K1 i Boks

Furyjev promotor tvrdi: ‘Kličko je mogao završiti Joshuu, Fury je imao bolje mečeve‘

Tyson Fury i Frank Warren

 Nick Potts/PA Images/Profimedia
Frank Warren smatra kako je ‘‘Gypsy King‘‘ bio uvjerljiviji protiv boksača s kojima su on i AJ boksali

Pobjedom nad Dillianom Whyteom, Tyson Fury došao je do 32. pobjede u 33. profesionalnom nastupu. Deontay Wilder jedini je uspio doći do remija protiv Furyja, ali u naredna dva međusobna obračuna, poražen je nokautom.

''Gypsy King'' prema svojim vlastitim navodima, povlači se u mirovinu, a sebe navodi kao jednog od najvećih teškaša u povijesti. Fanovi se pretežno ne slažu, jer svi smo očekivali Furyjev meč za ujedinjenje pojaseva u teškoj kategoriji. Joshua i Usyk po svemu sudeći odradit će revanš u sedmom mjesecu ove godine, a Fury se trebao obračunati s pobjednikom. Ako se Tyson uistinu povukao, nažalost ostat ćemo bez te borbe.

Time se nameću i pitanja kako bi se Fury nosio s nekim od dvojice ponajboljih teškaša svijeta. Najzvučnije pobjede ''Gypsy Kinga'' jesu one protiv 39-godišnjeg Klička te protiv Wildera kojeg netki ipak ne smatraju samom elitom teške kategorije. Pobjeda protiv Joshue ili Usyka, zacementirala bi Furyja kao najboljeg teškaša ove generacije, ali Furyjev kopromotor Frank Warren ističe kako je Fury nepobitno bolji boksač od Joshue.

''Tyson se borio protiv Klička 18 mjeseci ili možda i dvije godine prije nego li je to odradio Joshua. Kličko je tada bio bolji borac, a Tyson je došao do pobjede u Kličkovom dvoruštu. Vladimir je bio baziran u Njemačkoj, sve borbe odraživao je tamo, a Kličko ga je pobijedio pred 60-ak tisuća fanova u Njemačkoj. Školovao ga je tamo, a Kličko je bio najbolji teškaš svoje generacije. Pogledajte kako je Fury odradio taj meč, Kličko niti na trenutak nije imao šanse.'', rekao je Warren za IFL TV, a zatim se osvrnuo na Joshuinu pobjedu protiv Klička.

''Zatim pogledajte Klička u meču protiv Joshue. Da ga noge nisu izdale (zbog godina) te da su ga služile kao protiv Tysona Furyja, on bi možda i završio Joshuu. Ali poštovanje Joshui, uspio se pridići iz nokdauna i preokrenuti borbu. Ali mislim da ga je stari Kličko mogao završiti. Čak je i Dillian Whyte napredovao nakon borbe protiv Joshue, a Joshua je imao teži posao s njim nego Fury. Ljudi će reći da sam pristran. Svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali tko god zna ponešto o boksu, reći će da je Fury imao bolje mečeve (od Joshue)''., rekao je Warren.

Što se tiče usporedbi o kojima Warren priča, Fury uistinu jeste pobijedio nešto mlađeg Klička. Vladimir je u meču protiv ''Gypsy Kinga'' imao nepunih 40 godina (39 godina i 248 dana bio je star), dok je protiv Joshue imao navršenih 41 godinu. Fury je slavio dominantnom jednoglasnom odlukom, a Joshua je Klička nokautirao u 11. rundi borbe.

Ipak, ''matematika'' u ovakvim slučajevima jednostavno ne funkcionira te je besmislena. Najviše bi saznali upravo međusobnim obračunom Joshue i Furyja, ali pitanje je hoće li se to dogoditi. Bitno je istaknuti kako se jedno ime konstantno gura u drugi plan. Oleksandr Usyk također ima puno toga za reći kad su u pitanju teškaši ove generacije, a to je uostalom i dokazao u prvom meču protiv Joshue. Nije isključeno da Usyk porazi Joshuuu i u revanšu, a Ukrajinca bi bilo više nego zanimljivo vidjeti u ringu s Furjyem.

U svakom slučaju, ostaje nada da Fury blefira te da ćemo ga ipak gledati protiv nekog od dvojice vrhunskih teškaša.

Linker
27. travanj 2024 03:53