K1 i Boks

Joshua upitan o prelasku u MMA: ‘Prebili bi me, kao što bih ja njih uništio u boksu‘

Anthony Joshua

 Kevin Quigley/dmg media/Profimedia
Jedan od najboljih i najpopularnijih teškaša na svijetu odbacio je mogućnost prelaska u MMA

Tendencije ka prelasku u boks, nešto su što sve češće viđamo kod vrhunskih MMA boraca. Conor McGregor započeo je lavinu boksačkim obračunom s Floydom Mayweatherom, a sve se nastavilo uplitanjem Jakea Paula i brzorastućim trendom ‘‘celebrity‘‘ boksa.

Tyron Woodley, Ben Askren i Anderson Silva dijelili su ring s ‘‘YouTuberom‘‘, a Francis Ngannou odbija potpisati novi ugovor s UFC-om, sve dok mu organizacija ne dopusti da odradi boksački meč protiv Tysona Furyja. UFC mu zasad ne želi izaći u susret, ali Francisov ugovor ističe početkom nadolazeće godine i ‘‘Predator‘‘ bi mogao napustiti organizaciju kao prvak njihove teške kategorije.

Bio bi to ogroman gubitak za UFC, dok bi Ngannou lakoćom pronašao novog poslodavca. Nema sumnje da bi Francis u međuvremenu odradio i svoj željeni boksački meč, a zarada bi bila ogromna. No, što je s kontra smjerom, što je s boksačima koji bi se okušali u MMA-u?

Naravno da se radi o nečemu što ne privlači vrhunske boksače. Prije svega, boksači su fokusirani samo na jednu borilačku vještinu, a MMA donosi još pregršt novih tehnika i borilačkih vještina s kojima uopće nisu upoznati. Također, MMA teško može financijski privući vrhunske boksače kao što su Tyson Fury, Anthony Joshua, Oleksandr Usyk. Zaključak je da ćemo jako teško svjedočiti scenariju u kojem će se vrhunski boksač okušati u MMA-u, a nešto takvo potvrdio je i Anthony Joshua na svom primjeru.

Gostujući za GQ, Joshua je dobio pitanje o mogućem prelasku u MMA i o tome kako bi se nosio s MMA borcima, točnije s UFC-ovim elitnim borcima.

‘‘Prebili bi me. Poštovanje tim tipovima, ali to nije moja profesija. Respektiram tipove koji su proveli godine ulagajući vrijeme u trening, ‘grappling‘, hrvanje, stojku, rušenja i ‘submissione‘. Ali to je kao da oni dođu u boks, ja bi ih u tom slučaju uništio.‘‘, kratak je bio ‘‘AJ‘‘, a usput je otkrio da se u mlađim danima bavio judom i to je njegov jedini doticaj s ostalim borilačkim vještinama.

‘‘Bilo je jako izazovno, a kad imate desetak godina, posljednja stvar koju želite jest da vas netko okreće u zraku i da padate na glavu. Zbog toga sam prestao.‘‘, rekao je jedan od najpopularnijih boksača na svijetu, koji se očito nije pronašao u tom borilačkom sportu.

Anthony Joshua trenutno je u fazi pronalaska novog trenera i stručnog stožera, nakon što je raskrstio s Robertom Garcijom. Garcia i Joshua surađivali su samo za jedan meč, revanš protiv Oleksandra Usyka. Joshua je izgubio, Garcia ga je javno kritizirao za pristup i sami nastup, a Joshua se odlučio zahvaliti. Često se Joshui spočitava da se okružuje ljudima koji mu samo potvrdno odgovaraju i ne usude ga se kritizirati. Otpuštanjem Roberta Garcije, Joshua je na neki način potvrdio takve navode.

Linker
23. travanj 2024 22:30