K1 i Boks

Hearn i Usyk oštro po Furyju: ‘Možete ugovoriti ovaj meč milijun puta i Ngannou nikad neće pobijediti‘

Eddie Hearn (lijevo) i Oleksandr Usyk (desno)

 Zac Goodwin/PA Images/Profimedia
Tyson Fury nalazi se na meti kritika od strane boksačke javnosti

Naravno da je boksačka javnost ostala razočarana Furyjevim odabirom protivnikom za sljedeći nastup. Kao da prošlogodišnji mečevi protiv nedoraslih Dilliana Whytea i Dereka Chisore nisu bili dovoljni, pa je Fury ugovorio nastup protiv Francisa Ngannoua.

Francis Ngannou najbolji je teškaš na svijetu, ali u posve drugom sportu. Kamerunac nadimka ‘‘Predator‘‘ zapravo je MMA borac, a iza sebe nema niti jedan jedini nastup u profesionalnom boksu. Fury i Ngannou za ovaj ‘‘cirkusantski‘‘ meč zaradit će velik novac, a sve će se odviti u Saudijskoj Arabiji.

Petrodolari očito su Furyju u ovom trenutku draži od boksačke ostavštine. ‘‘Gypsy King‘‘ jedan dio ove godine proveo je u pregovorima s Oleksandrom Usykom, a pobjednik tog meča postao bi apsolutnim prvakom svijeta u teškoj kategoriji. Nametao je Fury nove uvjete i postavljao je utimatume gotovo iz dana u dan. Usyku je u jednom trenutku prekipjelo i povukao se iz pregovora. Nedugo poslije Ukrajinac je ugovorio meč protiv Daniela Duboisa, boksača koji je za razliku od Ngannoua ipak iskusno boksačko ime sa 20 profesionalnih boksačkih mečeva u dosadašnjoj karijeri. Usyk i Dubois borit će se 26. kolovoza (osmi mjesec) u Poljskoj, a Usyk je za Sky Sports prokomentirao Furyjev meč protiv Ngannoua.

‘‘Ngannou će zaraditi dobar novac i za njeg je ovo jako dobra prilika. Ali ovo definitivno nije dobar potez za Tysona Furyja. Nije li čudno da on umjesto top 10 izazivača bira tipa koji nikada nije boksao?‘‘, rekao je Usyk, a potom ga je reporter Sky Sportsa upitao smatra li da se Fury pribojava meča protiv njega.

‘‘Da, naravno da se boji! Pohlepno debeljko me se boji.‘‘, rekao je Usyk.

Ukrajinac se nada kako će kasnije ove godine ili eventualno sljedeće kalendarske godine ipak uspjeti doći do meča protiv Furyja. Naravno, Usyk prije svega mora poraziti Daniela Duboisa koji će u Poljsku doći maksimalno spreman kako bi iznenadio Usyka.

Osim Usyka, meč između Ngannoua i Furyja naišao je i na oštre kritike Eddieja Hearna. Jedan od najpoznatijih svjetskih boksačkih menadžera otkrio je kako je postojala mogućnost da njegov klijent Anthony Joshua boksa protiv Ngannoua.

‘‘Ponudio sam mu (Joshui) Ngannoua, ali on (Joshua) nije bio zainteresiran. Znao sam da ipak postoji šansa da se Ngannou bori s nekim. Mislim da je ovo užasna stvar za boks jer je postojala šansa da se organizira meč za apsolutnog prvaka. Razumijem ovu odluku s poslovne strane, jer radi se o prilici koja donosi veliku zaradu za lagan meč. MMA fanovi djeluju jako sretno zbog ove borbe, ali boksački fanovi su ogorčeni. Možete ugovoriti ovaj meč milijun puta i Ngannou ne bi niti jednom pobijedio. Ozbiljan sam i to je realnost. Ovdje govorimo o svjetskom prvaku u teškoj kategoriji protiv tipa koji nikad u životu nije boksao profesionalni boksački meč. Ali oni će vam govoriti koliko snažno Francis udara i slično.‘‘, rekao je Hearn za FightHype.com.

Dakle, boksački svijet definitivno nije oduševljen Furyjevim mečom protiv Ngannoua, dok je situacija nešto drukčija među MMA fanovima koji su navijali da Ngannou ušutka sve svoje kritičare, prvenstveno Danu Whitea.

Preostaje nam čekati taj 28. listopada (10. mjesec), a činjenica je da ćemo svi ipak popratiti taj meč. Ima li Ngannou ikakve šanse? Eddie Hearn vjerojatno je sve rekao u gore citiranoj izjavi.

Linker
23. travanj 2024 15:56