K1 i Boks

Duboisov trener ne sumnja u pobjedu nad Usykom: ‘Duboisova snaga je nemjerljiva, Usyk neće preživjeti‘

Don Charles

 Screenshot (youtube, Secondsout)
Don Charles detaljno je govorio o pristupu i taktici kojom namjeravaju zaustaviti neporaženog Usyka

Polako se približavamo vikendu i novom boksačkom spektaklu u kolovozu (8. mjesec). Daniel Dubois pokušat će prirediti ponajveće boksačko iznenađenje u ovoj godini, jer Oleksandr Usyk u njihov međusobni obračun ući će kao ogroman favorit.

Tri svjetska pojasa (WBA, WBO, IBF) u vlasništvu su Ukrajinca, dok 25-godišnji Dubois nikada u dosadašnjoj profesionalnoj karijeri nije boksao s protivnikom takve kvalitete. Naravno, ne možemo Duboisa u potpunosti otpisati, jer radi se o mladom, potentnom teškašu i vrlo moćnom udaraču. Dubois je 18 od ukupno 19 svojih pobjeda upisao prekidom, a poražen je samo jednom u karijeri. 2020. godine porazio ga je Joe Joyce.

Nakon poraza od Joycea, Dubois je upisao četiri uzastopne pobjede prekidom, a najdulje je izdržao Trevor Bryan. Američki teškaš ušao je u četvrtu rundu s Duboisom, prije nego ga je Dubois zaustavio nokautom. Duboisov trener Don Charles u intervjuu za ‘‘The Daily Mail‘‘ dao je vrlo optimističnu prognozu i očito silno vjeruje u svog boksača.

‘‘Bit ću arogantan. Ako Dubois pogodi Usyka onako kako predviđamo da će ga pogoditi, Usyk neće preživjeti. Vjerujte mi, trenirao sam Anthonyja Joshuu, iako to nije javno poznato. Radio sam s njim prije Olimpijskih igara i on snažno udara. Joshua je fenomenalan udarač, ali Duboisova snaga je nemjerljiva. Taktika nije tajna, Dubois mora odmah nasrnuti na Usyka. Ako Daniel Dubois kojeg sam trenirao posljednjih 16 tjedana bude uspješan u prvih pet ili šest rundi, Usyk neće biti u dobrom stanju, jer Dubois udara drukčije od svih ostalih.‘‘, započeo je Don Charles, a potom je nastavio otkrivati kakvu taktiku možemo očekivati od Duboisa.

‘‘Vrlo jednostavno, morate pritiskati Usyka, slično kao što je to radio Derek Chisora. Ne možete boksati s Usykom, morate ga uvući u tučnjavu. Onda kada ga privučete u takvu zonu, morate se maksimalno dati u to. Vještom nogometašu nećete davati puno prostora u nogometu, odmah ga sasiječete. Usyk je vješt igrač i ne smijete mu dati prostora da odrađuje svoju stvar. Izvucite ga iz te zone i lomite ga.‘‘, dodao je Don Charles.

Oleksandr Usyk svoja posljednja dva nastupa odradio je protiv Anthonyja Joshue. U oba navrata Ukrajinac je slavio na bodove, a kroz ukupno 24 runde koliko su odradili u dva meča, Usyk gotovo niti u jednom trenutku nije bio ozbiljnije ugrožen. Don Charles smatra da je Joshua krivo pristupio borbi.

‘‘Joshua je bio jako rezerviran. Imao je svoju šansu, ali nije ju iskoristio i nije završio meč. Nije htio dodati gas i nije vjerovao svojoj obrani. Dovede li Dubois Usyka u nezavidnu poziciju, Usyk je osuđen na propast. Gledao sam što Dubois radi u svojim mečevima i njegov postotak nokauta potvrđuje sve to. Kad namiriše krv, on ne posustaje. Ne smijemo dopustiti Usyku da se izvuče iz nezavidnih pozicija. Moramo učiniti ring manjim, ne smijemo ga konstantno pratiti. Ako on krene u jednom smjeru, treba mu presijeći put. Moramo ga držati u jednoj polovici ringa i hvatati ga u zamku. Daniel posjeduje energiju da neprestano udara i vjerujem da imamo perfektnu taktiku za zaustaviti ovog tipa. One minute kada Daniel stjera Usyka u kut, borba će biti gotova.‘‘, zaključio je vrlo optimistični Don Charles.

Vjerujemo da su mnogi Usykovi protivnici vjerovali da znaju kako poraziti Usyka, ali onda kada se nađu u ringu, puno je teže sprovesti tu taktiku u djelo. Duboisa čeka jako težak posao, ali nemojte podcijeniti njegovu udaračku snagu.

Linker
04. svibanj 2024 15:22