K1 i Boks

Dubois bi mogao otkazati meč protiv Usyka: Poznato je tko će biti sljedeći na redu za napad na titulu

Shane McGuigan (skroz lijevo), Daniel Dubois i Oleksandr Usyk

 Instagram (shane Mcguigan, Oleksandr Usyk)
Britanski teškaš u podosta je kompliciranoj situaciji i sve miriše na otkazivanje nastupa

Jučer ste imali prilike čitati o tome kako je WBA naredio licitaciju honorara za meč između Daniela Duboisa i Oleksandra Usyka, a licitacija honorara održati će se 25. svibnja (peti mjesec). Bit će to nadmetanje promotorskih kuća za prava na organizaciju ovog meča, a prava će pripasti onome tko ponudi najveći honorar.

Otkrivena je i informacija kako će Usyku pripasti 75 posto ukupnog honorara, dok bi Britanac Dubois dobio ostatak, odnosno 25 posto. Usyk bi u tom meču branio WBA, IBF i WBO titule svjetskog prvaka, a sve ovo upućuje da se bližimo meču između Usyka i Duboisa.

Međutim, poznati boksački reporter Michael Benson tvrdi kako je Daniel Dubois i dalje upitan za nastup u ovom meču. Dubois je krajem prošle godine porazio Kevina Lerenu, ali iz tog meča izašao je s teškom ozljedom koljena. Uspio je Dubois dostaviti liječničke nalaze koji upućuju na to da će biti spreman boriti se, ali mnogima je bilo nejasno kako se Dubois uspio tako brzo oporaviti od puknuća prednjeg križnog ligamenta.

Lako je moguće da se Dubois ipak nije oporavio i da je to spoznao započevši s nešto ozbiljnijim treninzima. No, što ako Dubois otkaže meč, tko će biti sljedeći na redu za napad na Usykove titule?

Moramo vas odmah u startu razočarati jer to neće biti Filip Hrgović. U slučaju da Dubois otkaže nastup, WBA i dalje zadržava pravo obveznog izazivača, a sljedeći na redu je Deontay Wilder. ‘‘Bronze Bomber‘‘ zauzima prvo mjesto na WBA ljestvici izazivača (Dubois je nositelj ‘Regular‘ pojasa) i time će dobiti ponudu za meč protiv Usyka.

Velike su šanse da bi Wilder čak i pristao na taj meč, jer time mu se otvara prilika da ponovno postane svjetskim prvakom. Odbije li Wilder tu ponudu, Martin Bakole sljedeći je na WBA-ovoj ljestvici.

Naš Filip Hrgović prema WBA ljestvici zauzima sedmo mjesto u poretku izazivača unutar teške kategorije i teško je očekivati da bi Dubois i još šest boksača odbilo meč za titulu protiv Usyka. Tek tada bi Hrgović dobio priliku biti sljedećim izazivačem. Naravno, nije isključeno da dođe do nekakvog preobrata i da WBA u slučaju otkazivanja od strane nekoliko izazivača prepusti mjesto obveznog izazivača IBF-u. Minimalne su šanse da će se to dogoditi.

Vratimo se još na Daniela Duboisa. Osim ozljede koja ga vjerojatno i dalje muči, Dubois se muči s još nekim problemima. Britanski teškaš raskinuo je suradnju s trenerom Shaneom McGuiganom. Dubois i McGuigan počeli su surađivati 2021. godine nakon Duboisovog poraza od Joea Joycea. Dubois je s novim trenerom upisao četiri pobjede i došao je do WBA (Regular) pojasa. Negdje je puklo na relaciji između McGuigana i Duboisa, a ovaj trener inače radi i s Duboisovom sestrom, Caroline Dubois, također profesionalnom boksačicom.

‘‘Doveden sam u kompromitirajuću poziciju. Odlučio sam nastaviti svoju suradnju s Caroline pod cijenu da izgubim Daniela. Šteta što se to moralo dogoditi.‘‘, rekao je McGuigan i zaželio je sreću Duboisu kojeg sada vodi trener Don Charles.

Očito je došlo do nekakvog konflikta u obitelji Dubois, a trener je morao birati s kime će nastaviti svoju suradnju. McGuigan se odlučio za 22-godišnju Caroline koja iza sebe ima šest pobjeda u jednako toliko nastupa.

Daniel Dubois svoju karijeru nastavit će s trenerom koji je najpoznatiji po suradnji s Derekom Chisorom. Daniel Dubois očito se nosi s podosta problema, a tijekom ljeta bi trebao boksati najveći meč u dosadašnjoj karijeri. Sve okolnosti nekako upućuju da će Dubois ipak otkazati napad na titulu, ali pričekajmo 25. svibnja (peti mjesec) i licitaciju honorara.

Linker
07. svibanj 2024 12:29