K1 i Boks

Fury i Ngannou imaju veliku čast; Dvojica teškaša otvorit će novi spektakularni stadion u Saudijskoj Arabiji

Tyson Fury vs. Francis Ngannou

 Philip Sharkey/tgs Photo/Shutterstock Editorial/Profimedia | Screenshot (youtube)
Osim što će otvoriti stadion, ‘‘Gypsy King‘‘ i ‘‘Predator‘‘ sudjelovat će u otvorenju velikog festivala u Rijadu

Saudijska Arabija igra sve ozbiljniju ulogu na sportskom tržištu i to je svima već postalo jasno. Ovo ljeto obilježeno je brojnim odlascima poznatih nogometaša u Saudijsku Arabiju i Saudijci ozbiljne novce ulažu u razvoj nogometa.

Boks je također sport u kojem vide potencijal za ulaganje. Već nekoliko puta svjedočili smo veliki boksačkim priredbama na teritoriju Saudijske Arabije, počevši još od 2018. godine i meča između Georgea Grovesa i Calluma Smitha. WBA titula svjetskog prvaka u supersrednjoj kategoriji bila je ulog tog meča, a Callum Smith okitio se pojasom na King Abdullah Sports City stadionu u Jeddahu.

Andy Ruiz i Anthony Joshua svoj revanš odradili su u Saudijskoj Arabiji krajem 2019. godine, a Joshua je prošle godine boksao i protiv Oleksandra Usyka u Saudijskoj Arabiji. Ranije ove godine, Jake Paul i Tommy Fury također su nastupali pred saudijskom publikom.

Večeras od 19:00h čeka nas još jedan boksački spektakl u Saudijskoj Arabiji. Tyson Fury i Francis Ngannou ukrstit će rukavice na priredbi u Rijadu, glavnom gradu Saudijske Arabije. Dvojica teškaša zapravo će otvoriti takozvanu ‘‘Rijad sezonu‘‘ (‘Riyadh Season‘), a radi se o zabavno-sportskom festivalu. Taj festival zapravo je dio većeg programa pod nazivom ‘‘Saudi Seasons‘‘.

‘‘Saudi Seasons‘‘ inicijativa je pokrenuta 2019. godine od strane ministarstva turizma u Saudijskoj Arabiji. Radi se o programu koji se održava tijekom kalendarske godine. Zimski dio traje od listopada (10. mjesec) do ožujka (treći mjesec) te se održava u Rijadu. Ova inicijativa za cilj ima podizanje turizma u Saudijskoj Arabiji, privlačenje poslovnih investitora, otvaranje novih radnih mjesta, ali i poboljšavanje opće kvalitete života. Tijekom 2019. godine, ‘‘Jeddah Season‘‘ pružio je čak pet tisuća radnih mjesta za muškarce i žene u tom gradu.

Vratimo se na Furyja i Ngannoua. Njihov obračun nosi svojevrsni naziv ‘‘Battle of Baddest‘‘ (‘Borba najopakijih‘), a osim što će otvoriti ‘‘Rijad sezonu‘‘, Fury i Ngannou službeno će otvoriti novi stadion u glavnom gradu Saudijske Arabije.

‘‘Boulevard Hall‘‘ naziv je tog stadiona, a zapravo se radi o zatvorenom stadionu i vremenske neprilike nisu prijetnja održavanju ovog eventa, odnosno nisu prijetnja glavnom dijelu eventa. Uvodni dio priredbe održat će se na otvorenom (izvan stadiona), dok će Fury i Ngannou nastupiti u unutrašnjosti Boulevard Halla, točnije na samom stadionu koji je u potpunosti natkriven (zatvoren). Ring postavljen izvan ovog stadiona ugostio je otvoreni trening ranije ovaj tjedan i specijalno je montiran samo za ovu prigodu.

Kapacitet stadiona ovisi o vrsti priredbe koja se održava, a maksimalan kapacitet iznosi 40 tisuća mjesta. Službeni kapacitet za nogometne utakmice iznosi 26 tisuća mjesta, a nogometni klub Al-Hilal nastupati će na ovom stadionu od početka sljedeće godine kalendarske godine. Stadion će tada biti preimenovan i nosit će naziv ‘‘Kingdom Arena‘‘.

Uoči meča između Furyja i Ngannoua, održat će se ceremonija kojom će biti otvoren ‘‘Riyadh Season 2023‘‘. Na istom ovom stadionu održati će se još jedan borilački spektakl, ali tek u trećem mjesecu sljedeće godine.

Ranije ovaj mjesec najavili smo vam dolazak UFC-a u Saudijsku Arabiju. Najveća svjetska MMA organizacija održat će svoj prvi event na teritoriju Saudijske Arabije, a 2. ožujka (treći mjesec) termin je održavanja tog eventa. Boulevard Hall tada će se već zvati Kingdom Arena, a UFC će upravo na tom stadionu održati svoj debitantski event u Saudijskoj Arabiji.

U sklopu ‘‘Riyadh Season 2023‘‘ programa, u Rijadu će se odigrati i završnice španjolskog, talijanskog i turskog superkupa. WWE će također gostovati u Rijadu, a krajem 12. mjeseca Novak Đoković i Carlos Alcaraz bit će najistaknutiji sudionici ‘‘Riyadh Season Tennis Cupa‘‘. Saudijci krupnim koracima preuzimaju primat u svijetu sporta i teško će ih itko uspjeti zaustaviti.

Linker
03. svibanj 2024 19:52