K1 i Boks

David Haye samouvjereno: ‘Vjerujem da bih na svom vrhuncu porazio Oleksandra Usyka!‘

David Haye

 Dave Thompson/PA Images/Profimedia
Umirovljeni britanski boksač i dalje ima visoko mišljenje o svojim boksačkim vještinama

Oleksandr Usyk proteklih nekoliko godina prometnuo se kao jedan od najboljih svjetskih boksača u proteklih deset godina. 20 pobjeda u jednako toliko nastupa, ujedinjenje titula u ‘‘cruiser‘‘ kategorija i tri pojasa (WBA, IBF, WBO) svjetskog prvaka u teškoj kategoriji njegov su rezime. Dodamo li zlatnu olimpijsku medalju iz 2012. godine, rezime postaje još bolji.

Ono što Usyku ‘‘nedostaje‘‘, odnosno ono na što Ukrajinac puca jest ujedinjenje titula u teškoj kategoriji. Jedina koja mu nedostaje jest ona WBC-ova, koja je trenutno u vlasništvu Tysona Furyja. Meč Usyka i ‘‘Gypsy Kinga‘‘ očekuje se u prvom kvartalu sljedeće godine, a Usyk bi se pobjedom nad Furyjem zacementirao kao jedan od najvećih ikad.

Ipak, ako se pita Davida Hayea (28-4-0), Usyk i nije tako impresivan kao što njegov rezime odaje. Umirovljeni britanski boksač i bivši svjetski prvak u ‘‘cruiseru‘‘ i u teškoj kategoriji osvrnuo se na Usyka u razgovoru za ID Boxing News.

‘‘Da, vjerujem da bih ga pobijedio (Usyka) u svome ‘primeu‘, npr. one večeri kad sam se borio protiv Enza Maccarinellija (2008. godine) ili Jeana-Marca Mormecka (2007. godine). Tada sam imao brzinu i tajming, a uvijek sam volio boksati protiv ljevaka koji boksaju iz kontragarda. Gledajući Tonyja Bellewa protiv Usyka, Bellew je kontrolirao borbu sve dok je bio ‘unutra‘ i svjež. Da je bio mlađi i svježiji, mogao je pružiti puno bolji nastup. Kad bi ubacili mene na vrhuncu u tu borbu protiv Usyka, vjerujem da bih definitivno porazio tog tipa (Usyka). Naravno da je Usyk sada drukčija životinja u teškoj kategoriji. Nabio je kilažu i pruža sjajne mečeve. Njegov meč protiv Dereka Chisore bio je jako tijesan i provukao se do pobjede. Ja sam Chisoru nokautirao u petoj rundi.‘‘, pojasnio je Haye koji je kroz cijelu svoju karijeru zračio ovakvim pretjeranim samopouzdanjem, ali osvrnuo se Haye na još neke zajedničke protivnike koje dijeli s Usykom.

‘‘Imali smo jednog istog protivnika (Chisoru) i Bellewa također. On je nokautirao Bellewa, a Bellew je mene dvaput nokautirao. Bio bi težak meč protiv Usyka, ali ja bih pronašao način kako da ga ugrozim i ne bih mu dopustio da mi radi neke stvari koje čini ovim većim teškašima. Ono što je radio Joshui, meni to ne bi mogao napraviti, jer ja sam brži od Joshue.‘‘, zaključio je Haye.

Hayea inače pamtimo najviše po rivalstvu s Vladimirom Kličkom, a Britanac i Kličko borili su se sredinom 2011. godine. Kličko je slavio jednoglasnom odlukom, a Haye je posljednja dva nastupa odradio 2017. i 2018. godine. U oba navrata nokautirao ga je Tony Bellew. Nakon što je dvaput nokautirao Hayea, Bellew se krajem 2018. godine borio protiv Usyka, ali je izgubio nokautom u osmoj rundi borbe.

Linker
25. travanj 2024 04:57