K1 i Boks

Dubois pojasnio razlog svog pada u meču protiv Usyka: ‘Obeshrabrio sam se i izgubio ritam nakon tog trenutka‘

Oleksandr Usyk (lijevo) i Daniel Dubois (desno)

 Pawel Andrachiewicz/Zuma Press/Profimedia
25-godišnji ‘‘Dynamite‘‘ konstantno spominje spornu situaciju iz pete runde

Vjerojatno niste niti pomišljali da će glavna priča meča između Usyka i Duboisa biti nekakav sporni udarac iz pete runde. Daniel Dubois početkom te runde pogodio je Duboisa udarcem koji pobuđuje mnoštvo rasprava u boksačkim kuloarima.

Jedna strana slaže se s glavnim sucem koji je udarac okarakterizirao niskim i dopustio je Usyku gotovo pet minuta za oporavak. Druga strana u potpunosti se ne slaže i ne mogu vjerovati da je Usyku dopuštena tako duga pauza nakon udarca koji je po njihovom mišljenju odsjeo na dozvoljenom mjestu, odnosno na trbuhu.

Dok svjetska boksačka javnost diskutira o tome, Daniel Dubois zajedno sa svojim timom uložit će žalbu i nestrpljivo će čekati rješenje. Britanac priželjkuje poništenje Usykove pobjede i eventualni revanš. Naime, 25-godišnji Dubois smatra da je dobro parirao Usyku do spornog trenutka u petoj rundi, a nakon toga mentalno je klonuo i to je razlog njegovog poraza tehničkim nokautom u devetoj rundi.

‘‘Kad je završio na tlu, razmišljao sam kako će uslijediti brojanje do 10. Znao sam da se Usyk neće pridići na vrijeme. Držao se za stomak i nije se mogao pomaknuti. Ali osjetio sam da nešto nije u redu i zapitao sam se: ‘Što se ovdje događa?‘. Ovo nije u redu. Zašto mu sudac ne broji? Rekao sam sucu da sam ga čisto pogodio i da se nije radilo o niskom udarcu. Bio je to period opće konfuzije. Obeshrabrio sam se nakon toga i izgubio sam svoj ritam pokušavajući se vratiti u meč. Bio sam na neprijateljskom terenu, ali nisam nastupao izvan svoje lige. Da smo se borili u Engleskoj, ovo bi završilo totalno drukčije. Okolnosti čine veliku razliku, a domaći teren donosi veliku prednost.‘‘, rekao je Dubois za BBC.

Dubois je i sam osjetio kakvu prednost nosi domaći teren. Krajem prošle godine teškom mukom porazio je Kevina Lerenu na priredbi u Londonu. Već u prvoj rundi Duboisu je sudac triput brojao, ali u mečevima na engleskom teritoriju ne priznaje se pravilo koje govori da je meč završen nakon tri nokdauna u jednoj rundi. Dubois stoga nije izgubio nakon tri nokdauna i uspio se oporaviti u pauzi između rundi. Druga runda protekla je nešto mirnije, a u trećoj rundi došlo je do preokreta.

Lerena je bio taj koji se našao u problemima. Dubois ga je dvaput poslao u nokdaun, a drugi nokdaun uslijedio je samim krajem runde. Zvono za kraj runde već se i oglasilo, ali sudac je odlučio prekinuti meč, ne dopustivši Lereni da se oporavi u pauzi između rundi, kao što je dopustio Duboisu nakon prve runde.

Lerena se naknadno žalio na ishod tog meča, osjećao se pokradenim od strane domaćeg suca, ali žalba mu nije uvažena. Već u sljedećoj borbi Dubois se našao u sličnoj situaciji gdje se osjeća pokradenim na ‘‘gostujućem terenu‘‘.

Linker
22. travanj 2024 10:49