K1 i Boks

Joseph Parker pokvario je planove Joshui i Wilderu: ‘Svi su imali nekakve planove, ali ovo je bio Božji plan!‘

Joseph Parker

 Screenshot (youtube, Matchroom Boxing)
Sjajni Samoanac sinoć je deklasirao Deontayja Wildera, nekadašnjeg WBC-ovog svjetskog prvaka

Koliko su samo ‘‘bookmakeri‘‘ i kladionice podcijenili Josepha Parkera, nekadašnjeg WBO-ovog svjetskog prvaka u teškoj kategoriji. Koeficijent na njegovu pobjedu u meču protiv Deontayja Wildera iznosio je od 5,00 pa naviše, dok je koeficijent na Wilderovu pobjedu bio ispod 1,20.

Nevjerojatno podcjenjivanje jednog Josepha Parkera, a ispostavilo se da su ‘‘bookmakeri‘‘ napravili velik propust. Joseph Parker dominantno je porazio Deontayja Wildera, a prema mišljenju jednog suca, Parker je dobio svih 12 rundi (120-108). Nije Parker bio puno manje uvjerljiv niti na ostale dvije sudačke kartice (118-111, 118-110) i upisao je ponajveću pobjedu u dosadašnjoj karijeri. Oduševljenje nije skrivao neposredno nakon meča, ali odao je i počast svom protivniku, Deontayju Wilderu.

‘‘Želim reći kako imam puno poštovanja prema Wilderu. Bio je ovo opasan meč s teškim protivnikom, ali naporno smo trenirali za ovaj meč i bili smo fokusirani. Reći ću vam nešto: Svi su imali nekakve druge planove, ali ovo je Božji plan.‘‘, rekao je Parker, vjerojatno aludirajući na Wilderove planove za meč protiv Anthonyja Joshue.

Cijeli tjedan slušali smo priče o tom meču, a prema navodima Eddieja Hearna, čak su i ugovori bili potpisani, ali Parker je pokvario planove.

Sjajan fokus i taktička disciplina bile su glavne odlike Parkerovog odličnog nastupa protiv Wildera. Samoanac je vješto izbjegavao Wilderove napade i skupljao je bodove iz runde u rundu. O pristupu samom meču i o Wilderovoj blijedoj izvedbi, Parker je imao nekoliko riječi.

‘‘Ostati miran i fokusiran, to je bila strategija. Uvijek ima stvari na kojima se može poraditi, ali danas smo došli do pobjede i sretan Božić svima. Možda je inaktivnost igrala veliku ulogu kad je u pitanju Wilderov nastup.‘‘

Deontay Wilder više od godinu dana izbivao je iz ringa i nije izgledao dobro. Nije ‘‘Bronze Bomber‘‘ dočekao priliku za plasirati svoju ubitačnu desnicu, ali zasluge pripadaju Parkeru koji se sjajno sačuvao od Wilderovog najubojitijeg oružja.

‘‘Treningom i napornim radom sam uspio izbjeći njegovu desnicu. Slušajte, morao sam biti oprezan cijelo vrijeme. Par puta me pogodio u blok i mogu vam reći da je to vrlo snažna desnica. Da je pogodio čisto, priča bi bila drukčija, ali danas je bio moj dan.‘‘, istaknuo je Joseph neposredno nakon meča.

Zanimljivo pitanje upućeno je Parkeru za kraj ovog razgovora. ‘‘Što je veće, meč u kojem si osvojio svjetsku titulu ili ova pobjeda nad Wilderom?‘‘, upitan je Parker, ali nije previše dvojio.

‘‘Ovo je ogromno i on je najteži protivnik s kojim sam se borio. Što mogu reći? Odradili smo odličan posao, hvala i Tysonu Furyju na svoj pomoći. On mi je jako puno pomogao, posvetio nam je vrijeme i konzultirao se s mojim trenerima.‘‘, rekao je 31-godišnji Joseph nakon 34. pobjede u profesionalnoj karijeri.

Inače, Parker je pojas svjetskog prvaka osvojio krajem 2016. godine porazivši Andyja Ruiza Jr.-a, a titulu je dvaput uspješno branio porazivši Razvana Cojanua i Hughiea Furyja. Pojas mu je 2018. godine preoteo Anthony Joshua, ali Joseph Parker nakon sinoćnje izvedbe opet je u igri za napad na neku od svjetskih titula.

Linker
28. travanj 2024 08:53