘Čudovište (‘Monster‘)‘‘, uistinu je nevjerojatno dobar boksač, a posljednja četiri nastupa završio je nokautima. Ove godine gledali smo ga jedanput u ringu, a borio se protiv Nonita Donairea (42-7-0) u Saitama Areni. Inoue je ekspresno završio posao i višestrukog svjetskog prvaka nokautirao je već u drugoj rundi borbe.

34-godišnjeg Paula Butlera čeka strašno težak zadatak i njegova pobjeda bila bi vjerojatno najveće boksačko iznenađenje godine. Butler u meč ulazi u nizu od osam uzastopnih pobjeda, a posljednji nastup odradio je u četvrtom mjesecu ove godine. Jednoglasnom odlukom sudaca porazio je Jonasa Sultana (18-6-0). Butler je jedanput u karijeri izgubio prekidom. Zolani Tete 2015. godine porazio ga je tehničkim nokautom u osmoj rundi borbe, a Butler je u 36 profesionalnih nastupa upisao 15 pobjeda nokautom.

Inoue i Butler bore se u Tokiju, a event započinje od 11:00h. Glavna borba večeri, odnosno borba Inouea i Butlera trebala bi započeti oko 13:30h, ovisno o trajanju mečeva koji se održavaju prije njihovog. ESPN+ prenosit će meč, a nažalost, niti jedna od naših TV kuća nije otkupila prava za borbu ponajboljeg i jednog od najubojitijih boksača na svijetu.

Linker
08. svibanj 2024 23:52