K1 i Boks

Dillian Whyte nije došao na konferenciju za medije: ‘Odbija sudjelovati i traži dodatni novac‘

Dillian Whyte

 Nick Potts/PA Images/Profimedia
Danas je održana prva konferencija za medije pred meč za teškaškog WBC svjetskog prvaka

Krenula je službena promocija boksačkog meča između Tysona Furyja i Dilliana Whytea, službenom konferencijom za medije na kojoj su se boksači trebali obratiti svijetu. Kažemo trebali, budući da se samo jedan tamo pojavio. Naravno, u pitanju je Fury, čiji tim je organizator meča, odnosno pravo na to zaradili su pobjedom na licitaciji honorara.

Sve od spomenute licitacije, Whyte se nije javljao niti izjašnjavao. Čak je i s potpisom ugovora čekao do doslovno pet minuta pred krajnji rok pa njegovo izbjegavanje ovog događaja ne treba nikoga čuditi. Zapravo, Whyte je nezadovoljan još otkako je WBC raspodjelu honorara odredio u omjeru 80-20 u korist Furyja. Ljuti se s razlogom. Kao privremenom prvaku trebalo mu je po pravilima pripasti 45%. Čak i ako ga se ne gleda na taj način, pravila WBC-a u slučaju borbe za titulu nalažu pobjedu 70-30. No, WBC u pravilniku isto tako ima stavku prema kojoj mogu napraviti drugačiju podjelu ukoliko jedan boksač ima izrazitu zvjezdanu popularnost ili marketinšku vrijednost. Oni su procijenili kako je Fury takav i Whyte tu nije mogao baš ništa. Zapravo, mogao je pokušati djelovati putem suda, što je i napravio, ali to mu nije upalilo.

Iako je sedam milijuna dolara koje će prema dogovoriti uprihoditi uvjerljivo najveći honorar njegove karijere, Whyte želi više od toga pa iz tog razloga svoj bunt pokazuje na ovaj način. Uostalom, to je potvrdio i Furyjev menadžer Bob Arum, kad je danas unaprijed najavio da Whytea neće biti.

"Whyte neće doći na konferenciju za medije jer mu ne želimo dati postotak od PPV prodaje, njega se ne dobiva putem licitacije honorara. Zato je rekao da neće doći niti na jednu konferenciju osim one posljednje", rekao je Arum za Boxing Scene.

Naime, onaj tko dobije pravo organizacije meča putem licitacije honorara dužan je boksačima isplatiti onoliko koliko je tim putem ponudio. Sav ostali novac koji organizator uprihodi, uključujući prodaju prijenosa, može raspodijeliti kako on želi, odnosno prema dogovoru sa svim stranama. Whytea tu očito nemaju namjeru ni u što uključiti.

Iako je Whyte dobar "trash talker", otkrio je Arum kako smatra da u promociji meča neće nedostajati, odnosno da i ovako pored "Gipsy Kinga" možda i ne bi došao do izražaja.

"Bio bih zabrinut da na drugoj strani, našoj strani, nemamo najboljeg prodavača u svijetu boksa. Tko bi uostalom slušao što Dillian ima za reći. Tyson će sve rasturiti", dodao je.

Meč će se održati 23. travnja na londonskom Wembley stadionu, a već je i Fury otkrio kako se do tada neće baviti društvenim mrežama nego da će njegova obraćanja biti moguća jedino putem konferencija za medije.

Linker
21. travanj 2024 21:49